Business & Finance Δευτέρα 14/03/2022, 15:24
BUSINESS & FINANCE

Η Ευρώπη αυξάνει τους εξοπλισμούς, ενώ οι αγορές όπλων μειώνονται παγκοσμίως

Το νέο «καυτό σημείο» στο παγκόσμιο εμπόριο όπλων

Η Ευρώπη αυξάνει τους εξοπλισμούς, ενώ οι αγορές όπλων μειώνονται παγκοσμίως

Η Ευρώπη κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση ως προς τις εισαγωγές όπλων, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ η Γηραιά Ήπειρος αναμένεται να αυξήσει τις δαπάνες για την άμυνά της την επόμενη δεκαετία.

Σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), το εμπόριο όπλων μειώθηκε κατά 4,6% σε παγκόσμιο επίπεδο την ππερίοδο 2017-2021, σε σχέση με τα προηγούμενα πέντε χρόνια, αλλά στην Ευρώπη κατέγραψε αύξηση 19%.

Το μερίδιο της Ευρώπης στο παγκόσμιο εμπόριο όπλων πέρασε έτσι από το 10 στο 13% κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών.

Οι μεγαλύτεροι αγοραστές όπλων στην Ευρώπη ήταν η Βρετανία, η Νορβηγία και η Ολλανδία.

Η Ευρώπη αυξάνει τους εξοπλισμούς, ενώ οι αγορές όπλων μειώνονται παγκοσμίως-1

Μαχητικά αεροσκάφη – ιδίως το υπερσύγχρονο, αλλά πανάκριβο αμερικανικό F-35 -, πύραυλοι, πυροβολικό και άλλος βαρύς εξοπλισμός αναμένεται να αποκτηθούν προσεχώς από τις ένοπλες δυνάμεις ευρωπαϊκών χωρών, τις οποίες θορύβησε η εισβολή στην Ουκρανία που διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η σημαντική επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών και της Ρωσίας ήταν ένας σημαντικός μοχλός αύξησης των ευρωπαϊκών εισαγωγών όπλων, ειδικά για τα κράτη που δεν μπορούν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες τους με τις δικές τους αμυντικές βιομηχανίες» σημειώνει ο Πέτερε Βέτσεμαν, ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας του SIPRI.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νέος εξοπλισμός της Ευρώπης είναι «ανησυχητικός», ενώ χαρακτηρίζει τη Γηραιά Ήπειρο «το νέο καυτό σημείο» του παγκόσμιου εμπορίου όπλων. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έχουν μαζική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών τους.

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο εμπόριο όπλων

Οι ΗΠΑ παραμένουν πρώτς στις εξαγωγές όπλων και μάλιστα αύξησαν το μερίδιό τους κατά 39% την τελευταία πενταετία.

Η Ρωσία καταλαμβάνει πάντα τη 2η θέση, αλλά το μερίδιό της συρρικνώθηκε κατά 19%. Κυρίως λόγω της μείωσης των πωλήσεων στην Κίνα, που έχει μειώσει πολύ την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ρωσικού εξοπλισμού. .

Επιπλέον, η Ρωσία είδε τις εισαγωγές της από την Ινδία να μειώνονται κατά 47%, αν και η δεύτερη αναμένεται να ξαναρχίσει μεγάλες αγορές όπλων από την πρώτη τα επόμενα χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι η Ινδία δεν έχει καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ευρώπη αυξάνει τους εξοπλισμούς, ενώ οι αγορές όπλων μειώνονται παγκοσμίως-2

Σύμφωνα με το SIPRI, η περιφέρεια Ασίας-Ωκεανίας παρέμεινε η ζώνη που έκανε τις μεγαλύτερες εισαγωγές τα προηγούμενα πέντε χρόνια, με το 43% των αγοραπωλησιών και τους έξι στους δέκα μεγαλύτερους εισαγωγείς (Ινδία, Αυστραλία, Κίνα, Νότια Κορέα, Πακιστάν, Ιαπωνία).

«Οι εντάσεις ανάμεσα στην Κίνα και αρκετές χώρες της Ασίας και της Ωκεανίας είναι ο βασικός κινητήρας των εισαγωγών στην περιφέρεια αυτή. Αυτές οι εντάσεις είναι ο κύριος παράγοντας που μεταφέρονται αμερικανικά όπλα στην περιοχή», παρατηρεί το SIPRI.

Κατά χώρα, Ινδία και Σαουδική Αραβία μοιράζονται την πρώτη θέση στις εισαγωγές, με το 11% η καθεμιά, μπροστά από την Αίγυπτο (5,7%), την Αυστραλία και την Κίνα (4,8%). Ακολουθούνται από Νότια Κορέα, Πακιστάν και Ιαπωνία.

Όσον αφορά στην Ουκρανία, αγόραζε και αυτή όπλα από το εξωτερικό τα τελευταία πέντε χρόνια, αν και οι εισαγωγές της ήταν αρκετά περιορισμένες. Τις περισσότερες εισαγωγές όπλων τις έκανε από την Τσεχία (41%) και από τις ΗΠΑ (31%).

Το SIPRI το εξηγεί εν μέρει με «τη χαμηλή οικονομική ισχύ της χώρας και το γεγονός ότι η Ουκρανία έχει τις δικές της αμυντικές βιομηχανικές δυνατότητες και εκτεταμένα αποθέματα όπλων», κυρίως από τη σοβιετική περίοδο.

Επίσης, σύμφωνα με το ινστιτούτο, «μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022, αρκετοί από τους κορυφαίους εξαγωγείς όπλων είχαν περιορίσει τις πωλήσεις τους στην Ουκρανία ανησυχώντας ότι θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια σύγκρουση». Εκ των υστέρων γνωρίζουμε ότι αυτή η ανησυχία δεν απέτρεψε τη ρωσική επιθετικότητα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Project Syndicate: Ήρθε το τέλος του «μερίσματος ειρήνης»;

Die Welt: Η Ελλάδα το νέο νούμερο ένα στο ΝΑΤΟ

Σύνοδος Κορυφής: «Όχι» σε κοινό ομόλογο λέει το προσχέδιο – Έχουν μείνει πολλά χρήματα στο Ταμείο Ανάκαμψης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News