BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Αποφεύγει προς ώρας το ρίσκο των 800 μονάδων

Χρηματιστήριο: Αποφεύγει προς ώρας το ρίσκο των 800 μονάδων

Με διορθωτικές κινήσεις ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές -προς ώρας- να μην εμφανίζονται διατεθειμένοι να ρισκάρουν, αποφεύγοντας την προσπάθεια διάσπασης της αντίστασης των 800 μονάδων.

Άλλωστε, και η χθεσινή προσπάθεια υπέρβασης του ψυχολογικού ορίου -η τρίτη κατά σειρά- στέφθηκε από αποτυχία, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει το μεγαλύτερο μέρος των ενδοσυνεδριακών κερδών και να τερματίζει κοντά στο χαμηλό ημέρας. 

Σήμερα, ειδικότερα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης, με τη συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου, υποχωρεί κατα 0,40% και διαμορφώνεται στις 788 μονάδες, παρότι άνοιξε στις 796 μονάδες και κατάφερε να φθάσει έως και τι 798 μονάδες. 

Στασιμότητα στις τράπεζες

Σε σταθεροποιητικά επίπεδα κινείται, από την πλευρά του, ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος σημειώνει ήπια άνοδο της τάξης του 0,44% και διαμορφώνεται στο επίπεδο των 519 μονάδων. Δείγμα της στασιμότητας είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι τίτλοι εμφανίζουν οριακές μεταβολές της τάξης του +/-1%. 

Πάντως, ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία συνεχίζει να πρωταγωνιστεί τόσο σε επίπεδο όγκου όσο και σε επίπεδο τζίρου, ενώ σήμερα καταβάλλει νέα προσπάθεια ανάκτησης του ορίου του 1 ευρώ ανά μετοχή. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +1% 1,004 ευρώ
  • Attica Bank +0,47% 0,214 ευρώ
  • Eurobank -0,68% 0,586 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +0,89% 2,149 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -0,33% 1,211 ευρώ

Ισορροπημένο το ταμπλό 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και πωλητές έχουν επιδοθεί σε μια αμφίρροπη μάχη, με το ταμπλό να μοιάζει σχεδόν ισορροπημένο. Από τις εισηγμένες, μέχρι στιμής, ξεχωρίζει το +1,11% στη μετοχή του ΟΤΕ, το -1,90% στη μετοχή της Jumbo και το -1,08% στη μετοχή της ΔΕΗ.

Συνολικά, αυτή την ώρα (11.00), 29 μετοχές κινούνται ανοδικά, 17 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. O τζίρος αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ, καθώς από το πρωί έχουν διακινηθεί 5,5 εκατ. τεμάχια. Η συνολική κεφαλαιοποίηση ανέρχεται στα 52,6 δισ. ευρώ.

Στασιμότητα έως το τέλος του 2020;

Σε κάθε περίπτωση, οι διορθωτικές κινήσεις εκτιμάται ότι θα παραμείνουν ενεργές τουλάχιστον έως τις εναπομείνασες συνεδρίασεις του 2020. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι μιλούν στο moneyreview.gr, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος έλευσης ξένων κεφαλαίων. Πρόκειται για κεφάλαια, τα οποία εισέρευσαν στην ελληνική αγορά κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου και των πρώτων ημερών του Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, οι αναλυτές θεωρούν ότι τα συγκεκριμένα κεφάλαια θα κινητοποιηθούν εκ νέου εντός των πρώτων μηνών του 2021, προκαλώντας μια νέα ανοδική κίνηση, η οποία δεν αποκλείται να πυροδοτήσει την ανακίνηση και εγχώριων κεφαλαίων. Σ’ αυτό το σενάριο συνηγορούν και οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις του Γενικού Δείκτη, ο οποίος εδώ και αρκετές συνεδριάζεις εμφανίζεται διστακτικός ως προς τη διάσπαση των αντιστάσεων των 800 μονάδων.

Στο μεταξύ, οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι εξακολουθούν να ποντάρουν στο rebound των ελληνικών μετοχών, θεωρώντας ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών θα συγκαταλέγεται στους μεγάλους κερδισμένους του 2021. Κι αυτό, διότι η συγκυρία ευνοεί σημαντικά τις αναδυόμενες αγορές (σ.σ. σταθερή πτώση του δολαρίου), ενώ παράλληλα η νομισματική στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παρέχει άφθονη ρευστότητα (σ.σ. ρεκόρ για τις τιμές των ελληνικών ομολόγων) στην πληττόμενη περιφέρεια της Ευρωζώνης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News