Business & Finance Πέμπτη 17/03/2022, 17:58
BUSINESS & FINANCE

Φρενίτιδα με τα ακίνητα στο Ντουμπάι – Μεγάλο ενδιαφέρον από Ρώσους

Φρενίτιδα με τα ακίνητα στο Ντουμπάι – Μεγάλο ενδιαφέρον από Ρώσους

«Έκρηξη» έχει σημειωθεί στην αγορά ακινήτων στο Ντουμπάι, την ώρα που το εμιράτο έχει γίνει καταφύγιο για τους Ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι ενδιαφέρονται σφόδρα για να αποκτήσουν ιδιοκτησία στο επιχειρηματικό hub της Μέσης Ανατολής.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων του Ντουμπάι έφτασε τα 35 δισ. δολάρια το 2021. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με την εταιρεία ακινήτων Savills.

Έκθεση του CBRE αναφέρει ότι ήδη οι συναλλαγές ακινήτων για τους δύο πρώτους μήνες του 2022 έχουν φτάσει επίπεδα ρεκόρ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που ήταν ανέκαθεν δημοφιλής προορισμός για πλούσιους Ρώσους τουρίστες, αναμένεται να επωφεληθούν από τους Ρώσους που ψάχνουν για ένα ασφαλές καταφύγιο για την περιουσία τους, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και των δυτικών κυρώσεων.

Οι αρχές στα ΗΑΕ – τα οποία δεν συμμετέχουν στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας – είναι ξεκάθαρες: όποιος φέρνει χρήματα με νόμιμο τρόπο στο Ντουμπάι και αλλού, είναι ευπρόσδεκτος να κάνει business.

Οι Ρώσοι συγκαταλέγονταν στους κορυφαίους αγοραστές ακινήτων στο Ντουμπάι από πριν τον πόλεμο. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα χρησιμοποιούσαν ακόμα και crypto για να μεταφέρουν τα χρήματά τους στην πόλη.

«Είμαι σίγουρος ότι πολλοί Ρώσοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, αλλά εν τέλει το Ντουμπάι θα επωφεληθεί από οποιαδήποτε κρίση» ανέφερε στο CNBC o Hussain Sajwani, έμπειρος μεσίτης που δραστηριοποιείται στο εμιράτο.

Είναι κοινό μυστικό – χωρίς βέβαια να έχει αποδειχθεί – ότι η αγορά ακινήτων της χώρας χρησιμοποιείται για ξέπλυμα χρήματος από άτομα που προσπαθούν να αποφύγουν κυρώσεις ή να βρουν καταφύγιο για πλούτο που αποκτήθηκε παράνομα.

Το Ντουμπάι αναμένεται να επωφεληθεί ακόμα περισσότερο από την επίτευξη της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, η οποία θα φέρει σταθερότητα στην περιοχή.

Όσοι δραστηριοποιούνται στην αγορά ακινήτων εκεί αναφέρουν ότι το «κλειδί» της επιτυχίας ήταν η διαχείριση του κορωνοϊού. Μπορεί οι τιμές να έπεσαν πέρσι, όμως αυτό αντιστράφηκε χάρη στο γεγονός ότι το κρατίδιο απέφυγε τα lockdowns, επιτάχυνε τους εμβολιασμούς και εφάρμοσε νέες πολιτικές για τουρίστες και κατοίκους, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος είχε «κλείσει» λόγω της πανδημίας.

Το πολυαναμενόμενο Dubai Expo 2020 – το οποίο έγινε τελικά φέτος – συγκέντρωσε επίσης το διεθνές ενδιαφέρον, καθώς όταν τελειώσει τον Απρίλιο, αυτό το project πολλών δισεκατομμυρίων θα μετατραπεί σε ένα νέο συγκρότημα κατοικιών και εμπορικών καταστημάτων.

Αρκετοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι το Expo θα γίνει μια νέα πόλη μέσα στην πόλη.

Μεσίτες αναφέρουν ότι η αγορά ακινήτων στο Ντουμπάι είχε τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως το 2021 και έχει γίνει παράδειγμα για την αναζωογόνηση της ζήτησης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης: 

Να πού κρύβονται οι πλούσιοι Ρώσοι

Reuters: Ρώσοι ρευστοποιούν cryptos στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Σε «γκρι λίστα» διεθνούς ρυθμιστικής αρχής τα ΗΑΕ: Πλήγμα για το επιχειρηματικό hub της Μέσης Ανατολής;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News