Business & Finance Πέμπτη 24/02/2022, 10:07
ΡΩΣΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Πτώση 800 μονάδων για τον Dow Jones, στο -3% η Ευρώπη – Κατά 1/3 ακριβότερο το φυσικό αέριο

Πτώση 800 μονάδων για τον Dow Jones, στο -3% η Ευρώπη – Κατά 1/3 ακριβότερο το φυσικό αέριο

(upd) Σεισμό προκαλεί στις αγορές η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αντέδρασαν με άλμα έως και 41%, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο +32. Την ίδια ώρα, το πετρέλαιο υπερβαίνει τα 100 δολάρια για πρώτη φορά από το 2014, ενώ ο χρυσός ενισχύεται στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου χρόνου, αγγίζοντας τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά, εν μέσω της μαζικής στροφής των επενδυτών σε ασφαλή καταφύγια.

LIVE BLOG – οι εξελίξεις στην οικονομία

 

Το ρούβλι διολίσθησε σε ιστορικό χαμηλό, ενώ ο βασικός δείκτης στο Χρηματιστήριο της Μόσχας κατέγραψε μεγάλη πτώση, αναγκάζοντας τις αρχές να διακόψουν προσωρινά τη λειτουργία του.

Με πτώση 3% τερμάτισε η Ευρώπη, καθώς ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX κατρακύλησε σε χαμηλό επτά μηνών και εισήλθε σε φάση διόρθωσης, καταγράφοντας απώλειες άνω του 10% από το υψηλό ρεκόρ του Ιανουαρίου. Ο DAX στη Φρανκφούρτη έχασε 4% και διολίσθησε σε χαμηλό έτους, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο και τον CAC 40 στο Παρίσι να κλείνουν στο -3,8%. 

Στη Wall Street, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατρακυλάει κατά 825 μονάδες ή κατά -2,5% και διαμορφώνεται στις 32.306 μονάδες, με τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 να μειώνεται κατά 2,13% και τις 4.137 μονάδες. Οι σωρευτικές απώλειες από τις αρχές του Ιανουαρίου φθάνουν πλέον στο 12% για τον Dow Jones και στο 14% για τον S&P 500. 

Την ίδια ώρα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημειώνει κάμψη κατά 2% και διολισθαίνει κατά 12.791 μονάδες, παραμένοντας σε τροχιά διόρθωσης (-20%) από το ιστορικό υψηλό του Νοεμβρίου. Ενδεικτικό της τρέχουσας εικόνας στη Νέα Υόρκη είναι το γεγονός ότι ο δείκτης φόβου VIX εκτοξεύεται κατά 12% και διαμορφώνεται στις 34,8 μονάδες

Η αναταραχή επεκτείνεται και στις αγορές των εμπορευμάτων, με την τιμή του αλουμινίου να αγγίζει ιστορικό υψηλό στο Λονδίνο, ξεπερνώντας και τα επίπεδα του 2008. Το παλλάδιο δε, εκτοξεύεται κατά 8%, ενώ η τιμή του χρυσού φλερτάρει με το ψυχολογικό όριο των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά.

Ας σημειωθεί ότι η Ουκρανία είναι μεγάλος εξαγωγέας σιτηρών και μετάλλων, ενώ οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας κινδυνεύουν να αποκλείσουν τη χώρα από τις αγορές εμπορευμάτων, όπου διαθέτει τεράστια παρουσία.

Το Βitcoin, από την πλευρά του, έπεσε κάτω από τα 35.000 δολάρια, καθώς η φυγή από τις αγορές των κρυπτονομισμάτων είναι μεγάλη, λόγω της μείωσης της διάθεσης για ρίσκο.

Απειλή για την παγκόσμια οικονομία

Το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στις αγορές αποτελεί πλέον μία ξεκάθαρη απειλή για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία ήδη αντιμετώπιζε προκλήσεις από το υψηλό ενεργειακό κόστος, καθώς ο πληθωρισμός αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής τους.

Ενδεικτικό της ανατροπής των συνθηκών είναι το γεγονός ότι οι αγορές αναθεωρούν πλέον τις προσδοκίες τους για τα επιτόκια, με τους traders να οπισθοχωρούν στα στοιχήματά τους για τις αυξήσεις επιτοκίων. Αυτή τη στιγμή, ποντάρουν σε περίπου έξι αυξήσεις επιτοκίων της τάξης των 25 μονάδων βάσης από τη Federal Reserve μέσα στο 2022.

Αλλά και στην Ευρώπη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, είναι ο πρώτος αξιωματούχος που μίλησε για το πώς επηρεάζουν οι εξελίξεις τη νομισματική πολιτική, λέγοντας στο Reuters ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα της αγοράς ομολόγων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους και να το κρατήσει ανοιχτό για να μετριάσει τις επιπτώσεις από οποιαδήποτε σύγκρουση στην Ουκρανία. Ο επικεφαλής της ελληνικής κεντρικής τράπεζας ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αφήσει μεγαλύτερο περιθώριο για το χρονοδιάγραμμα οποιασδήποτε αύξησης επιτοκίων.

Είναι σαφές ότι οι αγορές και οι χαράσσοντες τις πολιτικές βρίσκονται μπροστά σε μία πλήρη ανατροπή του σκηνικού. «Βασικά, δεν υπάρχει σενάριο που να έχει προεξοφληθεί στις αγορές, γιατί είναι αδύνατο να προεξοφληθεί πλήρως», είπε στο Bloomberg ο Kyle Rodda της IG Markets. «Αυτές είναι πάντα οι χειρότερες δυνατές συνθήκες. Τα κακά νέα είναι ένα πράγμα. Τα κακά νέα με πρακτικά άγνωστα αποτελέσματα είναι ένα άλλο».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Άλμα έως και 41% στο φυσικό αέριο

Χρυσός: Άλμα στα υψηλά έτους προκαλεί η ρωσική εισβολή

Πάνω από τα 100 δολάρια το πετρέλαιο

Ρωσία: Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2016 το ρούβλι

Τι σημαίνει μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Οι επιπτώσεις σε ένα μήνα, τρεις μήνες και ένα χρόνο

Το χειρότερο σενάριο του πολέμου: Πετρέλαιο έως 140 δολ. και μεγάλη πτώση στις αγορές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News