Business & Finance Τετάρτη 16/12/2020, 16:54
BUSINESS & FINANCE

Επίδομα θέρμανσης: Στις 22 Δεκεμβρίου αρχίζουν οι αιτήσεις

Τα κριτήρια αλλά και τα βήματα της αίτησης

Επίδομα θέρμανσης: Στις 22 Δεκεμβρίου αρχίζουν οι αιτήσεις

Ο χειμώνας δείχνει ήδη τα δόντια του και το οικονομικό επιτελείο έχει ανασκουμπωθεί ώστε να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για το επίδομα θέρμανσης.

Ο στόχος είναι να ανοίξει την ερχόμενη Τρίτη 22 Δεκεμβρίου ώστε οι δικαιούχοι να μπορούν να κάνουν την αίτησή τους. Το επίδομα φέτος αφορά όχι μόνο όσους κάνουν χρήση πετρελαίου θέρμανσης αλλά και φυσικού αερίου, ξύλων – πέλλετ  μόνο για τις ορεινές περιοχές έως 2.500 κατοίκους.

Το ποσό του επιδόματος κυμαίνεται από 80 ευρώ έως 650 ευρώ ανάλογα την περιοχή και το νέο σύστημα των βαθμοημερών καθώς  και την σύνθεση του κάθε νοικοκυριού. Σύμφωνα με το νέο σύστημα η χώρα έχει χωριστεί σε περίπου 13.000 περιοχές στις οποίες έχει καταγραφεί η μέση θερμοκρασία.

Πώς θα γίνεται η αίτηση

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 10 Ιανουαρίου

Οι δικαιούχοι για να κάνουν την αίτηση τους θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του taxis.  Στην συνέχεια θα πρέπει να επιλέξουν τον οικισμό που ανήκουν . Αν δεν βρίσκουν τον οικισμό τους θα πρέπει να επιλέξουν την ένδειξη “άλλος” και να καταθέσουν τα τιμολόγια  που έχουν στην διάθεση τους. Σε αυτή την περίπτωση το επίδομα θα υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο του δήμου τους .Ενώ δεν είναι απαραίτητο κατά την αίτηση, ο δικαιούχος να έχει τιμολόγια διπλάσιας αξίας από το ποσό που δικαιούται. Στη συνέχεια το σύστημα βάσει ενός αλγορίθμου θα υπολογίζει το επίδομα που δικαιούται ο αιτούμενος.

Πώς θα γίνει η πληρωμή

Μετά τις 10 Ιανουαρίου που θα τελειώσει ο κύκλος των αιτήσεων και εντός του πρώτου μήνα θα αρχίσουν οι πληρωμές. Τώρα, οι δικαιούχοι που θα έχουν καταθέσει όλα τα τιμολόγια κατά την αίτηση τους , δηλαδή το διπλάσιο του επιδόματος ,στην πρώτη πληρωμή θα λάβουν και όλο το ποσό. Θα υπάρξει και μια δεύτερη πληρωμή στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου για όσους καταθέσουν αργότερα τα υπόλοιπα τιμολόγια .Ενώ το πιθανότερο είναι να υπάρξει και μια τρίτη πληρωμή για όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο καθώς τα τιμολόγια εκδίδονται σε μηνιαία βάση.

Εισοδηματικά κριτήρια

Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Α.Α.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News