Business & Finance Παρασκευή 18/02/2022, 21:25
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις: Θα κάμψει τα σχέδιά τους το υψηλότερο κόστος δανεισμού;

Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις: Θα κάμψει τα σχέδιά τους το υψηλότερο κόστος δανεισμού;

Oι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που ευελπιστούν να χρηματοδοτήσουν φέτος εξαγορές και συγχωνεύσεις αλλά και κεφαλαιουχικές δαπάνες στις αγορές ομολόγων βρίσκονται αντιμέτωπες με την ξαφνική άνοδο του κόστους δανεισμού μετά τις ενδείξεις ότι η ΕΚΤ στρέφεται σε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. 

Οι ομολογιακές εκδόσεις αποτελούν βασική πηγή χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με τα τραπεζικά δάνεια στην Ευρωζώνη, ειδικά μετά την χρηματοπιστωτική κρίση. 

Ωστόσο, μετά τον πιο «επιθετικό» τόνο της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τα εταιρικά ομόλογα της επενδυτικής βαθμίδας «είδαν» τις αποδόσεις τους να αυξάνονται 60 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με στοιχεία της BofA, oι αποδόσεις των ευρωπαϊκών εταιρικών ομολόγων στην επενδυτική βαθμίδα έχουν υπερδιπλασιαστεί εφέτος, διαμορφούμενες στο 1,18%, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2020. 

Παρότι ακόμη και το επίπεδο αυτό εξακολουθεί να είναι χαμηλό, η απότομη άνοδος του κόστους δανεισμού είναι σημαντική. Εάν συνεχιστεί, θα μπορούσε να πλήξει την ικανότητα των επιχειρήσεων να επενδύουν, σε μία εξέλιξη που θα επιβραδύνει την ανάπτηξη της οικονομίας και γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο οι τράπεζες παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τα spreads των πιστώσεων.    
   
Η έκρηξη των εξαγορών και συγχωνεύσεων και η ανάγκη εξεύρεσης κεφαλαίου για επενδύσεις αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη για την αύξηση των εταιρικών ομολογιακών εκδόσεων στη διάρκεια του τρέχοντος έτους – η JPMorgan αναμένει εκδόσεις εταιρικών ομολόγων επενδυτικής διαβάθμισης της τάξης των 645 δισ.ευρώ, επίπεδο ρεκόρ.    

Ωστόσο τις δύο εβδομάδες μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, οι εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις μειώθηκαν με αποτέλεσμα να αντληθούν μόλις 9 δισ.ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Aναλυτές δεν βλέπουν να συντρέψει προς το παρόν κάποιος λόγος ανησυχίας, επειδή πολλές επιχειρήσεις δανείστηκαν σε μεγάλο βαθμό και πολύ φθηνά στη διάρκεια της πανδημίας και συνεπώς δεν υπάρχει πανικός ως προς την ικανότητά τους να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους, ακόμη και οι εταιρείες που βρίσκονται στη βαθμίδα υψηλού ρίσκου. 
   
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News