Business & Finance Πέμπτη 24/02/2022, 21:55
ΒUSINESS & FINANCE

Γιατί δεν πρέπει να βγει η Ρωσία από το Swift – Ο Μπάιντεν αντιστέκεται στις πιέσεις

Γιατί δεν πρέπει να βγει η Ρωσία από το Swift – Ο Μπάιντεν αντιστέκεται στις πιέσεις

Πιέσεις να αποβάλει την Ρωσία από το κρίσιμο παγκόσμιο σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων Swift δέχεται ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μια ενέργεια που θα είχε σημαντικές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές χώρες, πολλά εκ των οποίων αντιτίθενται στην κίνηση αυτή.

Οι περισσότερες χώρες συμφωνούν ότι δεν θέλουν να εκδιώξουν τη Ρωσία από το Swift, ουσιαστικά το σύστημα μηνυμάτων της παγκόσμιας τραπεζικής. Τα μέλη του συστήματος ανησυχούν ότι εάν οι αντίπαλοι εκδιώκονται, θα μπορούσαν να αναπτύξουν τη δική τους έκδοση, σύμφωνα με πηγές. 

Ο Μπάιντεν συμμερίζεται αυτές τις ανησυχίες γι΄αυτό και δήλωσε ότι η κίνηση αυτή είναι εκτός συζήτησης προς το παρόν.

Το Swift απέκλεισε την πρόσβαση σε μία μόνο χώρα μία φορά στην ιστορία του: Το 2012, με τη βοήθεια μιας οδηγίας της ΕΕ, μπλόκαρε το Ιράν προκειμένου να βοηθήσει στην αποφυγή πυρηνικού πολέμου.

Ήδη, πολλοί Αμερικανοί Γερουσιαστές ζητούν πολύ πιο αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης και της αποπομπής της από το Swift, όπως και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα που ζήτησε εκ νέου την απομάκρυνση της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα. Αντίστοιχα, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον πίεσε τους ηγέτες της Ομάδας του G7 να προβούν σε αυτό το βήμα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Προς το παρόν, η κίνηση, η οποία θα περιόριζε την πρόσβαση της Ρωσίας στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κόσμο, παραμένει απίθανη επειδή ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ανησυχούν ότι θα τους έβλαπτε περισσότερο από ό,τι θα έβλαπτε τον Πούτιν.

Το Swift εποπτεύεται από την κεντρική τράπεζα του Βελγίου και εκπροσώπους κεντρικών τραπεζών από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες χώρες. Παρέχει ασφαλή μηνύματα σε περισσότερα από 11.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες, σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές.

«Εάν απαγορεύατε τα ρωσικά ιδρύματα από το Swift, θα μπορούσαν να συναλλάσσονται με τη Δύση με άλλα μέσα, αλλά αν ορίσετε τις τράπεζες που θα υποστούν κυρώσεις ονομαστικά, αυτός είναι ένας πολύ πιο αποτελεσματικός τρόπος τιμωρίας της Ρωσίας», δήλωσε ο Daniel Tannebaum, επικεφαλής κυρώσεων στο Oliver Wyman στο Νέα Υόρκη.

«Θα πρέπει να αναφερθεί ότι δεν υπήρξε ποτέ 100% εμπάργκο σε καμία χώρα. Επομένως, εάν είστε μια νόμιμη εταιρεία που κάνει νόμιμες συναλλαγές με τη Ρωσία, εάν αφαιρέσετε το Swift από μια χώρα, αυτές οι εταιρείες δεν θα μπορούν να πληρωθούν», εξήγησε. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News