Business & Finance Τρίτη 15/03/2022, 13:33
BUSINESS & FINANCE

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βάζει τις «χρυσές βίζες» της Ευρώπης στο μικροσκόπιο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βάζει τις «χρυσές βίζες» της Ευρώπης στο μικροσκόπιο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει βάλει στο «στόχαστρο» γιοτ, ιδιωτικά τζετ και επαύλεις που ανήκουν στους Ρώσους ολιγάρχες. Υπάρχει, όμως, και ένα άλλο «αγαθό πολυτελείας» που έχει μεγάλη ζήτηση: τα «χρυσά διαβατήρια» ή «χρυσές βίζες».

Την τελευταία δεκαετία, περίπου 4.000 Ρώσοι έχουν αποκτήσει χρυσό διαβατήριο, έχοντας επενδύσει αθροιστικά 3 δισ. ευρώ σε ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου.

Ωστόσο, τα πράγματα έχουν αλλάξει με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ήδη Ελλάδα, Πορτογαλία και Τσεχία έχουν σταματήσει την έκδοση βίζας σε Ρώσους, ενώ η Βρετανία καταργήσει εντελώς το αντίστοιχο δικό της πρόγραμμα. 

Η Βουλγαρία τον Φεβρουάριο προώθησε επίσης νομοσχέδιο, που προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση του σχετικού προγράμματος. Αυτή τη στιγμή η μόνη χώρα που θα μπορούσε να προσφέρει «χρυσή βίζα» στους Ρώσους είναι η Μάλτα. 

Τα προγράμματα αυτά αποδείχθηκαν επικερδή για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, με τα κράτη – μέλη να βλέπουν να μπαίνουν στα ταμεία τους 21 δισ. ευρώ από το 2011 έως και το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωκοινοβουλίου.

Η πανδημία επιβράδυνε τη συνολική ζήτηση, αλλά οι Ρώσοι παρέμειναν μεταξύ των κύριων ενδιαφερόμενων. Η Ισπανία χορήγησε 14 «χρυσές βίζες» σε Ρώσους τον περασμένο Ιανουάριο.

Οι περισσότεροι από τους κατόχους των χρυσών διαβατηρίων είναι νομοταγείς πολίτες και σίγουρα δεν είναι όλοι τους δισεκατομμυριούχοι. Στην περίπτωση των Ρώσων, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο επίκεντρο λόγω της εθνικότητάς τους.

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία διαφέρει από χώρα σε χώρα. Μία βίζα απαιτεί επένδυση 127.000 ευρώ στη Βουλγαρία, ενώ για να τη λάβει κάποιος στην Ολλανδία θα πρέπει να επενδύσει 1,2 εκατ. ευρώ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βάζει τις «χρυσές βίζες» της Ευρώπης στο μικροσκόπιο-1

Πέρα από την πολιτογράφηση, υπάρχουν και άλλοι οι τρόποι που επενδυτές μπορούν να κερδίσουν το δικαίωμα να ζουν, να εργάζονται και να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προς το παρόν, 13 κράτη-μέλη έχουν προγράμματα «χρυσής βίζας», όπου πλούσιοι μπορούν να αποκτήσουν άδεια παραμονής αγοράζοντας ακίνητα, κρατικά ομόλογα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Πλέον, με τις περισσότερες χώρες να σταματάνε από μόνες τους αυτά τα προγράμματα, το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε στις 9 Μαρτίου υπέρ της απαγόρευσης των «χρυσών διαβατηρίων». Ζήτησε επίσης αυστηρότερο κανονισμό για τις «χρυσές βίζες» που να περιλαμβάνει ενδελεχείς ελέγχους ιστορικού και ελάχιστο χρόνο παραμονής στη χώρα για τους αιτούντες.

Οι Ευρωβουλευτές θέλουν, ακόμη, να γίνεται αυστηρότερος έλεγχος και στους μεσάζοντες που βοηθούν στις αιτήσεις για «χρυσή βίζα». Σε αυτούς περιλαμβάνονται δικηγορικά γραφεία, τράπεζες, λογιστές, μεσίτες και κάθε είδους σύμβουλοι.

Τέλος, υπάρχουν φωνές που ζητούν να γίνει επανέλεγχος στα άτομα στα οποία έχουν ήδη δοθεί «χρυσά» διαβατήρια και βίζες, όπως έγινε στην Κύπρο το 2019. Σημειώνεται ότι εν μέσω σοβαρών σκανδάλων, η Κύπρος έβαλε τέλος στο σχετικό πρόγραμμα το 2020.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Capital Economics: Η κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας θα συμπαρασύρει την Κύπρο

ΕΚ: Ζητά απαγόρευση «χρυσών διαβατηρίων» και κανόνες για τις «χρυσές βίζες»

«Λεμέσογκραντ»: Τι θα γίνει με τους 40.000 Ρώσους που ζουν στην Κύπρο;

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News