Business & Finance Τρίτη 8/03/2022, 22:15
BUSINESS & FINANCE

McDonald’s: Κλείνει προσωρινά 850 εστιατόριά της στην Ρωσία

McDonald’s: Κλείνει προσωρινά 850 εστιατόριά της στην Ρωσία

Η McDonald’s, επικαλούμενη «τον περιττό ανθρώπινο πόνο που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία», ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κλείσει προσωρινά 850 εστιατόριά της στη Ρωσία. Η απόφαση ελήφθη σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Ο διευθύνων σύμβουλος Chris Kempczinski έγραψε σε επιστολή προς τους δικαιοδόχους και τους εργαζομένους ότι η αλυσίδα θα σταματήσει όλες τις δραστηριότητες στη Ρωσία. Ωστόσο, θα συνεχίσει να πληρώνει τους 62.000 Ρώσους υπαλλήλους της και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα Ronald McDonald House θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Τις τελευταίες ημέρες, ο γίγαντας του φαστ φουντ έχει δεχθεί επικρίσεις επειδή έμεινε «σιωπηλός» για τον πόλεμο, δεδομένου του σχετικά μεγάλου ρωσικού του αποτυπώματος. Τα εστιατόρια McDonald’s στη Ρωσία και την Ουκρανία αντιπροσωπεύουν το 2% των πωλήσεων του ομίλου, περίπου το 9% των εσόδων του και το 3% των λειτουργικών εσόδων του.

Τα McDonald’s έπαιξαν εδώ και καιρό συμβολικό ρόλο και στη Ρωσία. Η αλυσίδα άνοιξε την πρώτη της θέση στη Σοβιετική Ένωση πριν από 32 χρόνια στη Μόσχα, μήνες πριν την κατάρρευσή της.

Περίπου το 84% των ρωσικών καταστημάτων της McDonald’s ανήκουν στην εταιρεία, ενώ τα υπόλοιπα τα διαχειρίζονται δικαιοδόχοι. Η ιδιοκτησία περισσότερων εστιατορίων της αλυσίδας φέρνει μεγαλύτερα έσοδα στην εταιρεία, αλλά ταυτόχρονα τη θέτει και σε μεγαλύτερο κίνδυνο σε περιόδους αναταραχής ή οικονομικής ύφεσης.

Ο Kempczinski είπε ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί πότε η McDonald’s θα μπορέσει να ανοίξει τα ρωσικά εστιατόρια της. Η εταιρεία αντιμετωπίζει διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και άλλες λειτουργικές προκλήσεις.

Είπε επίσης ότι η McDonald’s πληρώνει πλήρεις μισθούς και στους Ουκρανούς υπαλλήλους της και έχει δωρίσει 5 εκατομμύρια δολάρια στο ταμείο βοήθειας εργαζομένων της. Η εταιρεία παρακολουθεί και την ανθρωπιστική κατάσταση.

Η ανακοίνωση της McDonald’s έρχεται μετά την ανακοίνωση της Yum Brands ότι θα αναστείλει την ανάπτυξη εστιατορίων και τις επενδύσεις της στη Ρωσία. Ο ιδιοκτήτης του KFC έχει περισσότερα από 1.000 εστιατόρια στη Ρωσία που αντιπροσωπεύουν περίπου το 2% των πωλήσεών του.

Η Starbucks δεν έχει σταματήσει ακόμη καμία από τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, όπου όλα τα καφέ της τα διαχειρίζονται δικαιοδόχοι. Η αλυσίδα καφέ έχει περίπου 130 καταστήματα σε όλη την Ουκρανία και τη Ρωσία. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος Κέβιν Τζόνσον καταδίκασε τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και δεσμεύθηκε να δωρίσει δικαιώματα από τη ρωσική επιχείρησή της σε ανθρωπιστικούς σκοπούς στην Ουκρανία.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Μαζικό κύμα φυγής – Ποιές επιχειρήσεις της Δύσης αποχωρούν 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News