Business & Finance Παρασκευή 25/02/2022, 22:17
ΒUSINESS & FINANCE

Επιχειρήσεις: Αναστέλουν την παραγωγή τους σε Ουκρανία και Ρωσία – Ζητούν εναλλακτικές διόδους

Επιχειρήσεις: Αναστέλουν την παραγωγή τους σε Ουκρανία και Ρωσία – Ζητούν εναλλακτικές διόδους

Aρκετές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινητοβιομηχανιών Volkswagen και Renault, καθώς και της εταιρείας ελαστικών Nokian Tyres, παρουσίασαν τα σχέδιά τους να κλείσουν ή να μεταφέρουν δραστηριότητές τους μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σαρωτικούς περιορισμούς στις εξαγωγές κατά της Ρωσίας, εμποδίζοντας την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές εξαγωγών αγαθών, από ηλεκτρονικά και υπολογιστές έως ημιαγωγούς και ανταλλακτικά μέρη αεροσκαφών. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις να αλλάξουν τα σχέδιά τους ως προς τη μεταποίηση ή να ζητήσουν εναλλακτικές γραμμές τροφοδοσίας. 

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έκανε τις εταιρείες συμβούλων J.D. Power και LMC Automotive να αναθεωρήσουν πτωτικά τις προβλέψεις τους για τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων παγκοσμίως το 2022 κατά 40.000 αυτοκίνητα στα 85,8 εκατ. Ηδη, η αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ελλείψεις σε ημιαγωγούς με αποτέλεσμα πολλές βιομηχανίες να έχουν ήδη περιορίσει την παραγωγή τους. 

«Η αύξηση των τιμών αλουμινίου και πετρελαίου θα επηρεάσουν την προθυμία πολλών καταναλωτών να αγοράσουν αυτοκίνητα, ακόμη και εάν τα αποθέματά τους σε πρώτες ύλες βελτιωθούν. Έχουμε υποβαθμίσει τις προβλέψεις μας για την Ουκρανία και την Ρωσία εξαιτίας του πολέμου αλλά και των επιπτώσεων εξαιτίας των κυρώσεων», αναφέρει ο Τζεφφ Σκάστερ, πρόεδρος της LMC. 

H Volkswagen ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την παραγωγή της για μερικές ημέρες σε δύο εργοστάσιά της στη Γερμανία μετά τις καθυστερήσεις στην προμήθεια ανταλλακτικών μερών που κατασκευάζονται στην Ουκρανία. Επίσης, η γαλλική Renault γνωστοποίησε ότι θα αναστείλει μέρος των δραστηριοτήτων της σε μονάδα συναρμολόγησης αυτοκινήτων στην Ρωσία από την επόμενη εβδομάδα, εξαιτίας προβλημάτων logistics. 

Η ρωσική Avtovaz, που ελέγχεται από τη Renault, έχει επίσης ανακοινώσει ότι σκοπεύει να διακόψει την παραγωγή σε ορισμένες μονάδες συναρμόλογησης στην κεντρική Ρωσία για μία ημέρα τη Δευτέρα, εξαιτίας ελλείψεων σε ανταλλακτικά ηλεκτρονικών μερών. 

Η φινλανδική εταιρεία ελαστικών Nokian θα μεταφέρει επίσης μέρος της παραγωγής της από την Ρωσία στην Φινλανδία και τις ΗΠΑ προκειμένου να προετοιμαστεί για πιθανές περαιτέρω κυρώσεις. 
   
Σε αναστολή δραστηριοτήτων έχουν προχωρήσει αντίστοιχα η ιαπωνική προμηθεύτρια ανταλλακτικών Sumitomo Electric Industries, που απασχολεί περί τις 6.000 εργαζομένους στην Ουκρανία, η Ford Motor, η γαλλική ανταλλακτικών μερών Valeo, η μεγαλύτερη χαλυβουργία της Ιαπωνίας Nippon Steel Corp και η κατασκευάστρια αγροτικού εξοπλισμού Deere & Co. 
  
 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε ακόμη:

Ποιοι Ευρωπαίοι πολιτικοί παραιτήθηκαν από δ.σ. ρωσικών επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News