Business & Finance Δευτέρα 21/02/2022, 22:30
ΒUSINESS & FINANCE

CNN: Τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα δεν ήταν αρκετά για να καθησυχάσουν τους επενδυτές

CNN: Τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα δεν ήταν αρκετά για να καθησυχάσουν τους επενδυτές

Τα περισσότερα εταιρικά αποτελέσματα για το τελευταίο τρίμηνο του 2021 έχουν ανακοινωθεί. Σε μία γενική εκτίμηση, ήταν ισχυρά. Όχι όμως αρκετά για να καθησυχάσουν τους επενδυτές, οι οποίοι αγωνιούν για την πορεία του πληθωρισμού, τις κινήσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ και το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που θα είχε ως συνέπεια τη διακοπή της ενεργειακής προσφοράς. 

«Η αγορά είναι σαν να αισθάνεται ότι θέλει να κινηθεί με πτώση», λέει χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Κούμπς, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων της Rathbones. O δείκτης Fear & Greed του CNN Business, που παρακολουθεί το κλίμα στην αγορά, παραμένει «κολλημένος» στν περιοχή του τρόμου, τη στιγμή που πριν από ένα μήνα βρισκόταν σε φυσιολογικά επίπεδα. 

Ο ρυθμός αύξησης της εταιρικής κερδοφορίας για τις εισηγμένες στο δείκτη S&P 500 κυμαίνεται στο 28% για το τέταρτο τρίμηνο του 2021 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, σύμφωνα με την The Earnings Scout. Πρόκειται για ποσοστό κατά πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο της τελευταίας τριετίας, με βάση το γεγονός ότι περισσότερες από το 85% των επιχειρήσεων έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα. Ωστόσο, οι επενδυτές φαίνεται να προσπερνούν αυτά τα κέρδη και να εστιάζουν στην αβεβαιότητα για το μέλλον. 

Ο Ντέβιντ Μπιάνκο, επικεφαλής επενδύσεων της DWS για την Αμερική, αναφέρει ότι η μεγαλύτερη ανησυχία αυτή τη στιγμή που η περίοδος εταιρικών αποτελεσμάτων φθάνει στο τέλος της, είναι εάν οι ρευστοποιήσεις σε κρατικά ομόλογα θα επιταχυνθούν, προκαλώντας αναταραχή και στην χρηματιστηριακή αγορά. «Αυτό που κατεξοχήν με φοβίζει είναι μήπως η αγορά κρατικών ομολόγων χάσει την εμπιστοσύνη της στην ικανότητα της Fed να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό και να τον οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο Μπιάνκο. 

Έπειτα είναι και η έκρυθμη κατάσταση στα Ουκρανικά σύνορα. Σύμφωνα με τον Κούμπς, εάν η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνέβαινε πριν από 18 μήνες ή πριν από δύο χρόνια, ενδεχομένως να είχε αγνοηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της. Σήμερα όμως, αποτελεί ακόμη ένα λόγο απαισιοδοξίας, ειδικά εξαιτίας του ρόλου της Ρωσίας να επηρεάζει την προσφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNNMoney.com

Διαβάστε επίσης:

Τι σημαίνει η αύξηση των επιτοκίων για τις μετοχές: Ψυχραιμία από Morgan Stanley, UBS 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News