Business & Finance Τετάρτη 16/12/2020, 19:39
BUSINESS & FINANCE

Απασχόληση: Και μετά την πανδημία τι;

Απασχόληση: Και μετά την πανδημία τι;

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στο σώμα της ελληνικής απασχόλησης. Μετά από μια 5ετία συνεχούς βελτίωσης -με μέσο ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 2%- η Covid-19 και τα περιοριστικά μέτρα ήρθαν να ανακόψουν αυτή τη θετική πορεία.

Το ποσοστό της απασχόλησης υποχώρησε, ενώ το ποσοστό ανεργίας σταθεροποιήθηκε σε υψηλά επίπεδα. Η επιδείνωση, μάλιστα, ήταν πιο έντονη στον κλάδο των καταλυμάτων και της εστίασης, ο οποίος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εποχικές προσλήψεις.

Παρ’ όλα αυτά, όπως διαπιστώνει η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), οι επιπτώσεις στην απασχόληση αποδείχθηκαν πιο ήπιες σε σχέση με την υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Κι αυτό, χάρη στη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία της απασχόλησης και του εισοδήματος τόσο των μισθωτών όσο και των αυτοαπασχολουμένων. 

Τα στοιχεία της αγοράς εργασίας

  • Το ποσοστό ανεργίας στο β΄ τρίμηνο του 2020 αυξήθηκε σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (σε 16,7% από 16,2%).
  • Το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό για την ηλικιακή ομάδα 15-64 ετών υποχώρησε στο 66,9% το α’ 6μηνο του 2020 (από 68,5% την ίδια περίοδο το 2019). 
  • Το 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2020 σημειώθηκε θετικό ισοζύγιο 120.820 νέων θέσεων εργασίας, το οποίο όμως υπολείπεται κατά 41.000 θέσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
  • Ο αριθμός των απασχολουμένων υποχώρησε στον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα (-7,8% και -1,4% αντίστοιχα) κατά το α’ 6μηνο του 2020 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019, ενώ αυξήθηκε οριακά στον τριτογενή τομέα (0,2%). 
  • Η μισθωτή απασχόληση το α’ 6μηνο του 2020 υποχώρησε οριακά σε ετήσια βάση (-0,3%, έναντι αύξησης 4,8% την αντίστοιχη περίοδο του 2019), ενώ ο αριθμός των λοιπών απασχολουμένων υποχώρησε κατά 2,2%, αντανακλώντας τη μείωση όλων των κατηγοριών των αυτοαπασχολουμένων.

Τι μέλλει γενέσθαι;

Το μείζον ερώτημα όμως, έγκειται στο τι μέλλει γενέσθαι; Τι θα γίνει από εδώ και πέρα;

Η εξέλιξη της αγοράς εργασίας, όπως επισημαίνει η κεντρική τράπεζα: θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως η εξέλιξη της πανδημίας και οι επιπτώσεις των νέων περιοριστικών μέτρων, η συνέχιση των μέτρων στήριξης της αγοράς, η παραγωγή και ευρεία διάθεση του εμβολίου του κορωνοϊού πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου του 2021, καθώς και η αποτελεσματικότητα των πακέτων στήριξης της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΤτΕ θεωρεί αναγκαία τη διατήρηση των μέτρων στήριξης, όπως για παράδειγμα του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», των προγραμμάτων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης του ΟΑΕΔ και του προγράμματος των 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.

Στα θετικά, επίσης, προσμετράει η μείωση του μη μισθολογικού κόστους και η αξιοποίηση των 2,7 δισ. ευρώ του προγράμματος SURE (Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency) της E.E., καθώς και των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα αξιώνει τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων των προηγούμενων ετών, οι οποίες έχουν ήδη αποδώσει καρπούς:

  • καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας
  • παροχή κινήτρων για ένταξη στην αγορά των ευάλωτων ομάδων (σ.σ. γυναίκες, νέοι, μακροχρόνια άνεργοι)

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News