BUSINESS & FINANCE

Σήμερα ανακοινώνεται το ΑΕΠ του 2021 – Θα «ξεκλειδώσει» τα μέτρα κατά της ενεργειακής ακρίβειας

Σήμερα ανακοινώνεται το ΑΕΠ του 2021 – Θα «ξεκλειδώσει» τα μέτρα κατά της ενεργειακής ακρίβειας

Σήμερα «κληρώνει» για το ποια θα είναι η ανάκαμψη το 2021 αφού η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα για το πώς κινήθηκε εν τέλει η οικονομία την περασμένη χρονιά.  Οι προβλέψεις της Κομισιόν  κάνουν λόγο για ανάπτυξη της τάξεως του  8,5%, ενώ υπάρχουν οι εκτιμήσεις  και από το οικονομικό επιτελείο πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα έχει μπροστά το νούμερο 9.

Αν και σε άλλη περίπτωση η εξέλιξη της οικονομίας θα έφερνε χαμόγελα, εντούτοις υπάρχει η «παγωμάρα» λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία. Οποιοσδήποτε δημοσιονομικός χώρος μείνει ελεύθερος λόγω της μεγαλύτερης ανάκαμψης που θα μπορούσε σε άλλη περίπτωση να κατευθυνθεί σε μόνιμες φοροελαφρύνσεις, τώρα  θα  πρέπει να πέσει στη μάχη του ενεργειακού κόστους  που έχει  θέσει σε συναγερμό όλες τις οικονομίες του κόσμου. 

Η σημερινή ημέρα θα αποτελέσει το κλειδί, άλλωστε, και για να ξεκλειδώσει η επιταγή ακρίβειας όπως χαρακτήρισε χθες ο πρωθυπουργός το επίδομα για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «θα υπάρχουν εξαγγελίες, εντός του Μαρτίου όταν θα ξέρουμε πόσο δημοσιονομικό χώρο μπορούμε να δημιουργήσουμε.  Θα πρόκειται για μία έκτακτη ενίσχυση, μία, να το πούμε, επιταγή ακρίβειας, ένας τρόπος αντιμετώπισης, ένα έκτακτο βοήθημα για να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια αυτόν τον καιρό».  Η κυβέρνηση φαίνεται πως προσανατολίζεται προς το παρόν σε ανάλογο επίδομα όπως αυτό των Χριστουγέννων, της τάξεως των 250-300 ευρώ, το οποίο θα δοθεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια  σε συνταξιούχους αλλά δικαιούχους του ΚΕΑ. 

Το επίδομα δεν φτάνει

Πλέον  όμως και από την κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά πως αυτή η επιταγή ακρίβειας είναι τίποτα μπροστά στον κυκεώνα του ενεργειακού κόστους αλλά και των ανατιμήσεων σε προϊόντα που θα ξετυλιχθεί εντονότερα τους επόμενους μήνες, καθώς οι συνέπειες από την κρίση στην Ουκρανία δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμη εξ ολοκλήρου στη πραγματική οικονομία. Η κυβέρνηση στρέφεται πλέον και προς την Ευρώπη και περιμένει ένα πακέτο από τις Βρυξέλλες μέσω του οποίου θα μπορέσουν να ενισχύσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όπως μάλιστα ανέφερε ο Πρωθυπουργός,  «έχουμε ήδη καταθέσει προτάσεις για να υπάρχει και μια ευρωπαϊκή γραμμή άμυνας απέναντι στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας. Δεν ξέρω ακόμα ποια μορφή θα πάρει αυτή. Πιστεύω σίγουρα, όμως, ότι θα μπορέσουμε να έχουμε τη δυνατότητα από την Ευρώπη να έχουμε μια πρόσθετη στήριξη, γιατί  απλούστατα η κρίση αυτή αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο την Ελλάδα».

«Βόμβα» στην αγορά ενέργειας 

Και περιμένοντας τις αποφάσεις των Βρυξελλών, νοικοκυριά και επιχειρήσεις σφυροκοπούνται από την ένταση των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας. Η τιμή χονδρικής  στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας διαμορφώνεται σήμερα στα 362,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 29% σε σχέση με χθες, ενώ η μέγιστη τιμή φτάνει στα 446,52 ευρώ. Το ευρωπαϊκό μπρεντ  πλέον έχει σπάσει το φράγμα των 110$ ενώ η τιμή του φυσικού αερίου χθες έφτασε μια ανάσα πριν τα 200€, στα 199,99€/Mwh  για την ακρίβεια. Για να αναλογιστεί κάποιος τη δυσθεώρητη τιμή του φυσικού αερίου αναλυτές αναφέρουν πως η τιμή αυτή του φυσικού αερίου ισοδυναμεί με τιμή πετρελαίου στα 360$. 

Διαβάστε επίσης: 

Πληθωριστικός εφιάλτης στο 7%: Ενέργεια και σιτηρά βάζουν φωτιά στις τιμές

Τα πολεμικά σενάρια για την οικονομία – Αναζητούνται πόροι για στήριξη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News