ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ποιοι διεκδικούν το μεγαλύτερο προς πώληση χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων

Ποιοι διεκδικούν το μεγαλύτερο προς πώληση χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων

Την πρόθεσή του να διεκδικήσει την εξαγορά του χαρτοφυλακίου «Αριάδνη», που βγάζει προς πώληση η PQH, επιβεβαίωσε χθες ο ιταλικός όμιλος doValue, που δραστηριοποιείται στη χώρα μας μέσω της doValue Greece, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των ετήσιων αποτελεσμάτων του στο Μιλάνο. 

Η PQH είναι ο ενιαίος ειδικός εκκαθαριστής, που έχει διοριστεί από την ΤτΕ για να εκκαθαρίσει τα δάνεια που άφησαν πίσω τους οι τράπεζες που έκλεισαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης οικονομικής κρίσης και το χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη» είναι το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων που βγαίνει έως σήμερα προς πώληση – και όχι προς τιτλοποίηση που αποτελεί μια διαδικασία με άλλη δομή και χαρακτηριστικά.

Οι μη δεσμευτικές προσφορές αναμένονται στα τέλη Φεβρουαρίου και εκτός από την κοινοπραξία Fortress, Bain, doValue, το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, θα διεκδικήσουν όλα τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια, μεταξύ των οποίων η Intrum και η Davidson Kempner. Η λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου Αριάδνη διαμορφώνεται στα 5,2 δισ. ευρώ, αλλά σε όρους συνολικής ονομαστικής απαίτησης (μαζί με τους εξωλογιστικούς τόκους) η αξία ανέρχεται σε 13,9 δισ. ευρώ, γεγονός που ερμηνεύει και το ενδιαφέρον που δείχνει η επενδυτική αγορά για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο.

Το ενδιαφέρον έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι τα δάνεια που αποτελούν την περίμετρο φέρουν εξασφαλίσεις σε ακίνητα αξίας 7,4 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 3,7 δισ. ευρώ είναι η αξία των οικιστικών ακινήτων, σε 2,3 δισ. ευρώ των εμπορικών ακινήτων, ενώ στο 1,4 δισ. ευρώ εκτιμάται η αξία των οικοπέδων. Πρόκειται για 83.000 ακίνητα, η πλειοψηφία των οποίων, δηλαδή περί τις 44.000 είναι οικιστικά ακίνητα, ενώ άλλα 9.800 είναι εμπορικά και περί τις 29.800 οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.α.

Το χαρτοφυλάκιο Αριάδνη περιλαμβάνει 97.000 δάνεια, που χρωστούν 53.000 οφειλέτες μέσα από 72.000 δανειακές συμβάσεις. Από τα 5,2 δισ ευρώ της λογιστικής αξίας των δανείων:

• 2,1 δισ. ευρώ (ή 7,1 δισ. ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας) είναι οφειλές από μεγάλες επιχειρήσεις 

• 1,2 δισ. ευρώ (ή 3,4 δισ. ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας) είναι οφειλές από μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, 

• 1,5 δισ. ευρώ (ή 2,4 δισ. ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας) είναι οφειλές από στεγαστικά δάνεια και 

• 400 εκατ. ευρώ (ή 1 δισ. ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας) είναι οφειλές από καταναλωτικά δάνεια 

Η doValue

Όπως προκύπτει από τα ετήσια αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες ο ιταλικός όμιλος doValue τα υπό διαχείριση κεφάλαια στις αγορές που έχει δραστηριότητα ανήλθαν το 2021 στα 149,5 δισ. ευρώ και οι ανακτήσεις δανείων στα 5,7 δισ. ευρώ (έναντι 4,3 δισ. ευρώ το 2020). Η αύξηση αντανακλά εν μέρει την εξαγορά της doValue Greece που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2020, αλλά και τη σταδιακή ανάκαμψη των εσόδων από τις δικαστικές δραστηριότητες που επισπεύσθηκαν μετά την πανδημία, καθώς και την χαλάρωση των περιορισμών που έχουν τεθεί σε ισχύ από τις διάφορες κυβερνήσεις με στόχο την υποστήριξη εταιρειών και νοικοκυριών εν μέσω της πανδημίας.  Η doValue αποτελεί το μεγαλύτερο διαχειριστή κόκκινων δανείων στη χώρα μας με μερίδιο αγοράς 29% και συνολικό χαρτοφυλάκιο υπό διαχείριση δανείων ύψους 38 δισ. ευρώ σε όρους λογιστικής αξίας. Στην Κύπρο το μερίδιο αγοράς της διαμορφώνεται στο 37%, ενώ αθροιστικά στις δύο χώρες φθάνει το 31%.

Το ποσοστό είσπραξης του Ομίλου διαμορφώθηκε το 2021 στο 4,3% και είναι αυξημένο κατά 120 μονάδες βάση σε σύγκριση με το 2020 και υψηλότερο του 4,2% που καταγράφηκε το 2019. Συνολικά σε επίπεδο ομίλου η doValue κατέγραψε ακαθάριστα έσοδα ύψους 572,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 36% σε σχέση με το 2020, χρονιά κατά την οποία τα ακαθάριστα έσοδα είχαν διαμορφωθεί στα 420,5 εκατ ευρώ. Να σημειωθεί ότι τα ομιλικά αποτελέσματα του 2021 περιλαμβάνουν την πλήρη συνεισφορά της doValue Greece. 

 

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζες: Στα 11 δισ.ευρώ τα νέα κόκκινα της πανδημίας

Πλειστηριασμοί ακινήτων: Περνούν στα χέρια των funds

Kόκκινα δάνεια: Ανεβάζει ταχύτητα η μεταβίβαση από fund σε fund

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News