Business & Finance Πέμπτη 10/03/2022, 12:55
BUSINESS & FINANCE

ΕΛΣΤΑΤ: Υποχώρηση 0,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο

Ο δείκτης του κλάδου εξόρυξης μεταλλευμάτων σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση

ΕΛΣΤΑΤ: Υποχώρηση 0,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο

Ετήσια μείωση 0,2% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής τον Ιανουάριο 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2021, έναντι αύξησης 3,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020, σύμφωνα με προσωρινά και διορθωμένα ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Ιανουαρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2021, παρουσίασε μείωση 4%.

Ο δείκτης του κλάδου εξόρυξης μεταλλευμάτων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση, ενώ ο δείκτης του κλάδου παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κατά τον Ιανουάριο 2022 σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2021.

Κατά τη σύγκριση των δεικτών του Ιανουαρίου 2022 με τους αντίστοιχους δείκτες του Ιανουαρίου 2021, η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε επίσης στον κλάδο εξόρυξης μεταλλευμάτων, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων.

ΕΛΣΤΑΤ: Υποχώρηση 0,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-1

Εξέλιξη Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής, μηνός Ιανουαρίου 2022

Ι. Σύγκριση Ιανουαρίου 2022 με Ιανουάριο 2021

Η μείωση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 0,2% τον μήνα Ιανουάριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2021, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

Από τη μείωση:

  • Κατά 21,5% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης μεταλλευμάτων, εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη-άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου-υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, λοιπών ορυχείων-λατομείων.
  • Κατά 6,7% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.
  • Κατά 0,02% του Δείκτη Παροχής Νερού.

Από την αύξηση:

  • Κατά 2,6% του Δείκτη Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων, κατασκευής ειδών ένδυσης, κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, κατασκευής επίπλων, βιομηχανίας ξύλου και κατασκευής προϊόντων από ξύλο και φελλό.

ΙΙ. Σύγκριση Ιανουαρίου 2022 με Δεκέμβριο 2021

Η μείωση του εποχικά διορθωμένου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 4,0% τον μήνα Ιανουάριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2021, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

Από τη μείωση:

  • Κατά 11,5% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.
  • Κατά 9,9% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.
  • Κατά 3,2% του Δείκτη Παροχής Νερού.
  • Κατά 0,7% του Δείκτη Μεταποίησης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Βιομηχανία: Αύξηση κατά 22% στον τζίρο – Ποιοι κλάδοι εμφάνισαν τριψήφια άνοδο

Βιομηχανία: Τι πουλήσαμε περισσότερο και πού – Άλμα 27% στις εξαγωγές

Το comeback της ελληνικής βιομηχανίας: Πώς έκανε την κρίση ευκαιρία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News