Business & Finance Κυριακή 20/02/2022, 11:17
ΒUSINESS & FINANCE

Big Oil: Προς επαναγορές μετοχών αξίας 38 δισ.δολαρίων το 2022

Big Oil: Προς επαναγορές μετοχών αξίας 38 δισ.δολαρίων το 2022

Οι επτά πετρελαϊακοί κολοσσοί – BP, Shell, ExxonMobil, Chevron, TotalEnergies, Eni και Equinor – αναμένεται να επιστρέψουν φέτος 38 δισ.δολάρια στους μετόχους μέσω προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών, σύμφωνα με στοιχεία της Bernstein Research.

Η επενδυτική τράπεζα RBC Capital Markets τοποθετεί το συνολικό νούμερο ακόμη πιο υψηλά στα 41 δισ.δολάρια, ποσό διπλάσιο από τα 21 δισ.δολάρια που δόθηκαν το 2014, όταν η τιμή πετρελαίου ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2008, οπότε οι επαναγορές μετοχών ξεπέρασαν τα 46 δισ.δολάρια. 

Την περίοδο από το 2006 έως το 2008, η Exxon, τότε ο μεγαλύτερος πετρελαϊακός όμιλος από πλευράς κεφαλαιοποίησης, επαναγόραζε ετησίως μετοχές αξίας 30 δισ.δολαρίων. 

«Ο κλάδος σήμερα διέρχεται την καλύτερη περίοδο εδώ και πολλά χρόνια. Το ερώτημα είναι η διάρκεια που θα έχει ο σημερινός κύκλος», αναφέρει αναλυτής της RBC Capital Markets.

Προβάδισμα αναμένεται να έχει η Shell με επαναγορές μετοχών αξίας άνω των 8,5 δισ.δολαρίων οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στο πρώτο φετινό εξάμηνο. Το 2021, η Chevron αγόρασε μετοχές αξίας 1,4 δισ.δολαρίων και έχει γνωστοποιήσει ότι για φέτος θα δαπανήσει 3 έως 5 δισ.δολάρια. 

Ο στόχος της ΒΡ για επαναγορές μετοχών αξίας 4 δισ.δολαρίων ετησίως με 4% αύξηση του μερίσματος έως το 2025 βασίζεται στο σενάριο για μία τιμή πετρελαίου μόλις στα 60 δολάρια. Αρκετές επενδυτικές τράπεζες, ωστόσο, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs, υποστηρίζουν ότι η τιμή brent, σήμερα στα 93 δολάρια το βαρέλι, θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια προς το τέλος του έτους.  

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες φωνές που ισχυρίζονται ότι οι επαναγορές μετοχών θα διοχετεύσουν το κεφάλαιο σε άλλους δρόμους πέραν της ενεργειακής μετάβασης. Ωστόσο, πολλοί επενδυτές απαντούν ότι η επιστροφή ρευστού στους μετόχους τους ωθεί στο να το επανεπενδύσουν σε άλλους τομείς της ενεργειακής αγοράς, όπως οι ανανεώσιμες. Δεδομένης δε, της αβεβαιότητας ως προς τη μελλοντική ενεργειακή ζήτηση, οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να επιτύχουν μία «ισορροπία» ανάμεσα στις επιστροφές ρευστού προς τους μετόχους, στη διατήρηση των δαπανών στις βασικές δραστηριότητές τους και στις επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση, σύμφωνα στέλεχος της βρετανικής εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού Legal & General Investment Management.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Διαβάστε επίσης: 

Σε υψηλό 8ετίας η κερδοφορία της ΒΡ

Shell: Σε υψηλό 7 ετών τα κέρδη – «Σωσίβιο» από τις τιμές πετρελαίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News