BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Οχυρώθηκε στις 790 μονάδες

Χρηματιστήριο: Οχυρώθηκε στις 790 μονάδες

Σχεδόν αμετάβλητο διατηρήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αποφεύγουν την ανάληψη ρίσκων, να προχωρούν σε λελογισμένη διόρθωση και να συντηρούν το κλίμα στασιμότητας των τελευταίων ημερών -ενόσω οδεύουμε προς το τέλος του 2020.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακές απώλειες της τάξης του 0,19% και διαμορφώθηκε στις 790,77 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 786,96 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 798,39 μονάδες.

Το τόξο των διακυμάνσεων, ως απόρροια του κλίματος στασιμότητας, περιορίστηκε μόλις στις 12,5 μονάδες, δείγμα της επιφυλακτικότητας των επενδυτών ως προς την υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων.

Έτσι, η εικόνα στο «ταμπλό» ήταν πανομοιότυπη με τις προηγούμενες τέσσερις συνεδριάσεις, κατά τις οποίες οι επενδυτές προχώρησαν σε διορθωτικές κινήσεις, κατοχυρώνοντας τα υψηλά κέρδη της τελευταίας περιόδου. 

Κι αυτό, μάλιστα, παρά το σημερινό ανοδικό momentum των ευρωπαϊκών και διεθνών αγορών, οι οποίες εκτινάχθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά, εν μέσω των προσδοκιών για τους μαζικούς εμβολιασμούς.

Τραπεζικές ρευστοποιήσεις

Ο τραπεζικός δείκτης δεν κατάφερε να ξεφύγει του ευρύτερου κλίματος, με αποτέλεσμα να τερματίσει με πτώση 1,23% και να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 510 μονάδων. Μάλιστα, οι πιέσεις ήταν εντονότερες στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς, η οποία εμφάνισε απώλειες κατά 3%.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία άντεξε στις ρευστοποιήσεις και κατάφερε να τερματίσει σε θετικό έδαφος. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -1,51% 0,979 ευρώ
  • Attica Bank -1,41% 0,21 ευρώ
  • Eurobank -1,69% 0,58 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +1,64% 2,165 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -3,25% 1,175 ευρώ

Ισορροπημένο το ταμπλό

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πωλητές και αγοραστές έδωσαν μια αμφίρροπη μάχη, με αποτέλεσμα το ταμπλό να μοιάζει σχεδόν μοιρασμένο. Από τις εισηγμένες, πάντως, ξεχώρισε η μετοχή της Viohalco, η οποία κατέγραψε απώλειες της τάξης του 3%. Κατά 1,88% και κατά 1,67%, αντίστοιχα, διολίσθησαν οι μετοχές των ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα .

Στον αντίποδα, οι αγοραστές συνέχισαν να «ποντάρουν» στη μετοχή του ΟΤΕ, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,11%, ενώ αξιοσημείωτα στηρίγματα βρήκε και η μετοχή της Γρ. Σαράντης (+1,66%). Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν, τέλος, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (+1,45%) και της Coca-Cola (+1,09%). 

Συνολικά, 48 μετοχές έκλεισαν ανοδικά, 51 μετοχές τερμάτισαν πτωτικά, ενώ 22 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. O τζίρος, σε χαμηλά επίπεδα, διαμορφώθηκε στα 66 εκατ. ευρώ, καθώς από το πρωί διακινήθηκαν 35,7 εκατ. τεμάχια. Η συνολική κεφαλαιοποίηση ανήλθε στα 52,5 δισ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις ανά τζίρο 

  • ΟΤΕ +1,11% 10,3 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank -1,51% 8,6 εκατ. ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +1,41% 8 εκατ. ευρώ
  • Eurobank -1,69% 7,1 εκατ. ευρώ 
  • Jumbo -1,48% 6,1 εκατ. ευρώ

Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις ανά όγκο

  • Eurobank -1,69% 12,3 εκατ. τεμάχια 
  • Alpha Bank -1,51% 8,7 εκατ. τεμάχια
  • Τρ. Πειραιώς -3,25% 3,8 εκατ. τεμάχια 
  • Εθνική Τράπεζα +1,41% 3,7 εκατ. τεμάχια
  • ΜΙΓ -1,56% 1,4 εκατ. τεμάχια 

Στασιμότητα έως το τέλος του 2020;

Σε κάθε περίπτωση, οι διορθωτικές κινήσεις εκτιμάται ότι θα παραμείνουν ενεργές τουλάχιστον έως τις εναπομείνασες συνεδρίασεις του 2020. Σύμφωνα με αναλυτές, οι οποίοι μίλησαν στο moneyreview.gr, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος έλευσης ξένων κεφαλαίων. Πρόκειται για κεφάλαια, τα οποία εισέρευσαν στην ελληνική αγορά κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου και των πρώτων ημερών του Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, οι επενδυτές θεωρούν ότι τα συγκεκριμένα κεφάλαια θα κινητοποιηθούν εκ νέου εντός των πρώτων μηνών του 2021, προκαλώντας μια νέα ανοδική κίνηση, η οποία δεν αποκλείται να πυροδοτήσει την ανακίνηση και εγχώριων κεφαλαίων. Σ’ αυτό το σενάριο συνηγορούν και οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις του Γενικού Δείκτη, ο οποίος εδώ και αρκετές συνεδριάζεις εμφανίζεται διστακτικός ως προς τη διάσπαση των αντιστάσεων των 800 μονάδων, με αποτέλεσμα οι απώλειες σε ετήσιο επίπεδο να παραμένουν στο -14%.

Στο μεταξύ, οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι εξακολουθούν να ποντάρουν στο rebound των ελληνικών μετοχών, θεωρώντας ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών θα συγκαταλέγεται στους μεγάλους κερδισμένους του 2021. Κι αυτό, διότι η συγκυρία ευνοεί σημαντικά τις αναδυόμενες αγορές (σ.σ. σταθερή πτώση του δολαρίου), ενώ παράλληλα η νομισματική στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παρέχει άφθονη ρευστότητα (σ.σ. ρεκόρ για τις τιμές των ελληνικών ομολόγων) στην πληττόμενη περιφέρεια της Ευρωζώνης.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News