Business & Finance Τετάρτη 9/03/2022, 17:14
BUSINESS & FINANCE

Τα αεροπλάνα που «χάθηκαν για πάντα» στη Ρωσία

Οι ρωσικές αεροπορικές χρησιμοποιούν περίπου 500 ξένα μισθωμένα αεροσκάφη

Τα αεροπλάνα που «χάθηκαν για πάντα» στη Ρωσία

Μια σκληρή πραγματικότητα έχει διαμορφωθεί εδώ και κάποιες μέρες για τους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές αεροσκαφών, οι οποίοι προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν πώς έχασαν εκατοντάδες αεροπλάνα Airbus και Boeing στη Ρωσία.

Οι ρωσικές αερογραμμές διαφύλαξαν τα αεροσκάφη τους από την κατάσχεση σε μια νέα μορφή του Σιδηρού Παραπετάσματος.

Ξένες εταιρείες leasing κατάφεραν να διασώσουν μόνο καμιά εικοσαριά από τα περίπου 500 αεροσκάφη που νοικιάζουν σε ρωσικές αεροπορικές, σύμφωνα με τον Dean Gerber, γενικό σύμβουλο της Valkyrie BTO Aviation. Η αξία των αεροπλάνων που βρίσκονται παγιδευμένα στη Ρωσία υπολογίζεται στα 10,3 δισ. δολάρια.

Τυπικά, οι ενοικιαστές έχουν προθεσμία μέχρι τις 28 Μαρτίου για να επανακτήσουν τα αεροσκάφη τους με βάση τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Ωστόσο, η κρατική Aeroflot και άλλες ρωσικές αεροπορικές τα έχουν συγκεντρώσει όλα εντός Ρωσίας, μακριά από τα χέρια των ιδιοκτητών τους.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή να σταματήσουν οι διεθνείς πτήσεις και να επιστρέψουν όλα τα τζετ στη Ρωσία μέχρι την Πέμπτη.

Το Κρεμλίνο συμβούλεψε επίσης τους εγχώριους αερομεταφορείς να καταχωρίσουν εκ νέου αεροσκάφη ξένης ιδιοκτησίας στη Ρωσία από την παραδοσιακή βάση τους στις Βερμούδες, μια άλλη κίνηση που θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες ανάκλησης της πιστοποίησης ενός αεροσκάφους — ή παρακολούθησης της συντήρησης και της συντήρησής του.

«Ο νούμερο ένα φόβος είναι ότι τα αεροπλάνα αυτά χάθηκα για πάντα» ανέφερε ο Steve Giordano, γενικός διευθυντής της Nomadic Aviation Group.

Η απάντηση της ρωσικής κυβέρνησης στις οικονομικές κυρώσεις έχει καταπλήξει τη βιομηχανία του leasing, καθώς αψηφά διεθνείς συνθήκες δεκαετιών που είχαν συμβάλει στην «έκρηξη» των παγκόσμιων ταξιδιών. Συμβάσεις επέτρεπαν στους ενοικιαστές να διασχίζουν τα σύνορα για να επανακτήσουν τα αεροσκάφη τους από κακούς πελάτες.

Οι ενοικιαστές ζυγίζουν τώρα τα επόμενα βήματά τους. Ενώ είναι πιθανό ο πόλεμος να τελειώσει γρήγορα ή οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες να συνεργαστούν με τις προσπάθειες ανάκτησης, έχουν προσλάβει δικηγόρους για να αναλύσουν τις ασφαλιστικές συμβάσεις καθώς προσπαθούν να ανακτήσουν τις απώλειές τους. Εξετάζουν, επίσης, περίπλοκους τρόπους χρηματοδότησης για να αποφύγουν να παραβιάσουν τους εμπορικούς περιορισμούς.

Κάποιες «μικρές νίκες» έχουν σημειωθεί ήδη με εταιρείες να καταφέρνουν να ανακαλέσουν τις ασφάλειες ή τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας αεροσκαφών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Mετά τα γιοτ, στο στόχαστρο και τα τζετ των Ρώσων μεγιστάνων

Η αυτοκινητοβιομηχανία που «παγιδεύτηκε» στη Ρωσία

Ιταλικές μπουτίκ και γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες καρδιοχτυπούν στη Ρωσία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News