Business & Finance Κυριακή 6/03/2022, 07:28
BUSINESS & FINANCE

Visa και Mastercard αποχωρούν από τη Ρωσία

Visa και Mastercard αποχωρούν από τη Ρωσία

Αναστέλλουν τη λειτουργία τους στη Ρωσία η Visa και η Mastercard, σε μία κίνηση που απομονώνει περαιτέρω την οικονομία της χώρας από την διεθνή κοινότητα, έπειτα από την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν για εισβολή στην Ουκρανία. 

Η Visa επικαλέστηκε «την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα απαράδεκτα γεγονότα που εκτυλίσσονται», ενώ η Mastercard απέδωσε την κίνησή της «στην πρωτοφανή φύση της σύγκρουσης και το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον». 

Κάθε μία από τις εταιρείες παράγει περίπου το 4% του τζίρου της στη Ρωσία. 

Η απόφασή τους έρχεται μερικές ώρες αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τις επιχειρήσεις να σταματήσουν κάθε δραστηριότητα στη Ρωσία, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με Αμερικανούς βουλευτές. 

Η Visa και η Mastercard ανακοίνωσαν ότι οι συναλλαγές με τις κάρτες τους που έχουν εκδοθεί στη Ρωσία δεν θα πραγματοποιούνται πλέον έξω από τη χώρα, ενώ όσες κάρτες έχουν εκδοθεί έξω από τη Ρωσία δεν θα γίνονται δεκτές στο σύστημα τω εμπόρων τους ή στα ATM  εντός της χώρας. 

Όσοι καταναλωτές έχουν κάρτα Visa που εκδόθηκε στη Ρωσία, μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να πληρώσουν για προϊόντα και υπηρεσίες στη χώρα, όμως η εταιρεία δεν θα εκκαθαρίζει τη συναλλαγή. Αυτό θα πρέπει να γίνει από το εθνικό σύστημα πληρωμής καρτών της Ρωσίας. 

Τα προϊόντα των Visa και Mastercard που έχουν εκδοθεί από ρωσικές τράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι να λήξουν, ανέφερε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας σε ανακοίνωσή της. 

Τέλος και το PayPal

Χθες, την αναστολή των υπηρεσιών της στη Ρωσία είχε ανακοινώσει και η PayPal, μπαίνοντας στη μακρά λίστα των εταιρειών που αποχωρούν από τη χώρα, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, αναστέλλουμε τις υπηρεσίες της PayPal στη Ρωσία», αναφέρει ο CEO της εταιρείας  Dan Schulman, σε επιστολή του προς την ουκρανική κυβέρνηση. 

Η PayPal γίνεται ένας ακόμα οργανισμός πληρωμών που κόβεις τις σχέσεις του με τη Ρωσία. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των κυρώσεων της Δύσης, αρκετές ρωσικές τράπεζες αποκλείονται από το παγκόσμιο σύστημα τραπεζικών πληρωμών SWIFT. 

«Είναι πλέον πρακτικά αδύνατο να στείλεις χρήματα σε οποιοδήποτε άτομο στη Ρωσία», είπε στο CNBC ο Charles Delingpole, CEO της fintech startup ComplyAdvantage. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Η ερώτηση του μισού τρισ. δολαρίων: Θα χρεοκοπήσει η Ρωσία;

JP Morgan: Η Ρωσία κινδυνεύει με μια κρίση όμοια της χρεοκοπίας του 1998

«Γινόμαστε Β. Κορέα»: Για τους Ρώσους, η οικονομία έφτασε στο σημείο χωρίς επιστροφή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News