Business & Finance Τρίτη 1/03/2022, 18:00
BUSINESS & FINANCE

Πώς η κρίση Ρωσίας – Ουκρανίας επηρεάζει το πορτοφόλι των νέων

Τρία μέτρα που μπορούν να πάρουν οι νέοι άνθρωποι για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία

Πώς η κρίση Ρωσίας – Ουκρανίας επηρεάζει το πορτοφόλι των νέων

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σοκ στις διεθνείς αγορές και τα χρηματιστήρια. Με τη σειρά τους, οι τριγμοί αυτοί έχουν προκαλέσει ανησυχία για τον αντίκτυπό τους στα έξοδα των νοικοκυριών.

Ειδικά οι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι ήδη νιώθουν εις το έπακρον τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, ανησυχούν ιδιαίτερα για το πορτοφόλι τους και το οικονομικό τους μέλλον.

Ειδικοί που μίλησαν στο CNBC αναλύουν τις οικονομικές δυσκολίες που ενδέχεται να δημιουργήσει ο πόλεμος σε Zoomers και Millenials, ενώ δίνουν και τρεις πολύτιμες συμβουλές για την αντιμετώπισή τους.

Συντηρήστε το αυτοκίνητό σας

Ακόμα και πριν από την κλιμάκωση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, η ενεργειακή κρίση ήταν αισθητή. Πλέον, η τιμή του πετρελαίου έχει σκαρφαλώσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, επηρεάζοντας έτσι τις τιμές και των καυσίμων – παραγώγων του.

Γι’ αυτό τον λόγο, αρκετοί είναι αυτοί που προτείνουν στον κόσμο να χρησιμοποιεί περισσότερο τα μέσα μαζικής μεταφοράς, έτσι ώστε να γλιτώσουν τα έξοδα για βενζίνη.

Επειδή, όμως, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, η Σάρα Κόουλς, αναλύτρια στη βρετανική πλατφόρμα επενδύσεων Hargreaves Lansdown, σημειώνει ότι οι νέοι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν μερικά απλά βήματα για τη συντήρηση του αυτοκινήτου τους, έτσι ώστε να αποφύγουν γενικά έξοδα.

Για παράδειγμα, θα πρέπει να πηγαίνετε το αμάξι για το ετήσιο σέρβις και να ελέγχετε την πίεση του αέρα στα λάστιχά του. Μπορείτε επίσης να βγάλετε επιπλέον βάρος που έχετε μέσα στο αυτοκίνητο (πχ. αλυσίδες στο πορτμπαγκάζ).

«Το στυλ οδήγησης κάνει τη διαφορά επίσης: μπορείτε να οδηγείτε σιγά, να αλλάζετε ταχύτητα την κατάλληλη στιγμή και να αποφεύγετε να επιταχύνετε» προσθέτει η ίδια.

Επενδύστε στη μόνωση του σπιτιού σας

Πέρα από το πετρέλαιο, η τιμή του φυσικού αερίου «σκαρφάλωσε» και αυτή εξαιτίας της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Η Κόουλς σημειώνει ότι όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα μπορούν να επενδύσουν στη μόνωση του σπιτιού τους, έτσι ώστε να μειώσουν μακροπρόθεσμα τα έξοδα θέρμανσης.

Άλλα βήματα που μπορεί να πάρει ένας νέος άνθρωπος είναι να χαμηλώσει λίγο τον θερμοστάτη, να κλείσει τα σώματα σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται συχνά και να χρησιμοποιεί με σύνεση τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων.

Προσοχή στις τιμές των τροφίμων

Τέλος, η ενεργειακή κρίση έχει επηρεάσει άμεσα την παραγωγή τροφίμων και τις μεταφορές.
Με τη σειρά του, ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας μπορεί να προκαλέσει μείωση στις εξαγωγές τροφίμων, καθώς σημαντικά ποσοστό προϊόντων (όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι και το ηλιέλαιο) προέρχονται από αυτές τις δύο χώρες.

Ο Πολ Ντέιλ, επικεφαλής οικονομολόγος Βρετανίας στην Capital Economics, ανέφερε ότι με τις αυξήσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων τους τελευταίους 9 μήνες ο πληθωρισμός για τα τρόφιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να αυξηθεί στο 6%, από 4,3% που ήταν τον Ιανουάριο.

Από την άλλη, ο ίδιος παρατήρησε ότι μέχρι στιγμής οι διεθνείς τιμές αγροτικών προϊόντων δεν έχουν αυξηθεί λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τουλάχιστον στην περίπτωση της Βρετανίας, τα σούπερ μάρκετ ήταν πρόθυμα να απορροφήσουν τις αυξήσεις τιμών από το να χάσουν καταναλωτές. «Συνεπώς, αν και είναι πιθανό ο πληθωρισμός να αυξηθεί, είναι αβέβαιο ότι θα σημειώσει κατακόρυφη άνοδο» κατέληξε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» Πούτιν στις αγορές εν μέσω τριγμών στο ρωσικό τραπεζικό σύστημα

Αργό και Brent ξεπερνούν τα 100 δολάρια – Σε υψηλό 8 ετών η τιμή του πετρελαίου

Τα πολεμικά σενάρια για την οικονομία – Αναζητούνται πόροι για στήριξη

Το κυνήγι για την τέλεια δουλειά: 387 αιτήσεις μετά, την βρήκε – Τι θα μπορούσε να πάει καλύτερα;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News