Business & Finance Πέμπτη 10/03/2022, 12:25
BUSINESS & FINANCE

Έρευνα: Ποιο είναι το μέλλον της εργασίας

Απαντούν Πιερρακάκης, Μπουραντώνης και άλλοι

Έρευνα: Ποιο είναι το μέλλον της εργασίας

Oι αλλαγές και το μέλλον της εργασίας στη μετά-COVID εποχή αποτελεί το θέμα της ειδικής έκδοσης του τεύχους Φεβρουαρίου της σειράς «HR Case Study Series» από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ).

Δεκαέξι προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της επιστήμης και των επιχειρήσεων – ανάμεσά τους και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, και ο πρύτανης του ΟΠΑ, Δημήτρης Μπουραντώνης – αναδεικνύουν μια σειρά θεμάτων που εκτείνονται από την ανάγκη για βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων και την ανάγκη να μαθαίνουμε συνεχώς μέχρι την ανάγκη για εθνική επένδυση σε υποδομές και δίκτυα και διασφάλιση ευκαιριών εργασίας στο νέο τοπίο της εργασίας.

Οι γνωμοδότες που φιλοξενούνται στο τεύχος αυτό καλούνται να απαντήσουν σε δύο κρίσιμα ερωτήματα:

  1. ποιες αλλαγές στους εργασιακούς μας χώρους θα παραμείνουν και μετά την πανδημία και θα διαμορφώσουν τον τρόπο που εργαζόμαστε και
  2. τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι, οι οργανισμοί αλλά και οι χώρες ώστε να προσαρμοσθούν στις αλλαγές αυτές.

Πιερρακάκης: Ψηφιακό άλμα της Ελλάδας

«Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει» είναι το μήνυμα του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη. Όπως αναφέρει ο ίδιος, η πανδημία του κορωνοϊού και η ανάγκη να μείνουν οι εργαζόμενοι ασφαλείς, ενώ το κράτος ταυτόχρονα να λειτουργεί πλήρως, επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας.

Κάνοντας λόγο για «ψηφιακό άλμα» της χώρας μας, ο κ. Πιερρακάκης επισημαίνει ότι οι ψηφιακές υπηρεσίες στο gov.gr ξεπερνούν τις 1.300, ενώ το 2021 οι ψηφιακές συναλλαγές αναμένεται να ξεπεράσουν τα 500 εκατομμύρια.

Καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής και η κοινωνία μας γύρω γίνεται όλο και πιο ψηφιακή, ο υπουργός υπογραμμίζει ότι είναι πολύ σημαντικό «να μάθουμε να μαθαίνουμε» και να μην μένει κανείς πίσω, είτε πρόκειται για εργαζόμενο, είτε για επιχείρηση ή για το ίδιο το κράτος.

«Το κράτος πρέπει να φροντίζει για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων αλλά και την επανεκπαίδευση των πολιτών καθώς για την κάλυψη των αναγκών όσων δεν διαθέτουν ψηφιακές δεξιότητες» καταλήγει ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μπουραντώνης: Προσοχή στις αρνητικές πτυχές της τηλεργασίας

Από τη μεριά του, ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Μπουραντώνης, στέκεται και αυτός στην εξ αποστάσεως και την υβριδική εργασία, οι οποίες «φαίνεται πως θα παραμείνουν».

«Η ευελιξία που προσφέρει αυτός ο τρόπος εργασίας προσφέρει αποτελεσματικότητα, ταχύτητα, μειώνει τα κόστη και δίνει πρόσβαση στην αγορά εργασίας ατόμων που δεν την είχαν πριν» σημειώνει ο πρύτανης και καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.

Επισημαίνει βέβαια και τις αρνητικές πτυχές της τηλεργασίας, σημειώνοντας ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα και να αντιμετωπίσουμε τα εμπόδιά της, καθώς «οι νέες μορφές εργασίας ήρθαν για να μείνουν».

Ο κ. Μπουραντώνης τονίζει ότι οι νέες μορφές εργασίες χρήζουν ανάπτυξης, ανανέωσης και βελτίωσης όλων των δεξιοτήτων, αλλά κυρίως των ψηφιακών.

Υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ το κράτος θα πρέπει να επικεντρωθεί στην επένδυση στα δίκτυα και στη χρηματοδότηση προγραμμάτων ανάπτυξης δεξιοτήτων είναι αναγκαία συνθήκη.

Και πάλι, όπως επισημαίνει ο πρύτανης του ΟΠΑ, οι προκλήσεις της τηλεργασίας ενδέχεται να οδηγήσουν σε μείωση παραγωγικότητας. Γι’ αυτό τον λόγο, καταλήγει, είναι απαραίτητο «να βρεθούν μηχανισμοί μέσω των οποίων θα επιτυγχάνεται η προσωπική επικοινωνία».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

IWG: Οι δέκα τάσεις στην αγορά εργασίας για το 2022

Γενιά Ζ: Αυτοί που μεγάλωσαν μπροστά σε μία οθόνη – Πόσο καλό τους κάνει η τηλεργασία;

Τηλεργασία από επιλογή: Ανατρέποντας συνειδητά τον τρόπο εργασίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ
Το μέλλον της εργασίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News