Business & Finance Τρίτη 15/03/2022, 10:43
BUSINESS & FINANCE

Ισπανία: Κατασχέθηκε γιοτ Ρώσου μεγιστάνα και πρώην πράκτορα της KGB

Πρόκειται για το σούπερ-γιοτ με το όνομα «Valerie»

Ισπανία: Κατασχέθηκε γιοτ Ρώσου μεγιστάνα και πρώην πράκτορα της KGB

Ούτε λιμάνι ούτε… απάγκειο μπορούν να βρουν τα πολυτελή σκάφη των Ρώσων ολιγαρχών ανά τον κόσμο, καθώς άλλο ένα από αυτά κατασχέθηκε – αυτή τη φορά στην Ισπανία.

Πρόκειται για το σούπερ-γιοτ με το όνομα «Valerie» το οποίο έχει μήκος 85 μέτρα και κοστολογείται στα 140 εκατομμύρια δολάρια.

Το εντυπωσιακό αυτό κότερο ανήκει στον Σεργκέι Τσεμέζοφ, πρώην πράκτορα της KGB, επικεφαλής του κρατικού κονγκλομεράτου Rostec και συμμάχου του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ισπανία: Κατασχέθηκε γιοτ Ρώσου μεγιστάνα και πρώην πράκτορα της KGB-1

Το σκάφος κατασχέθηκε από τις ισπανικές αρχές στη Βαρκελώνη. Στην ίδια πόλη βρίσκονται δεμένα γιοτ που ανήκουν σε δύο ακόμη ολιγάρχες, τα οποία δεν έχουν κατασχεθεί ακόμη.

«Σήμερα κατασχέσαμε – ο τεχνικός όρος είναι ακινητοποιήσαμε προσωρινά – ένα γιοτ που ανήκει σε έναν από τους πιο γνωστούς ολιγάρχες. Μιλάμε για ένα γιοτ που υπολογίζεται ότι αξίζει 140 εκατ. δολάρια. Θα υπάρξουν και άλλα» ανέφερε στην ισπανική τηλεόραση ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ.

Με σημαία από τον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες, το γιοτ είναι καταχωρημένο στο όνομα της θετής κόρης του Τσεμέζοφ, της Αναστασία Ιγκνάτοβα, μέσω μιας εταιρείας στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Το Valerie βρισκόταν στη Βαρκελώνη από τις 9 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic, και μέχρι τη Δευτέρα τού γίνονταν επισκευές στο ναυπηγείο MB92 της ισπανικής πόλης.

Ισπανία: Κατασχέθηκε γιοτ Ρώσου μεγιστάνα και πρώην πράκτορα της KGB-2

Το πολυτελές σκάφος θα παραμείνει υπό κράτηση από τις ισπανικές αρχές μέχρι να εξακριβωθεί ο ιδιοκτήτης του και αν αυτός ή αυτή βρίσκεται σε κάποια λίστα κυρώσεων, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Ο Τζεμέζοφ βρέθηκε στο στόχαστρο αμερικανικών κυρώσεων το 2014 και βρετανικών το 2020 λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας. Το όνομα του περιλαμβάνεται στις λίστες με τις κυρώσεις αυτού του μήνα από ΗΠΑ και Αυστραλία. Στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων είναι και η θετή του κόρη, όπως και η σύζυγος και ο γιος του.

Ο Ρώσος μεγιστάνας δεν έχει συμπεριληφθεί προς το παρόν στις ευρωπαϊκές κυρώσεις, αν και κάτι τέτοιο είχε γίνει το 2014.

Ο ολιγάρχης είχε δηλώσει στο Reuters ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία θα ήταν «νικηφόρα» παρά τις κυρώσεις.

Nα σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο γιοτ είχε εθεαθεί και στη Μαρίνα Ζέας για τρεις συνεχόμενες χρονιές, μεταξύ 2014 και 2016.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης:

Ρομάν Αμπράμοβιτς: Πού πήγαινε το σκάφος του όταν πέρασε από το Ιόνιο

Ιταλία: Στα «χέρια» της οικονομικής αστυνομίας το σούπεργιοτ του Ρώσου ολιγάρχη Μελνιτσένκο

Τι γίνεται με τα γιοτ και τις βίλες των Ρώσων μεγιστάνων μετά την κατάσχεση;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News