Business & Finance Δευτέρα 14/03/2022, 16:06
BUSINESS & FINANCE

Ρομάν Αμπράμοβιτς: Νέο θρίλερ με το τζετ του στο Ισραήλ

Το Ισραήλ δεν θέλει να γίνει καταφύγιο για Ρώσους ολιγάρχες

Ρομάν Αμπράμοβιτς: Νέο θρίλερ με το τζετ του στο Ισραήλ

Μετά το πέρασμα του γιοτ του από το Ιόνιο, ένα νέο θρίλερ έχει δημιουργηθεί με ένα από τα ιδιωτικά τζετ του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, το οποίο προσγειώθηκε στο Ισραήλ.

Πρόκειται για το τζετ LX RAY, στο οποίο μάλιστα υπάρχουν κάποιες ανεπιβεβαίωτες υποψίες ότι επιβαίνει ο ίδιος ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος που έχει μπει στο στόχαστρο ευρωπαϊκών, βρετανικών και αμερικανικών κυρώσεων.

Το πολυτελές αεροσκάφος προσγειώθηκε την Κυριακή στο αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» του Τελ Αβίβ.

Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν συμμετέχει στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του δεν αποτελεί καταφύγιο από τις κυρώσεις για Ρώσους επιχειρηματίες.

«Το Ισραήλ δεν θα είναι μια διαδρομή για την παράκαμψη των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και άλλες χώρες της Δύσης», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ, χωρίς πάντως να αναφέρεται συγκεκριμένα στο τζετ του Αμπράμοβιτς.

Γύρω στις 15:30 της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας), το ιδιωτικό αεροπλάνο του δισεκατομμυριούχου απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της ισραηλινής πρωτεύουσας με άγνωστο προορισμό.

Ο δισεκατομμυριούχος, ιδιοκτήτης της βρετανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Chelsea, είναι μεταξύ των επτά ολιγαρχών που προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων της Βρετανίας την Πέμπτη σε μια προσπάθεια να απομονωθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναφορικά με την εισβολή του στην Ουκρανία.

Πηγή του βρετανικού υπουργείου Μεταφορών δήλωσε την Παρασκευή ότι η Βρετανία αναζητά ελικόπτερα και τζετ που ανήκουν σε ολιγάρχες στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις.

Το Ισραήλ καλείται να αποφασίσει για τη στάση του απέναντι στη Ρωσία

Η άφιξη του αεροσκάφους ήταν μια ένδειξη της λεπτής γραμμής στην οποία βρίσκεται το Ισραήλ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του με τη Ρωσία.

Σε συνέντευξη με το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 την Παρασκευή, η Βικτόρια Νούλαντ, Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ζητά από το Ισραήλ να υιοθετήσει χρηματοπιστωτικές και εξαγωγικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ δεν είπε άμεσα εάν η χώρα εξετάζει δικές της κυρώσεις, προσθέτοντας πάντως ότι το υπουργείο του «συντονίζει το θέμα αυτό μαζί με εταίρους, μεταξύ των οποίων η Τράπεζα του Ισραήλ, το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Οικονομίας, η Αρχή Αεροδρομίων, το υπουργείο Ενέργειας, και άλλοι».

Οι όποιες κυρώσεις από το Ισραήλ θα μπορούσαν να περιπλέξουν τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ να μεσολαβήσει στη ρωσοουκρανική κρίση. Ο ίδιος είχε συνομιλίες στη Μόσχα με τον Πούτιν στις 5 Μαρτίου και έχει μιλήσει αρκετές φορές τηλεφωνικά με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και δεν υπάρχει δικαιολογία σε καμία περίπτωση για επιθέσεις κατά άμαχου πληθυσμού», δήλωσε ο Λάπιντ, που υπήρξε ένα από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που καταδίκασε ανοικτά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στις αρχές του μήνα, το Ισραήλ περιόρισε στις 24 ώρες τον χρόνο που μπορούν να σταθμεύσουν τα ξένα ιδιωτικά τζετ στο έδαφος τους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τελικά τι είναι οι ολιγάρχες; Ποιοι είναι και πώς πλούτισαν

Ρομάν Αμπράμοβιτς: Πού πήγαινε το σκάφος του όταν πέρασε από το Ιόνιο

Ο 19χρονος που εξόργισε τον Elon Musk τα βάζει με Ρώσους ολιγάρχες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News