Business & Finance Τρίτη 1/03/2022, 14:26
BUSINESS & FINANCE

Κύρηξε πτώχευση η εταιρεία διαχείρισης του Nord Stream 2

Η Nord Stream 2 AG τερμάτισε και συμβάσεις εργαζομένων της

Κύρηξε πτώχευση η εταιρεία διαχείρισης του Nord Stream 2

Πτώχευση κήρυξε η εταιρεία διαχείρισης του αγωγού Nord Stream 2, ενώ απέλυσε τους 106 εργαζομένους της, όπως ανακοίνωσε η Σίλβια Τάλμαν-Γκουτ, η αρμόδια για τις οικονομικές υποθέσεις του καντονιού, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση.

«Ενημερωθήκαμε σήμερα ότι η εταιρεία αυτή δεν μπορούσε να συνεχίσει», είπε η Τάλμαν-Γκουτ. «Αναγκάστηκε να κηρύξει πτώχευση και οι υπάλληλοί της έλαβαν την επιστολή απόλυσής τους», εξήγησε στο κανάλι SRF.

Από το απόγευμα είχε διαρρεύσει πως η Nord Stream 2 AG, η οποία είναι εγκατεστημένη στην Ελβετία και ανήκει στον ρωσικό κρατικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει αίτηση αφερεγγυότητας.

Η Nord Stream 2 AG φέρεται να συνεργαζόταν με έναν οικονομικό σύμβουλο για την εκκαθάριση ορισμένων από τις υποχρεώσεις της. «Μετά τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις που έφεραν την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στη Nord Stream 2 AG, η εταιρεία αναγκάστηκε να τερματίσει συμβάσεις εργαζομένων. Λυπούμαστε πολύ για αυτή την εξέλιξη» αναφέρεται σε σχετική δήλωση μέσω email.

Ο Ελβετός υπουργός Οικονομικών, Γκι Παρμελέν, ανέφερε σε συνέντευξή του τη Δευτέρα ότι όλοι οι υπάλληλοι της Nord Stream 2 AG που εργάζοταν στην πόλη Τσουγκ απολύθηκαν.

Η Nord Stream 2 AG ολοκλήρωσε πέρυσι το έργο των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σχεδιάστηκε για να διπλασιάσει την ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Η Gazprom πλήρωσε το μισό κόστος κατασκευής του Nord Stream 2, με το υπόλοιπο των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων να χρηματοδοτείται από τη βρετανική Shell, την αυστριακή OMV, την γαλλική Engie και την γερμανική Uniper & Wintershall DEA.

Ο αγωγός μήκους 1.230 χλμ δεν λειτούργησε ποτέ εμπορικά, επειδή εκκρεμούσε η πιστοποίηση του από τη Γερμανία, διαδικασία που πάγωσε μετά την επίθεση στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ εξέδωσαν εκτελεστικό διάταγμα, το οποίο τίθεται σε ισχύ αύριο, απαγορεύοντας συναλλαγές με την εταιρεία ή οποιονδήποτε ελέγχει άμεσα ή έμμεσα ποσοστό άνω του 50%.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, αρκετές μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων πετρελαϊκών, δήλωσαν ότι θα αποχωρήσουν από επενδύσεις με ρωσικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Shell, η οποία δήλωσε ότι δεν θα συμμετέχει πλέον στον Nord Stream 2.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Μαζικό κύμα φυγής – Ποιες επιχειρήσεις της Δύσης αποχωρούν 

Κυρώσεις: Ποιες ρωσικές τράπεζες μένουν εκτός του SWIFT

Κομισιόν για πάγωμα NordStream 2: Δεν θα επηρεάσει το φυσικό αέριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News