BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Η στασιμότητα και η προοπτική για νέο rebound

Χρηματιστήριο: Η στασιμότητα και η προοπτική για νέο rebound

Σε φάση στασιμότητας βρίσκεται εδώ και πέντε συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με αποτέλεσμα να μην «τολμάει» να διασπάσει τις αντιστάσεις των 800 μονάδων, οι οποίες αποδεικνύονται αρκετά ισχυρές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το κλείσιμο τις 9ης Δεκεμβρίου στις 796 μονάδες, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης δεν έχει καταφέρει να σηκώσει «κεφάλι», υποκύπτοντας στις διορθωτικές κινήσεις. Έτσι, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι παραμένει καθηλωμένος στα επίπεδα των 790 μονάδων.

Συγκεκριμένα:

  • 11 Δεκεμβρίου: Ο Γ.Δ. έκλεισε στις 779 μονάδες
  • 14 Δεκεμβρίου Ο Γ.Δ. έκλεισε στις 788 μονάδες
  • 15 Δεκεμβρίου: Ο Γ.Δ. έκλεισε στις 787 μονάδες
  • 16 Δεκεμβρίου: Ο Γ.Δ. έκλεισε στις 792 μονάδες
  • 17 Δεκεμβρίου: Ο Γ.Δ. έκλεισε στις 790 μονάδες

Από τα παραπάνω εξάγεται το συμπέρασμα ότι μέσα σε πέντε συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να κερδίσει μόλις 11 μονάδες, με το τόξο διακυμάνσεων παράλληλα να μην υπερβαίνει τις 13 μονάδες.

Πού οφείλεται η στασιμότητα

Η στασιμότητα, η οποία είναι έκδηλη τις τελευταίες ημέρες, καθώς και η αδυναμία υπέρβασης των 800 μονάδων, αποδίδονται κατά κύριο λόγο στις διορθωτικές κινήσεις των επενδυτών, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου έλευσης των ξένων κεφαλαίων.

Κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου και των πρώτων ημερών του Δεκεμβρίου, η ελληνική αγορά κατάφερε να προσελκύσει σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό, εξέλιξη η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του Γενικού Δείκτη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών, καθώς και την επίτευξη ενός από τα μακροβιότερα ανοδικού ράλι στην ιστορία του Χ.Α.

Πλέον, ο κύκλος της εισροής ξένων κεφαλαίων φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί και ως εκ τούτου, αναμένεται η επικράτηση διορθωτικών κινήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια των εννέα εναπομείναντων συνεδριάσεων του 2020. Έτσι, δεν αποκλείεται η συνολική «ζημιά» για το 2020 να διαμορφωθεί στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή πέριξ του -14%.

Οι προοπτικές του 2021

Ωστόσο, η νέα χρονιά φαίνεται ότι επιφυλάσσει καλύτερες ημέρες, καθώς εντός του πρώτου διμήνου εκτιμάται ότι θα υπάρξει επαναδραστηριοποίηση των ξένων κεφαλαίων του Νοεμβρίου, πυροδοτώντας μια νέα ανοδική κίνηση. «Η επανενεργοποίηση αυτών των κεφαλαίων λογικά θα συμβεί στις αρχές του 2021 (σ.σ. το γνωστό January Effect) και θα δρομολογήσει το επόμενο ανοδικό σκέλος» εκτιμά ο Κωνσταντίνος Καρλής, αναλυτής της XSpot Wealth. 

Σ’ αυτό το διάστημα, ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα και η πολυαναμενόμενη υπέρβαση των 800 μονάδων, η οποία θα προλειάνει το έδαφος για τη διάσπαση κι άλλων αντιστάσεων. Ιδίως, μάλιστα, εφόσον υπάρξουν εξελίξεις και στο μέτωπο των εμβολιασμών.

Εφόσον, όμως, δεν συμβούν τα παραπάνω, τότε δεν αποκλείεται η επιστροφή των πωλητών και των βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεων. «Εάν δεν συμβεί το παραπάνω σενάριο, τότε το Χρηματιστήριο Αξιών θα εισέλθει σε μία φάση “φθοράς” των τιμών και σε αυτή την περίπτωση οι πιο βραχυπρόθεσμοι επενδυτές θα αρχίσουν να αδημονούν και θα έχουμε καθοδική έξοδο από το υψηλότερο σκαλοπάτι».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News