BUSINESS & FINANCE

Ουκρανική κρίση: Τι φοβούνται οι ελληνικές τράπεζες

Ουκρανική κρίση: Τι φοβούνται οι ελληνικές τράπεζες

Αβεβαιότητα αλλά και ανησυχία επικρατεί στις τράπεζες για τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στην οικονομία, με την αγωνία να επικεντρώνεται στις συνέπειες που θα έχει σε βασικούς τομείς όπως η ενέργεια, η βιομηχανία και οι πρώτες ύλες, αλλά και ο τουρισμός, ένα μέρος των εσόδων του οποίου προέρχεται από τις εισροές Ρώσων επισκεπτών. Η αγωνία των τραπεζών επικεντρώνεται στις γενικότερες επιπτώσεις στην εξέλιξη των τιμών και την σπορεία του πληθωρισμού, που θα πλήξει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και ενδέχεται να φρενάρει την επενδυτική δραστηριότητα σε μια κρίσιμη περίοδο που ανέμεναν επιστροφή στην κανονικότητα μετά την εκτόνωση της πανδημίας.

Η ουκρανική κρίση, όπως σημειώνουν, έρχεται να επισφραγίσει την ανοδική τάση του πληθωρισμού, που θα επηρεάσει την ικανότητα των νοικοκυριών να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους, αλλά και τις τιμές προμήθειας πρώτων υλών, ανακόπτοντας την ανοδική πορεία του ελληνικού ΑΕΠ. Στόχος είναι οι επιπτώσεις να είναι βραχυπρόθεσμες και να μη λάβουν μονιμότερα χαρακτηριστικά και προς την κατεύθυνση αυτή, όπως εξηγούν, θα συμβάλουν τα μέτρα στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσω του προγράμματος αγοράς ελληνικών ομολόγων, που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί παρέχοντας ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Με δεδομένο ότι η έκθεση των ελληνικών τραπεζών περιορίζεται στη μικρή παρουσία που διατηρεί η Τράπεζα Πειραιώς στην Ουκρανία, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν άμεσες επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα. Η JSC Piraeus Bank ICB αντιπροσωπεύει μόλις το 0,2% του μητρικού ομίλου (Piraeus Financial Holdings) και το ενεργητικό της δεν ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία του 2021, ενώ τα κεφάλαιά της είναι μόλις 20 εκατ. ευρώ σε σύνολο 5 δισ. ευρώ που είναι τα κεφάλαια του ομίλου. Χαμηλή, όπως εκτιμούν, είναι και η έκθεση των τριών συστημικών τραπεζών (Alpha Bank, Εθνικής Eurobank) μέσω των θυγατρικών τους στην Κύπρο σε δανειοδοτήσεις ρωσικών εταιρειών ή φυσικών προσώπων από τη Ρωσία, με συνέπεια τα περιοριστικά μέτρα που θα εφαρμοστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο να μην επηρεάζουν τη δραστηριότητα των τριών ελληνικών ομίλων (η Τράπεζα Πειραιώς δεν δραστηριοποιείται στην Κύπρο).

Το κύριο βάρος, όπως εξηγούν αρμόδια τραπεζικά στελέχη, πέφτει στην υποβοήθηση των πελατών τους που έχουν συναλλαγές με την Ουκρανία ή τη Ρωσία, μέσω εισαγωγών κυρίως πρώτων υλών ή εξαγωγών, π.χ. αγροτικών προϊόντων. Χθες, πρώτη μέρα λειτουργίας των τραπεζών, μετά την ανακοίνωση της Ε.Ε. ότι θα αποκόψει συγκεκριμένες ρωσικές τράπεζες από το SWIFT, η εικόνα ήταν συγκεχυμένη, τόσο όσον αφορά τη λίστα των τραπεζών που δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, όσο και τη λίστα των φυσικών προσώπων.

Πάντως, τόσο η Visa όσο και η MasterCard αποφάσισαν να «μπλοκάρουν» τις κάρτες που έχουν εκδοθεί από τις 12 ρωσικές τράπεζες που έχουν εξαιρεθεί από το SWIFT με βάση την ανακοίνωση των ΗΠΑ, ενώ η Russian Standard Bank που αποτελεί τον συνεργάτη της Diners, δεν έχει ενταχθεί στη λίστα.

Διαβάστε επίσης: 

Ελληνικές βιομηχανίες και εξαγωγικές: Ποιες εταιρείες μετρούν ζημιές σε Ουκρανία και Ρωσία

Τα πολεμικά σενάρια για την οικονομία – Αναζητούνται πόροι για στήριξη

Ουκρανική κρίση: Ο ελληνικός τουρισμός μετρά ήδη τις ζημιές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News