Business & Finance Τετάρτη 2/03/2022, 18:38
BUSINESS & FINANCE

Έρευνα: Θετική η εικόνα στην ελληνική αγορά ακινήτων – Μικρός ο αντίκτυπος της πανδημίας το 2021

Έρευνα: Θετική η εικόνα στην ελληνική αγορά ακινήτων – Μικρός ο αντίκτυπος της πανδημίας το 2021

Ισχυρή δυναμική παρουσίασε η ελληνική αγορά ακινήτων το 2021, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 αναμένεται να είναι ακόμη ισχυρότερο, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Cerved Property Services (CPS).

Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από 200 κτηματομεσίτες και εκτιμητές στην Ελλάδα, από την σχετική έρευνα προκύπτει πως η αγορά θα παραμείνει σταθερή, ενώ μόνο το 2% αναμένει συρρίκνωση. Η CPS εκτιμά πως αυτό μπορεί να συνδεθεί με τη βελτίωση του γενικότερου οικονομικού κλίματος και την αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων σε συνδυασμό με τα χαμηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων, το μηδενικό ΦΠΑ για τις νέες κατασκευές και άλλα κίνητρα στήριξης της αγορά.

Έρευνα: Θετική η εικόνα στην ελληνική αγορά ακινήτων – Μικρός ο αντίκτυπος της πανδημίας το 2021-1

Παράλληλα όμως, προβλέπονται διαφορετικές τάσεις για κάθε υποκατηγορία ακινήτων. Ειδικότερα, τα διαμερίσματα και οι νεόδμητες κατοικίες θα συγκεντρώσουν αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον σύμφωνα με το 60% περίπου των ερωτηθέντων, με τα ποσοστά αυτά να είναι ακόμη υψηλότερα στις μεγάλες πόλεις. Μια πιο σταθερή κατάσταση αναμένεται για τις μονοκατοικίες, τα παλαιά ακίνητα και για τα οικόπεδα. Τα τουριστικά ακίνητα θα προσελκύσουν τα ίδια επίπεδα ενδιαφέροντος με το 2021 σύμφωνα με το 48% των ερωτηθέντων αλλά με μικτά αποτελέσματα ανάλογα με την τοποθεσία (πολύ υψηλότερα για τα νησιά και χαμηλότερα για τις μεγαλύτερες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη καθώς οι βραχυχρόνιες μισθώσεις δεν έχουν ανακάμψει πλήρως σε επίπεδα 2019).

Έρευνα: Θετική η εικόνα στην ελληνική αγορά ακινήτων – Μικρός ο αντίκτυπος της πανδημίας το 2021-2

Όσον αφορά τις τιμές κατοικιών, οι οποίες και αντανακλούν την γενικότερη πορεία της αγοράς, το 54% των ερωτηθέντων αναμένει αύξηση. Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα αναμένεται αύξηση άνω του 10% σε σχέση με το 2021. Το 43% των συμμετεχόντων προβλέπει ότι οι τιμές πώλησης των οικιστικών ακινήτων θα παραμείνουν οι ίδιες και μόνο το 3% των συμμετεχόντων αναμένει ότι θα μειωθούν. Σύμφωνα με το 50% των συνεργατών της CPS, τα ενοίκια θα παραμείνουν σταθερά το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ το 48% αυτών προβλέπει αυξήσεις.

Έρευνα: Θετική η εικόνα στην ελληνική αγορά ακινήτων – Μικρός ο αντίκτυπος της πανδημίας το 2021-3

Τέλος, άλλη μία παράμετρος που δείχνει την παρούσα δυναμική της αγοράς είναι ο σύντομος χρόνος απορρόφησης. Σύμφωνα με το 87% των εσωτερικών και εξωτερικών συνεργατών μας, τα διαθέσιμα ακίνητα πωλούνται σε λιγότερο από 12 μήνες. Το 13% των ακινήτων χρειάζεται περισσότερους από 12 μήνες για να πωληθεί σε σύγκριση με το 27% πέρυσι.
Έρευνα: Θετική η εικόνα στην ελληνική αγορά ακινήτων – Μικρός ο αντίκτυπος της πανδημίας το 2021-4

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ελληνικό: 4 νέα ξενοδοχεία και 327 πολυτελείς κατοικίες τα πρώτα παραδοτέα

Το «χρυσό κελί»: Το διαμέρισμα των 7 τ.μ. που πουλήθηκε για 108.000 ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News