Business & Finance Τετάρτη 16/03/2022, 11:25
BUSINESS & FINANCE

Θρίλερ με το νικέλιο: Νέα αναστολή των συναλλαγών – Βουτιά 5%

Λόγω τεχνικού προβλήματος

Θρίλερ με το νικέλιο: Νέα αναστολή των συναλλαγών – Βουτιά 5%

Διακόπηκε και πάλι η διαπραγμάτευση του νικελίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME), μόλις λίγα λεπτά μετά την επανέναρξή της μετά την αναστολή της πριν από 8 μέρες.

Οι συναλλαγές για το νικέλιο ολοκληρώθηκαν σχεδόν αμέσως μόλις είχαν ξεκινήσει, λόγω τεχνικού προβλήματος στο νέο ημερήσιο όριο διακύμανσης. 

Οι τιμές έπεσαν αμέσως κατά 5% όσο επιτρέπει δηλαδή το νέο όριο που τέθηκε στη διαπραγμάτευσή του από το LME.

Μόνο 1.236 τόνοι νικελίου άλλαξαν χέρια πριν η αγορά σταματήσει τις διαπραγματεύσεις το πρωί της Τετάρτης. Οι περισσότερες από αυτές τις συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν στην οριακή τιμή των 45.590 δολαρίων ανά τόνο.

Aρκετές συναλλαγές φαίνεται να έγιναν σε επίπεδα εκτός ορίου διακύμανσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενδέχεται να ακυρωθούν αργότερα από το χρηματιστήριο.

Το LME έχει αναφέρει ότι θα προχωρήσει στο όριο του 15% – παρομοίως με άλλα βασικά μέταλλα – αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά, όταν η αγορά του νικελίου επανέλθει στο κανονικό.

Η πτώση στην τιμή του νικελίου αποτελεί δείγμα ομαλοποίησης στην αγορά και μειώνει το χάσμα μεταξύ των συμβολαίων νικελίου στο Χρηματιστήριο Futures της Σαγκάης, όπου η διαπραγμάτευση του μετάλλου συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της παύσης των συναλλαγών στο Λονδίνο.

Το συμβόλαιο νικελίου στη Σαγκάη έκλεισε με κέρδη 8,6%, στα 37.048 δολ. ανά τόνο, παραμένει ωστόσο χαμηλότερα από την τιμή του αντίστοιχου συμβολαίου στο LME πριν το άνοιγμα της αγοράς στο Λονδίνο.

Το LME σταμάτησε τη διαπραγμάτευση του νικελίου για δεύτερη μόλις φορά στην ιστορία του στις 8 Μαρτίου, καθώς η τιμή του είχε σπάσει το φράγμα των 100.000 δολαρίων ανά τόνο.

Το νικέλιο χρησιμοποιείται για την παραγωγή ανοξείδωτου ατσαλιού και για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων. Η τιμή του ήδη είχε τραβήξει την ανιούσα πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Από τη Ρωσία προέρχεται το 10% της παγκόσμιας παραγωγής νικελίου και οι traders φοβούνται ότι οι δυτικές κυρώσεις θα προκαλέσουν προβλήματα στην προμήθειά του.

Οι αγορές εμπορευμάτων αντιμετώπισαν γενικό sell-off από την ημέρα που το LME διέκοψε τις συναλλαγές για τα συμβόλαια νικελίου, το ράλι των οποίων έθετε σε κίνδυνο την ευστάθεια της αγοράς, μολονότι την Τετάρτη τα υπόλοιπα μέταλλα κερδίζουν κάποιο έδαφος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Guardian

Διαβάστε επίσης:

Νικέλιο: Ο Κινέζος μεγιστάνας είπε στις τράπεζες ότι θέλει να διακρατήσει τις θέσεις short – Τι σημαίνει αυτό

Ράλι 250% και αναστολή διαπραγμάτευσης στο νικέλιο: Πως την πάτησε ο Κινέζος «Big Short»

Nικέλιο: Έσπασε το φράγμα των 100.000 δολαρίων η τιμή του

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News