Business & Finance Παρασκευή 11/03/2022, 17:07
BUSINESS & FINANCE

Μήπως έχετε burnout και δεν το ξέρετε; Τα 5 σημάδια

Μήπως έχετε burnout και δεν το ξέρετε; Τα 5 σημάδια

Είναι εύκολο να εντοπίσει κανείς τα συμπτώματα του burnout όταν βρίσκεται ήδη σε μία κατάσταση έντονης επαγγελματικής εξουθένωσης. Ωστόσο, υπάρχει και τρόπος να τα δει και λίγο νωρίτερα, ώστε ενδεχομένως να μπορεί να «προλάβει» την επιδείνωση. Τα εξής πέντε σημάδια μπορεί να καταδεικνυουν ότι κινείστε προς το burnout:

1. Δεν περιμένετε πολλά από τον εαυτό σας

Όταν έχετε έντονες σκέψεις ότι δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε στις καταστάσεις, τότε ίσως πηγαίνετε προς το burnout, σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Δρ.  Samantha Gambino. «Νιώθετε ανεπαρκείς και αρχίζετε να μην έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και στην ικανότητά σας να κάνετε τη δουλειά σας. Είναι δύκολο να ολοκληρώσετε πρότζεκτ που είναι στην δική σας αρμοδιότητα. Η παραγωγικότητά σας πέφτει και νιώθετε ότι δεν μπορείτε να το διορθώσετε. Με όλα αυτά δεν έχετε διάθεση, διότι ξέρετε ότι δεν σας αντιπροσωπεύει ούτε και θέλετε να μείνετε έτσι για πάντοτε», σημειώνει η ίδια.

Στο ίδιο πλαίσιο, μπορεί επίσης να είστε πιο κυνικοί, να αποτραβιέστε από τους άλλους και να ρίχνετε την ευθύνη σε άλλους για ό,τι συμβαίνει γύρω σας. Αυτά θα μπορούσαν επίσης να είναι σημάδια ενός επικείμενου burnout.

2. Νιώθετε ότι δεν σας εκτιμούν

Ενα ακόμη σημάδι είναι όταν αρχίζει κανείς να πιστεύει ότι δεν τον εκτιμά κανείς στον επαγγελματικό ή τον προσωπικό του κύκλο. Ίσως πιστεύετε ότι οι συνάδελφοι σας είναι πιο ευνοημένοι από εσάς ή προσβάλλεστε όταν δεν αναγνωρίζεται η συμβολή σας.

«Δεν είναι ασυνήθιστο να νιώσεις ότι έχεις δουλέψει υπορβολικά πολύ, ότι δεν σε εκτιμούν πολύ και ότι η κατάσταση είναι άδικη. Υπάρχει ένα γενικότερο αίσθημα απογοήτευσης. Μπορεί να προκαλέσει θυμό και απέχθεια, το οποίο επίσης εμποδίζει την διάθεση να δουλέψεις ή να είσαι διαθέσιμος για τους άλλους. Αρχίζεις να νιώθεις άσχημα για τη δουλειά και δεν θες με τίποτα να πας στο γραφείο», εξηγεί η Gambino.

3. Κρατάτε απόσταση

«Είστε αναίσθητοι στο τι συμβαίνει γύρω σας. Δεν σας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Δεν επενδύετε στις αποφάσεις που λαμβάνονται γύρω σας. Και ως αποτέλεσμα δεν δεσμεύεστε ούτε σας κινητοποιεί η δουλειά σας», λέει η Gambino. Επίσης, μπορεί να αναβάλλετε υποχρεώσεις ή να χαμηλώνετε τον πήχη στις προσδοκίες σας από τη δουλειά.

4. Είστε παρορμητικοί

Σε προχωρημένο στάδιο, εάν κάποιος δεν έχει αναγνωρίσει ότι έχει burnout, τότε μπορεί να είναι πιο παρορμητικός και να μην μπορεί να πάρει στήριξη από σχέσεις οικογενειακές, εργασιακές και άλλες. «Μπορεί να σας τραβάνε περισσότερο δραστηριότητες και σκέψεις που γενικά δεν θα κάνατε σε αυτή τη φάση ζωής», εξηγεί ο Δρ. Tom Milam, ψυχίατρος.

Κάποιος μπορεί να οδηγεί πιο απρόσεκτα ή να αλλάξει έντονα την εμφάνισή του με κουρέματα, μέικαπ, τατουάζ ή πλαστικές επεμβάσεις. Αυτά και πολλά ακόμη, μπορούν βέβαια να είναι στο πλαίσιο του φυσιολογικού ή να δικαιολογούνται σε κάθε περίοδο, αλλα «εάν συνοδεύονται από αισθήματα απελπισίας, κενού, μουδιάσματος και αποστασιοποίησης μπορεί να επηρεάσουν έντονα την κρίση του καθενός και την μελλοντική του κατεύθυνση.

5. Είστε ανυπόμονοι

Εάν είστε λιγότερο ανεκτικοί ή εάν εκνευρίζεστε εύκολα από άλλους, τότε μπορεί να είναι σημάδι burnout. «Εργαζόμενοι που προηγουμένως ήταν σταθεροί και ικανοί να επενδύσουν σε δύσκολα πρότζεκτ μπορεί να εκνευρίζονται ευκολότερα, που σημαίνει ότι η ικανότητά τους να λύσουν προβλήματα και να χτίσουν επιτυχώς σχέσεις με άλλους μπορεί να μειωθεί», εξήγησε η Δρ. Dana Udall. υψηλόβαθμο στέλεχος στην πλατφόρμα ψυχικής υγείας Headspace Health.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Fast Company

Διαβάστε επίσης:

Burnout: Πώς να το καταλάβετε και τι να κάνετε

Η επαγγελματική συμβουλή της Κιμ Καρντάσιαν που ξεσήκωσε θύελλα

4 συμβουλές για να μην σκέφτεσαι συνέχεια τη δουλειά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News