Business & Finance Τετάρτη 16/03/2022, 17:09
BUSINESS & FINANCE

Τα δυτικά brands που αδυνατούν να φύγουν από τη Ρωσία

Λόγω καθεστώτος franchise

Τα δυτικά brands που αδυνατούν να φύγουν από τη Ρωσία

Η εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε πολλά brands της Δύσης να αποχωρήσουν από τη Ρωσία, αλλά ορισμένα εξακολουθούν να έχουν ανοιχτά καταστήματα στη χώρα και λένε ότι δεν μπορούν να τα κλείσουν.

Οι Marks and Spencer, Burger King και οι ξενοδοχειακές ομάδες Marriott και Accor είναι κάποιες από τις επιχειρήσεις που περιορίζονται από πολύπλοκες νομικές συμφωνίες franchise που τις εμποδίζουν να αποσυρθούν. 

Οι εταιρείες έχουν αναθέσει τις ρωσικές επιχειρήσεις σε τρίτους και δεν κατέχουν τις δραστηριότητες που φέρουν το όνομά τους. Όλες μαζί έχουν σχεδόν χίλια σημεία πώλησης ακόμα ανοιχτά στη Ρωσία. 

Η M&S έχει 48 καταστήματα και το Burger King έχει 800 εστιατόρια που είναι ακόμα ανοιχτά, ενώ η Marriott και η Accor έχουν ανοιχτά 28 και 57 ξενοδοχεία αντίστοιχα.

Πολλές εταιρείες έχουν συνάψει τέτοιες συμφωνίες για δεκαετίες. Για παράδειγμα, τα καταστήματα Marks and Spencer διαχειρίζονται μια τουρκική εταιρεία με την ονομασία FiBA, η οποία κατέχει τα δικαιώματα πώλησης των προϊόντων του λιανοπωλητή σε όλη την Ανατολική Ευρώπη από το 1999. Ο γίγαντας λιανικής έχει δηλώσει ότι έχει αναστείλει τις αποστολές των προϊόντων του στη FiBA ως απάντηση στον πόλεμο.

Εν τω μεταξύ, η Restaurant Brands International, η ιδιοκτήτρια της Burger King, δήλωσε στο BBC ότι τα εστιατόριά της διοικούνται από δικαιοδόχους. Αυτές οι «μακροχρόνιες νομικές συμφωνίες δεν μπορούν εύκολα να αλλάξουν στο άμεσο μέλλον», ανέφερε.

Είναι κατανοητό ότι οι ξενοδοχειακές ομάδες Marriott, IHG και η γαλλική αλυσίδα Accor, η οποία έχει μεταξύ των εμπορικών σημάτων της τα Ibis και Novotel, δραστηριοποιούνται στη Ρωσία με παρόμοιες συμφωνίες franchise.

Η Marriott ανέφερε ότι τα ξενοδοχεία της στη Ρωσία ανήκαν σε τρίτα μέρη, αλλά είπε ότι «θα συνεχίσει να αξιολογεί την ικανότητα αυτών των ξενοδοχείων να παραμείνουν ανοιχτά», υποδηλώνοντας ότι εξετάζει τις συμφωνίες franchise της.

Ο Γκρέιμι Πέιν, ειδικός στο βρετανικό και το διεθνές franchising στη δικηγορική εταιρεία Bird&Bird, ανέφερε ότι το franchising ήταν χρήσιμο για δυτικές μάρκες που θέλουν να εισέλθουν σε αγορές σε διαφορετικές χώρες, αλλά δεν έχουν τοπικές γνώσεις, χρήματα ή ικανότητα να εισέλθουν σε αυτές.

«Πολλοί απλοί άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί απλά δεν κλείνουν τα καταστήματά τους. Από καθαρά επιχειρηματική και συμβατική σκοπιά, είναι πολύ δύσκολο να γίνει αυτό χωρίς εκτεταμένες νομικές συνέπειες», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Αυτές οι συνέπειες ενδέχεται να έχουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για τις δυτικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να υποβληθούν σε μήνυση από δικαιοδόχους εάν παραβίαζαν οποιαδήποτε συμφωνία, η οποία συχνά διαρκεί 10 ή περισσότερα χρόνια.

Μόνο σε περίπτωση που κάποιος από τους ιδιοκτήτες franchise βρεθεί να έχει δεσμούς με τον Πούτιν ή του έχουν επιβληθεί κυρώσεις, τότε θα μπορούσε να τερματιστεί η συμφωνία.

Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν στην κατάσταση και όλες έχουν ανακοινώσει υποστήριξη στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή:

  • Η Accor, η οποία διαθέτει 57 επώνυμα ξενοδοχεία στη Ρωσία και 3.500 υπαλλήλους εκεί, ανέστειλε όλα τα μελλοντικά ανοίγματα ξενοδοχείων και κρατήσεις σε άτομα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις. 
  • Η Burger King ανακατευθύνει τα κέρδη της από τις δραστηριότητες στη Ρωσία σε ανθρωπιστικές προσπάθειες. 
  • Η Marriott και η IHG Hotels & Resorts, που έχουν η καθεμία 28 ξενοδοχεία που λειτουργούν στη Ρωσία με την επωνυμία τους, έχουν επίσης σταματήσει την επέκταση και τις επενδύσεις και έχουν κλείσει τα εταιρικά τους γραφεία – τα οποία κατέχουν οι ίδιες και έτσι έχουν τον έλεγχο – στη Μόσχα. 
  • Η M&S έχει δεσμεύσει περισσότερα από 1,5 εκατ. λίρες για να στηρίξει τους πρόσφυγες και δωρίζει 20.000 παλτά και ζεστά ενδύματα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Τα αεροπλάνα που «χάθηκαν για πάντα» στη Ρωσία

Η αυτοκινητοβιομηχανία που «παγιδεύτηκε» στη Ρωσία

Ιταλικές μπουτίκ και γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες καρδιοχτυπούν στη Ρωσία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News