BUSINESS & FINANCE

Τράπεζες: Ο πόλεμος «παγώνει» τις εκδόσεις ομολόγων

Τράπεζες: Ο πόλεμος «παγώνει» τις εκδόσεις ομολόγων

Διπλασιασμός των αποδόσεων στα ομόλογα που έχουν εκδώσει οι ελληνικές τράπεζες το 2021 παρατηρείται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καθιστώντας απαγορευτική  την έξοδο στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων. Ο διπλασιασμός του κόστους πρόσβασης στις αγορές αποτελεί την πρώτη επίπτωση της γεωπολιτικής κρίσης για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις μονιμότερες επιπτώσεις στην οικονομία. 

Βασική πηγή ανησυχίας αποτελεί η εκτίναξη του πληθωρισμού στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αλλά και στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, που εφόσον σταθεροποιεί σε υψηλά επίπεδα για μακρύ χρονικό διάστημα θα συμπιέσει αλυσιδωτά την κατανάλωση, την κερδοφορία και τις επενδυτικές προοπτικές των επιχειρήσεων, δημιουργώντας συνθήκες ύφεσης και άνοδο της ανεργίας. 

Προς το παρόν οι εξελίξεις στις αγορές βάζουν τα σχέδια των τραπεζών για έξοδο στις αγορές στον πάγο, ευελπιστώντας για εκτόνωση της κατάστασης και επάνοδο των αποδόσεων σε ρεαλιστικά επίπεδα. Τα κεφάλαια που πρέπει να αντλήσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μέσα στο 2022 προκειμένου να καλύψουν τις ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (Minimum Requirements for Own Funds and Eligible Liabilities – MREL) που επιβάλλει ο SRB (Single Resolution Board) ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ, αλλά ο σχεδιασμός για έξοδο στις αγορές μετά την εκτίναξη των αποδόσεων έχει μπει στον πάγο μέχρι νεωτέρας. Πρόκειται για εκδόσεις κυρίως senior preferred και Tier II ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου για κάθε τράπεζα, με στόχο ο αντίστοιχος δείκτης να φτάσει στο απαιτούμενο ύψος του 25%, που ορίζει κατά μέσο όρο ο SRB. 

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στις αγορές μετά την γεωπολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει είναι ότι, το πράσινο ομόλογο της κατηγορίας senior preferred που εξέδωσε η Εθνική τράπεζα τον Οκτώβριο του 2020 με επιτόκιο 2,75% είχε την περασμένη εβδομάδα απόδοση μεταξύ 4,60% και 4,90%, το ομόλογο που εξέδωσε η Eurobank με 2,25% τον Σεπτέμβριο του 2021 τιμολογείται μεταξύ 4,6% – 4,8%, ενώ στο 5,3% – 5,5% διαμορφώνεται το επιτόκιο του αντίστοιχου τίτλου που είχε εκδώσει η Alpha Bank τον ίδιο μήνα με επιτόκιο 2,5%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για το πράσινο senior preferred ομόλογο που εξέδωσε η τράπεζα Πειραιώς με επιτόκιο 3,875% τον Οκτώβριο του 2021, το επιτόκιο του οποίου βρέθηκε μεταξύ 6,4% – 6,8%, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα και για τους Tier II τίτλους, όπως αυτός που εξέδωσε η Alpha Bank τον Φεβρουάριο του 2020 με επιτόκιο 4,25% και το οποίο την περασμένη εβδομάδα διαμορφώθηκε μεταξύ 7,9% – 8,4%. Τέλος η απόδοση του ΑΤ1 τίτλου που εξέδωσε η τράπεζα Πειραιώς τον Ιούνιο του 2021 με  επιτόκιο 8,75%, εκτινάχθηκε μεταξύ 12,9% και 13,4%.

Με δεδομένο ότι δεν πρόκειται για εποπτικά κεφάλαια, αλλά για πρόσθετο «μαξιλάρι», οι τράπεζες θεωρούν ότι ο στόχος αυτός μπορεί να «μετριαστεί», προσδοκώντας ότι οι εποπτικές αρχές θα χαλαρώσουν τις απαιτήσεις τους τουλάχιστον για το 2022. Στοιχείο ανησυχίας αποτελεί η πρόβλεψη ότι ακόμη και αν η κατάσταση εκτονωθεί, οι ανάγκες για κεφάλαια θα συσσωρευθούν το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους με συνέπεια η μαζική υπερπροσφορά όχι μόνο από τις ελληνικές αλλά και από τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες  να δημιουργήσει πιέσεις, διατηρώντας υψηλά το κόστος για την έκδοση ομολόγων.

Διαβάστε επίσης: 

Ουκρανική κρίση: Τι φοβούνται οι ελληνικές τράπεζες

Τράπεζες: Σχεδιάζουν επαναγορές δανείων έως και 20 δισ. ευρώ

Τράπεζες: Παίρνουν τη σκυτάλη για έξοδο στις αγορές – Τα σχέδια

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News