Business & Finance Πέμπτη 17/03/2022, 19:45
SOCIAL MEDIA

Γιατί ο ρωσικός λαός χρειάζεται τις τεχνολογικές πλατφόρμες να παραμείνουν στην χώρα

Γιατί ο ρωσικός λαός χρειάζεται τις τεχνολογικές πλατφόρμες να παραμείνουν στην χώρα

Σε αντίθεση με ορισμένες κυρώσεις ή κλείσιμο επιχειρήσεων, που έχουν ως βασικό στόχο να πλήξουν το ρωσικό καθεστώς, ο περιορισμός της πρόσβασης σε τεχνολογικές πλατφόρμες – είτε με βία είτε εκουσίως – θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις στον ρωσικό λαό και στην ικανότητά του να έχει πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες που έρχονται σε αντίθεση με το αφήγημα του Κρεμλίνου για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

«Νομίζω ότι οι εταιρείες τεχνολογίας διαφέρουν από άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, επειδή έχουμε σαφές συμφέρον να παραμείνουν», δήλωσε η Joanna Szostek, λέκτορας πολιτικής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. Επαίνεσε μεν τις δυτικές εταιρείες σε άλλους τομείς που αποσύρουν τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους από τη Ρωσία, όμως σημείωσε ότι δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όταν πρόκειται για υπηρεσίες, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι μηχανές αναζήτησης.

Από πολλές απόψεις, ο κλάδος της τεχνολογίας αντιμετωπίζει μια νέα εκδοχή του θεμελιώδους διλήμματος που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια: την ισορροπία μεταξύ της σύνδεσης διαφορετικών μερών του κόσμου και του κινδύνου διάδοσης παραπληροφόρησης.

Αν και ορισμένοι στην Ουκρανία έχουν καλέσει τις εταιρείες τεχνολογίας να σταματήσουν τις υπηρεσίες στην Ρωσία για να αντιταχθούν στον πόλεμο, ειδικοί στην ελευθερία του Διαδικτύου και τη ρωσική λογοκρισία υποστηρίζουν ότι μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να αποβεί αντιπαραγωγική. Για να επικρατήσει η αλήθεια στην Ρωσία, οι πλατφόρμες θα πρέπει να αναλάβουν υπολογισμένους κινδύνους για να διατηρήσουν τις υπηρεσίες τους στη χώρα, λένε οι ειδικοί.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να είναι προσβάσιμες όσο το δυνατόν περισσότερο», είπε η Szostek. «Και αν αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε κάποιο είδος επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Ρωσία, τότε ας είναι. Επειδή, η ιδέα της Ρωσίας να παγιδευτεί τελείως πίσω από ένα είδος τείχους χωρίς καμία πληροφορία, είναι πραγματικά τρομακτικό πόσο σκοτεινό θα μπορούσε να γίνει αυτό το μέρος», τονίζει. 

 

Λεπτές ισορροπίες

 

Από τη μία, πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram της Meta, το Twitter και το YouTube της Google δεν θέλουν να γίνουν όχημα για την προπαγάνδα του Κρεμλίνου. Αλλά από την άλλη πάλι, η απουσία των υπηρεσιών τους θα μπορούσε να αφήσει ένα κενό πληροφοριών που πιθανόν να καλυφθεί από παραπληροφόρηση από τη ρωσική κυβέρνηση και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν αυτές οι εταιρείες είναι μια επανάληψη του ερωτήματος που προσπάθησαν να απαντήσουν στον απόηχο της αυξανόμενης δύναμής τους τις τελευταίες δεκαετίες: Μήπως το όφελος της δωρεάν και ταχείας διάδοσης πληροφοριών υπερτερεί του κινδύνου οι πλατφόρμες τους να χρησιμοποιηθούν για να υποκινήσουν την παραπληροφόρηση και τη βία;

Το ίδιο ερώτημα έχει στοιχειώσει τις εταιρείες σε περιόδους δημοκρατικών εκλογών και κοινωνικών αναταραχών καθώς και στη διάρκεια της πανδημίας.

Αυτή τη φορά, η σύγκρουση ρίχνει επίσης φως στο πόσο πολύτιμα μπορεί να είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η πρόσβαση στο Διαδίκτυο μπροστά σε ένα κατασταλτικό καθεστώς. Σε αντίθεση με την Κίνα, όπου οι δυτικές εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό στο «μεγάλο τείχος προστασίας» της Κίνας, πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram έχουν παρουσία στη Ρωσία.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Ο μυστικός κώδικας των emoji των Ρώσων και τι σημαίνει 

Ρωσία όπως Κίνα: Έρχεται το ψηφιακό Σιδηρούν Παραπέτασμα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News