BUSINESS & FINANCE

Capital Economics: Η κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας θα συμπαρασύρει την Κύπρο

Η Κύπρος είναι η οικονομία της Ευρωζώνης που επηρεάζεται χειρότερα από την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας, τονίζουν οι αναλυτές της Capital Economics

Capital Economics: Η κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας θα συμπαρασύρει την Κύπρο

Η Κύπρος είναι η οικονομία της Ευρωζώνης που επηρεάζεται χειρότερα από την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας, τονίζουν οι αναλυτές της Capital Economics, προβλέποντας μάλιστα ότι η κυπριακή οικονομία θα πέσει σε ύφεση τα επόμενα τρίμηνα. 

Όπως εξηγούν, οι εμπορικοί και χρηματοοικονομικοί δεσμοί της Κύπρου με τη Ρωσία είναι πολύ ισχυρότεροι από ό,τι εκείνοι των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, καθώς πριν από την πανδημία, οι εξαγωγές προς τη Ρωσία ευθύνονταν τουλάχιστον για το 6% της μεικτής προστιθέμενης αξίας στην Κύπρο, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωζώνη διαμορφωνόταν μόλις στο 0,7%. 

«Μεγάλο μέρος από αυτές τις εξαγωγές τώρα θα χαθεί», προειδοποιεί η Capital Economics, καθώς προβλέπει βουτιά της ζήτησης στη Ρωσία. Και την ίδια στιγμή, οι κυρώσεις και τα αντίποινα της Μόσχας σημαίνουν ότι πολλές εταιρείες θα κόψουν δεσμούς με τη Ρωσία. 

Capital Economics: Η κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας θα συμπαρασύρει την Κύπρο-1

Παράλληλα, η Κύπρος εμφανίζει μεγάλη εξάρτηση από τη Ρωσία και στον τουριστικό αλλά και στον χρηματοοικονομικό τομέα. 

Με δεδομένο ότι περίπου το ένα πέμπτο των τουριστών στην Κύπρο προέρχεται από τη Ρωσία, η Capital Economics εκτιμά ότι περίπου το 3% της κυπριακής οικονομίας εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα από τον ρωσικό τουρισμό. 

Στον χρηματοοικονομικό τομέα, το εμπορικό πλεόνασμα της Κύπρου με τη Ρωσία αντιστοιχεί στο 7% του ΑΕΠ της για το 2020. 

Σε ο,τι αφορά τις εισαγωγές στην Κύπρο από τη Ρωσία, ο κατασκευαστικός τομέα είναι εκείνος που εμφανίζει μεγάλη εξάρτηση. 

Στο κομμάτι των επενδύσεων, οι δεσμοί με τη Ρωσία είναι πολύ ισχυροί. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις της Κύπρου στη Ρωσία αλλά και της Ρωσίας στην Κύπρο αντιστοιχούν στο 600% του ΑΕΠ της χώρας. Και παρότι αυτά τα στοιχεία μπορεί να περιλαμβάνουν διπλαεγγραφές με κεφάλαια που πηγαίνουν από τη μία χώρα στην άλλη και μετά επιστρέφουν, εντούτοις το βέβαιο είναι ότι οι επενδυτικοί δεσμοί είναι πολύ ισχυροί, εν μέρει λόγω και του κυπριακού προγράμματος για τη χορήγηση διαβατηρίου ως αντάλλαγμα για επενδύσεις που ίσχυε έως το 2020. 

Capital Economics: Η κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας θα συμπαρασύρει την Κύπρο-2

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την Capital Economics, ότι οι Κύπριοι επενδυτές στη Ρωσία είναι εκτεθειμένοι σε μεγάλες απώλειες λόγω της κατάρρευσης του ρωσικού νομίσματος και του κινδύνου κατασχέσεων από τη ρωσική κυβέρνηση των περιουσιακών στοιχείων εταιρειών που αποχωρούν από τη χώρα. 

Αντίστοιχα, οι Ρώσοι επενδυτές που αποσύρονται από την Κύπρο προκαλούν μείωση στην αξία των assets. 

Παρότι η Capital Economics αναγνωρίζει ότι οι μακροοικονομικές επιπτώσεις είναι δύσκολο να μετρηθούν, εντούτοις τονίζει ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος διατηρεί μεγάλα ποσά σε καταθέσεις από Ρώσους. «Υπάρχει ένας ξεκάθαρος κίνδυνος για εκροές καταθέσεων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης για τις τράπεζες. Σε αυτό το ενδεχόμενο, η ΕΚΤ πιθανότατα θα παρέμβει, για να παράσχει έκτακτη χρηματοδότηση», καταλήγουν οι αναλυτές. 

Διαβάστε επίσης: 

«Λεμέσογκραντ»: Τι θα γίνει με τους 40.000 Ρώσους που ζουν στην Κύπρο;

Τι θα συμβεί αν χρεοκοπήσει η Ρωσία

Τράπεζες: Η Ρωσία τους χρωστά 120 δισ. δολάρια και δεν θα τα πάρουν

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News