BUSINESS & FINANCE

Πώς εν αναμονή lockdown εκτινάχθηκαν τα έσοδα του κράτους

Πώς εν αναμονή lockdown εκτινάχθηκαν τα έσοδα του κράτους

Στον αυξημένο τζίρο που κατέγραψαν τον Οκτώβριο οι μεγάλες επιχειρήσεις, λόγω της ανόδου της καταναλωτικής δραστηριότητας, οφείλεται, κατά κύριο λόγο, η – μεγαλύτερη της προσδοκώμενης – αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά το μήνα Νοέμβριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φόροι ξεπέρασαν τα 3,5 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον αναθεωρημένο στόχο κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, ο Οκτώβριος ήταν ένα σχετικά «γεμάτος» μήνας για πολλούς κλάδους της οικονομίας. Αφενός διότι δεν υπήρχαν ιδιαίτερα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην κίνηση των πολιτών και αφετέρου διότι αρκετοί καταναλωτές, αλλά και επιχειρήσεις, προέβλεψαν ότι θα έρχονταν πιο σκληρά μέτρα και προχώρησαν σε προαγορές προϊόντων.

Ένα παράδειγμα είναι οι πωλήσεις τεχνολογικού εξοπλισμού για τηλεκπαίδευση, τόσο για φοιτητές, για τους οποίους είχε ήδη ξεκινήσει η εξ αποστάσεως διδασκαλία, όσο και για μαθητές καθώς, μετά τις 20 Οκτωβρίου, υπήρχαν ενδείξεις ότι θα έκλειναν τα σχολεία.

Με δεδομένο ότι ο ΦΠΑ για τον τζίρο του Οκτωβρίου, σε ό,τι αφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία, καταβάλλεται τον Νοέμβριο, ήταν προφανές σε αρκετούς, ότι η θετική εικόνα της αγοράς θα αποτυπωνόταν στα έσοδα του συγκεκριμένου μήνα.

Ως εκ τούτου, όπως φαίνεται και από τα χθεσινά (προσωρινά) στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα φορολογικά έσοδα του Νοεμβρίου αυξήθηκαν κατά 521 εκατ. ευρώ περισσότερο από τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, έφτασαν τα 3,6 δισ. ευρώ και σε επίπεδο 11μήνου ξεπέρασαν τα 39 δισ. ευρώ. Το σύνολο των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού έφτασε τα 42 δισ. ευρώ.

Για τα έσοδα του Δεκεμβρίου, οι ενδείξεις δεν είναι ευοίωνες καθώς, παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στο τέλος Νοεμβρίου, η αγορά, τελικώς, δεν άνοιξε στο βαθμό και με τον τρόπο που επιθυμούσαν οι περισσότεροι.

Σημειωτέον, στη σημερινή του συνέντευξη στο «MR», ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι οι καταθέσεις στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 13 δισ. ευρώ από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, μιλώντας για την ανάγκη ένα μέρος τους να μετουσιωθεί σε κατανάλωση όσο θα μειώνεται ο φόβος μπροστά στον ιό.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News