Business & Finance Τετάρτη 9/03/2022, 14:59
BUSINESS & FINANCE

Μητσοτάκης σε Bloomberg: Η απομάκρυνση από το αέριο απαιτεί περισσότερο χρόνο απ’ όσο έχουμε

Μητσοτάκης σε Bloomberg: Η απομάκρυνση από το αέριο απαιτεί περισσότερο χρόνο απ’ όσο έχουμε

«Οι αναταραχές σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο είναι τόσο μεγάλες, ώστε επιφέρουν ένα μεγάλο βάρος στους καταναλωτές μας, αλλά και στις επιχειρήσεις μας, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον διαχειρίσιμες από τα εθνικά ταμεία», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δικαιολογώντας την πρότασή του για παρέμβαση στην αγορά φυσικού αερίου.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε σε συνέχεια της πρωινής του επιστολής προς την πρόεδρο της Κομισιόν ότι μία τέτοια παρέμβαση θα μπορούσε να διασφαλίσει την ορθή λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου, η οποία έχει υποστεί έντονες πιέσεις στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Όσον αφορά τα σενάρια για εμπάργκο στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν φαίνεται ρεαλιστική επιλογή στη δεδομένη στιγμή. Σημείωσε η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο «χρειάζεται περισσότερο χρόνο από όσο διαθέτουμε», αλλά παράλληλα και ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο διακοπής των εξαγωγών από τη Ρωσία.

Σχετικά με το εάν θα μπορούσαν να δαπανηθούν κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον σκοπό αυτό, πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι στο χέρι της Ευρώπης, η οποία αντιμετωπίζει μια ακραία κατάσταση που δεν είχε προβλέψει.

Υπανθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε μέσω επιστολής του στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχέδιο έξι σημείων για τη ρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου. 

Τα έξι βήματα του σχεδίου που προτείνει είναι τα εξής: 

  1. Να επιβληθεί όριο στις τιμές title transfer facility (TTF).
  2. Να υπάρχουν ημερήσια όρια συναλλαγών, όπως ισχύουν στα χρηματιστήρια, ώστε να περιοριστούν οι διακυμάνσεις του TTF, όπως για παράδειγμα στο εύρος +/-10%.
  3. Να εξεταστεί η επιβολή σταθερής τιμής (fixed-price) ως έκτακτη απάντηση στις δηλώσεις της Ρωσίας γύρω από τις ροές αερίου μέσω των αγωγών.
  4. Να επιβληθεί όριο κέρδους στα μεικτά περιθώρια κέρδους. Στη χονδρική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι 5% με βάση τις εκτιμήσεις των εποπτικών αρχών για το κόστος και τα assets παραγωγής.
  5. Για να αποφευχθεί η χειραγώγηση της αγοράς, να υπάρχει χρονικός περιορισμός στον οποίο θα επιτρέπεται μόνο το trading με φυσική παράδοση του προϊόντος.
  6. Να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά φυσικού αερίου σε συνεργασία της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ και την Ασία, όπως για παράδειγμα μέσω συνεργασίας με την Κίνα για φορτία LNG και την πιθανή επιβολή περιορισμών στο κόστος μεταφοράς, ώστε να αποθαρρυνθεί η κερδοσκοπία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Κυρ. Μητσοτάκης: Το επόμενο δεκαήμερο νέο πακέτο στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ενεργειακή κρίση: Σχέδιο έξι σημείων προτείνει στην Ε.Ε. ο Κυρ. Μητσοτάκης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News