Business & Finance Πέμπτη 17/12/2020, 19:13
BUSINESS & FINANCE

Κυοφορείται μεγάλο επενδυτικό deal Ευρώπης – Κίνας

Κυοφορείται μεγάλο επενδυτικό deal Ευρώπης – Κίνας

Προς τη μεγάλη και φιλόξενη «επενδυτική» αγκαλιά της Κίνας φαίνεται ότι κινείται με γοργούς ρυθμούς η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις δύο πλευρές να επισπεύδουν τις διαδικασίες επίτευξης μιας ιστορικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, τους οποίους επικαλούνται οι Financial Times (FT), Βρυξέλλες και Πεκίνο πολύ σύντομα θα υπογράψουν μια νέα πολλά υποσχόμενη επενδυτική συμφωνία, εξέλιξη η οποία αν μη τι άλλο θα συσφίγξει τις σχέσεις των δύο εταίρων.

Στόχος της Ε.Ε. είναι, μεταξύ άλλων, η είσοδος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην τεράστια αγορά της Κίνας, η οποία απαρτίζεται από περίπου 1,4 δισεκατομμύρια καταναλωτές. 

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας, ωστόσο, ενδεχομένως να θεωρηθεί ως «πραξικόπημα» από τις ΗΠΑ, οι οποίες υπό τη νέα ηγεσία του Τζο Μπάιντεν, ευελπιστούν να βελτιώσουν τις ταραγμένες εμπορικές διατλαντικές σχέσεις.

Εντός του 2020 το deal

«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο. Κάθε πλευρά εργάζεται με στόχο την ολοκλήρωση των επαφών εντός του έτους» δηλώνει στους FT ο Ζανγκ Μινγκ, πρέσβης της Κίνας στην Ε.Ε. 

Η συμφωνία, κατά κύριο λόγο, προβλέπει την εξασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής -δηλαδή της δυνατότητας α) ίσης πρόσβασης στις αγορές των δύο πλευρών και β) ίσων ευκαιρίων ανάπτυξης. 

Υπό αυτό το πλαίσιο, ο Κινέζος πρέσβης παραπέμπει στην πολιτική δέσμευση του Πεκίνου για διεύρυνση του οικονομικού ανοίγματος της Κίνας, αλλά και για την περαιτέρω προώθηση της σινο-ευρωπαϊκής συνεργασίας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι οποίοι έχουν γνώση επί των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων, το deal θα σηματοδοτούσε την αύξηση της πρόσβασης των ευρωπαϊκών εταιρειών στην κινεζική αγορά, μέσω της άρσης των εμποδίων σε μια σειρά κλάδων της κινεζικής οικονομίας, όπως η μεταποίηση, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, το real-estate, οι κατασκευές, οι ναυτιλιακή βιομηχανία και οι αερομεταφορές.

Τα εκκρεμή ζητήματα

Την ίδια ώρα, Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκφράζουν την απόλυση ικανοποίησή τους για τις τελευταίες εξελίξεις, αναδεικνύοντας τα σημαντικά οφέλη μιας τέτοιας συμφωνίας, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κίνα δεσμεύεται να τηρήσει ορισμένους από τους κανόνες που διέπουν την ενιαία αγορά της Ε.Ε.

«Έχει γίνει πρόδος σε πολλά σημεία. Υπάρχουν ορισμένα σημαντικά θέματα, τα οποία θα συζητηθούν αυτή την εβδομάδα» επισημαίνει ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Ανάμεσα σ’ αυτά τα εκκρεμή ζητήματα φαίνεται ότι συμπεριλαμβάνεται η υποχρέωση της Κίνας για σεβασμό των διεθνών συμφωνιών επί των εργασιακών δικαιωμάτων, κάτι το οποίο αποτελεί αναγκαία συνθήκη για αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Παράλληλα, η Κίνα φαίνεται ότι διεκδικεί μερίδιο και στην αναπτυσσόμενη αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), αίτημα το οποίο προκαλεί την ευρωπαϊκή αμηχανία.

«Φαίνεται ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για μια σημαντική επενδυτική συμφωνία. Θα δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες» σημειώνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News