Business & Finance Τετάρτη 9/03/2022, 13:42
BUSINESS & FINANCE

Κομισιόν: Πράσινο φως για 17 μεταρρυθμιστικά έργα στην Ελλάδα

Κομισιόν: Πράσινο φως για 17 μεταρρυθμιστικά έργα στην Ελλάδα

Η Κομισιόν ενέκρινε 225 μεταρρυθμιστικά έργα, εκ των οποίων τα 17 στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης (TSI), με στόχο τη στήριξη των κρατών μελών στην προετοιμασία, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν σε σύγχρονες και ανθεκτικές δημόσιες διοικήσεις, στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης και ανθεκτικές οικονομίες, ενισχύοντας παράλληλα την ικανότητά τους να αντιδρούν σε τρέχουσες και μελλοντικές κρίσεις. Ένα μέρος αυτών των έργων περιλαμβάνονται στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει επωφεληθεί από 112 έργα. Αυτή η στήριξη αφορά ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων της δημόσιας διοίκησης, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, των χρηματοοικονομικών γνώσεων, της εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς και της υγείας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των δημόσιων πολιτικών και μεταρρυθμίσεων, τη δίκαιη μετάβαση και την ένταξη των μεταναστών. Μέχρι σήμερα, έχουν ολοκληρωθεί 51 έργα.

Συνολικά οι μεταρρυθμίσεις των κρατών μελών υποστηρίζονται από το TSI, με προϋπολογισμό 116,8 εκατ. ευρώ για το 2022, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Κομισιόν.

Σημειώνεται πως υα έργα ευθυγραμμίζονται σε μεγάλο βαθμό με τις βασικές προτεραιότητες της Επιτροπής. Ενδεικτικά, το 36 % των αιτημάτων επικεντρώνονται στους στόχους του Green Deal και το 51 % στην ψηφιακή μετάβαση, ενώ το 57 % των επιλεγμένων αιτημάτων για στήριξη από το TSI για το 2022 συνδέονται με μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότηταςτων κρατών μελών.

Επίσης, το πρόγραμμα εργασιών του TSI για το 2022 περιλαμβάνει επίσης ορισμένες καινοτομίες:

  • πολυκρατικά ή πολυπεριφερειακά έργα: τα έργα αυτά παρέχουν τεχνική υποστήριξη για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων σε διάφορα κράτη μέλη ή περιφέρειες, εστιάζοντας στις ίδιες προτεραιότητες. Τα έργα αυτά προωθούν την αμοιβαία μάθηση και την ανάπτυξη κοινών προσεγγίσεων μέσω ανταλλαγών μεταξύ ομοτίμων.
  • Εμβληματικά έργα: σχεδιασμένα από την Επιτροπή για τη στήριξη μεταρρυθμίσεων που είναι σε μεγάλο βαθμό αναγκαίες στα διάφορα κράτη μέλη και συνάδουν με τις κορυφαίες προτεραιότητες της ΕΕ. Για παράδειγμα, το εμβληματικό έργο «Στήριξη του κύματος ανακαινίσεων» στοχεύει στα κράτη μέλη που επιθυμούν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις για τη στήριξη της ανακαίνισης κτιρίων. Το εμβληματικό έργο «Εφαρμογή της ευρωπαϊκής εγγύησης για τα παιδιά» στηρίζει τα κράτη μέλη στην εφαρμογή της σύστασης του Συμβουλίου για τη θέσπιση ευρωπαϊκής εγγύησης για τα παιδιά. Παρέχει τεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση δράσεων και πολιτικών που προλαμβάνουν και καταπολεμούν την παιδική φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Συγκεκριμένα, το 50 % των αιτήσεων συνδέονται με εμβληματικά έργα, όπως ο τουρισμός, το κύμα ανακαινίσεων, η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου, η δημόσια διοίκηση και η ένταξη των μεταναστών, ενώ το 30 % των αιτήσεων αφορούν πολυκρατικά ή πολυπεριφερειακά έργα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Φον ντερ Λάιεν: Η Ε.Ε. έχει αρκετό φυσικό αέριο για αυτόν τον χειμώνα

Χρ. Σταϊκούρας: Οι απώλειες του 2020 από την πανδημία καλύφθηκαν το 2021

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News