Business & Finance Κυριακή 13/03/2022, 11:00
ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑ

Βότκα: Τα προβλήματά της στην Αμερική άρχισαν πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Βότκα: Τα προβλήματά της στην Αμερική άρχισαν πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Το οινοπνευματώδες ποτό της επιλογής του Τζέιμς Μποντ στους ρόλους των «Mad Men» και των πρωταγωνιστών του «Sex and the City», η βότκα, κατείχε εδώ και καιρό την κυρίαρχη θέση στην αγορά ποτών των ΗΠΑ.

Το ποτό με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1970, η βότκα, απέφερε έσοδα άνω των 7,3 δισ. δολαρίων το 2021, 2 δισ. δολάρια περισσότερα από το δεύτερο υψηλότερο σε πωλήσεις αλκοόλ, την τεκίλα και το μεσκάλ, σύμφωνα με το Συμβούλιο Αποσταγμένων Ποτών των ΗΠΑ. Πάνω από 78,1 εκατ. κιβώτια βότκας των 9 λίτρων πωλήθηκαν στις ΗΠΑ το 2021, περίπου ο ίδιος αριθμός κιβωτίων 9 λίτρων σε αμερικάνικο ουίσκι, τεκίλα και μεσκάλ και ρούμι μαζί.

Αρχικά εδραιώθηκε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1940, όταν με βάση τις εντολές της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τα αποστακτήρια ουίσκι αναγκάστηκαν να στραφούν στην παραγωγή αλκοόλ για προϊόντα, όπως πυρομαχικά και καουτσούκ. Στη συνέχεια, τα οινοπνευματώδη απογειώθηκαν τη δεκαετία του 1950 πριν ανέβουν στην κορυφή τη δεκαετία του 1970, με τον ιστορικό των κοκτέιλ Ντέιβιντ Γουόντριχ να δηλώνει ότι υπήρξε μια περίοδος περίπου 40 ετών όπου «όλα πήγαν όπως η βότκα».

Η εξέλιξη αυτή απογείωσε και τις επωνυμίες όπως Smirnoff και Ketel One της Diageo, Svedka της Constellation Brands, Absolut της Pernod Ricard, Gray Goose της Bacardi και New Amsterdam της E&J Gallo.

Η Tito’s, που παράγεται από την Fifth Generation με έδρα το Όστιν, είναι η μάρκα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε όλα τα οινοπνευματώδη ποτά στις ΗΠΑ, πωλώντας περισσότερα από 11 εκατ. κιβώτια το 2021 με αύξηση 6,3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία της Impact Databank.

Όμως τα τελευταία χρόνια, η δημοτικότητα της βότκας άρχισε να μειώνεται λόγω διαφόρων παραγόντων, είτε αυτό ήταν η περαιτέρω εισαγωγή οινοπνευματωδών ποτών, όπως η τεκίλα και το μεσκάλ στην αγορά, η ανάπτυξη του κινήματος των χειροποίητων κοκτέιλ που έδινε μεγαλύτερη έμφαση σε αποστάγματα, όπως το ουίσκι και bourbon, ή η επιθυμία των καταναλωτών να κινηθούν προς άλλα αποσταγμένα ποτά, που απλώς πρόσφεραν περισσότερη γεύση.

Το 2010, η βότκα αντιπροσώπευε το 33% του όγκου της αγοράς οινοπνευματωδών ποτών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της IWSR Drinks Market Analysis, ενώ η ευρύτερη κατηγορία ουίσκι (που περιλαμβάνει αμερικανικό ουίσκι, σκωτσέζικο και ιρλανδικό) εκπροσωπούσε το 24,6% και τα αλκοολούχα ποτά με βάση την αγαύη, όπως η τεκίλα και το μεσκάλ, το 6,1%.

Συγκριτικά, το 2020, η βότκα είχε μερίδιο αγοράς 32,1%, ενώ η κατηγορία του ουίσκι είχε 30,5% και τα οινοπνευματώδη ποτά με βάση την αγαύη 9,4%, σύμφωνα με την IWSR.

Δεσμοί με την Ρωσία

Τώρα, η vodka αντιμετωπίζει τώρα μια άλλη πρόκληση – τους ιστορικούς δεσμούς της με τη Ρωσία.

Στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, διαμορφωτές πολιτικής, ιδιοκτήτες μπαρ, έμποροι λιανικής και καταναλωτές που θέλουν να υποστηρίξουν την Ουκρανία ζήτησαν μποϊκοτάζ των εμπορικών σημάτων που έχουν σχέση με την Ρωσία ή στην περίπτωση ορισμένων επωνυμιών βότκας, που θεωρούνται ότι συνδέονται με τη Ρωσία.

Ωστόσο, ενώ αρκετές μάρκες βότκας έχουν σχέση με την Ρωσία, η περισσότερη βότκα που καταναλώνεται στις ΗΠΑ δεν είναι ρωσικής προέλευσης.

Η εισαγόμενη ρωσική βότκα αποτελεί λιγότερο από το 1% του συνολικού όγκου βότκας στις ΗΠΑ σύμφωνα με τη Rand. Περίπου η μισή βότκα που καταναλώνεται στις ΗΠΑ παρασκευάζεται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Ανάλυση Αγοράς Ποτών της IWSR.

Ενώ η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός βότκας στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 30% της παγκόσμιας παραγωγής, περισσότερο από το 90% της καταναλώνεται εγχώρια.

Η μάρκα βότκας Stolichnaya, που στα ρωσικά σημαίνει «πρωτεύουσα», έκανε το βήμα της επίσημης αλλαγής της επωνυμίας σε Stoli την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να αποστασιοποιηθεί περαιτέρω από την Ρωσία. Ο Όμιλος Stoli με έδρα το Λουξεμβούργο, ο οποίος παράγει τη βότκα στη Λετονία, είπε ότι η μετονομασία καθοδηγήθηκε από «τη σθεναρή θέση του ιδρυτή κατά του καθεστώτος Πούτιν, αλλά και την επιθυμία να δείξουμε τις ρίζες του Stoli στη Λετονία».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Εμπάργκο σε βότκα και χαβιάρι

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News