Business & Finance Πέμπτη 17/12/2020, 13:56
BUSINESS & FINANCE

Πολιτικά «παιχνίδια» για την έκδοση ευρωομολόγου από την Κωνσταντινούπολη;

Πολιτικά «παιχνίδια» για την έκδοση ευρωομολόγου από την Κωνσταντινούπολη;

Στον «πάγο» έχει μπει από την τουρκική κυβέρνηση η προσπάθεια έκδοσης νέου ευρωομολόγου από τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, όπως κατήγγειλε ο δήμαρχος της μεγαλύτερης τουρκικής πόλης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Παρότι οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες του δήμου έχουν ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες διεργασίες για την έκδοση του ευρωομολόγου, αυτό που εκκρεμεί είναι η κυβερνητική έγκριση, η οποία φαίνεται ότι έχει καθυστερήσει αρκετά.

Στόχος της Κωνσταντινούπολης είναι η άντληση 300 εκατ. ευρώ. «Είμαι πολύ λυπημένος. Ας μην επιτρέψουμε την πολιτική να παρεμβαίνει στην πραγματική δουλειά» τόνισε ο Ιμάμογλου, ο οποίος θεωρείται ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου Ερντογάν.

«Όχι» από τις κρατικές τράπεζες

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Κωνσταντινούπολη βγήκε στις αγορές, αντλώντας 580 εκατ. δολάρια, μέσω ευρωομολόγου, με τη ζήτηση να ξεπερνάει το 1,5 δισ. δολάριο. Τα συγκεκριμένα χρήματα αφορούν την κατασκευή τέταρτης γραμμής του μετρό.

Σύμφωνα με τον Ιμάμογλου, οι κρατικές τράπεζες εμφανίζονται διστακτικές στο να δανείσουν χρήματα στον δήμο, προκειμένου να χρηματοδοτήσει μια σειρά έργων υποδομών, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να έχει στραφεί στην επιλογή της έκδοσης ομολόγων.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο δήμαρχος κάλεσε την κυβέρνηση να εγκρίνει τη νέα έκδοση ομολόγων, ενώ ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών, Λούτφι Ελβάν, να «προσέξει ιδιαίτερως» την Κωνσταντινούπολη.

Οι σχέσεις Ερντογάν – Ιμάμογλου

Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις Ιμάμογλου – Ερντογάν δεν είναι οι καλύτερες δυνατές εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, και ιδίως μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων η κυβέρνηση του Ερντογάν αμφισβήτησε εντόνως, με αποτέλεσμα να στηθούν επαναληπτικές κάλπες .

Τον Ιανουάριο του 2020, παράλληλα, η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα απέρριψε το αίτημα των δημοτικών αρχών για τη χορήγηση δανείων, με στόχο τη χρηματοδότηση της κατασκευής του μετρό. Κάτι το οποίο, ωστόσο, έχει διαχεύσει η τουρκική κυβέρνηση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News