BUSINESS & FINANCE

Συντάξεις: Ανάπτυξη και πληθωρισμός φέρνουν αυξήσεις από το 2023

Συντάξεις: Ανάπτυξη και πληθωρισμός φέρνουν αυξήσεις από το 2023

Μετά τη δεύτερη αύξηση στο κατώτατο μισθό από την 1η Μαΐου, σειρά παίρνουν και οι συντάξεις, το 2023.  Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξη του «δεν θα μείνουν για πάντα παγωμένες οι συντάξεις, είναι δεδομένο αυτό. Δεν είμαστε εκεί όμως ακόμα και δεν μπορώ να πω κάτι πέραν του να θυμίσω ότι στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους υπήρχε και τον περασμένο Δεκέμβριο».

Παρόλα αυτά, όπως φαίνεται, δεν είμαστε και τόσο μακριά  στις αυξήσεις των συντάξεων ακόμα και εάν φαντάζει και φάνταζε ως επιστημονική φαντασία πριν από λίγα χρόνια.

Σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου και με τροπολογία του 2017, το συνολικό ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται αυξάνεται από την 1.1.2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των  υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η αύξηση θα γίνεται με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. 

Αυτό σημαίνει, και με τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν για πληθωρισμό της τάξεως του 3,1% το 2022, η μέγιστη αύξηση των συντάξεων θα μπορούσε να είναι κατά 3%.  

Βέβαια, η όποια αύξηση δεν θα είναι πραγματική για όλους καθώς για πολλούς θα είναι λογιστική, λόγω της προσωπικής διαφοράς. Παρόλα αυτά εάν δεν καταργηθεί η όποια πρόβλεψη για αυξήσεις στις συντάξεις, οι ετήσιες αυξήσεις  λόγω της τροχιάς ανάπτυξης που μπορεί να μπει η ελληνική οικονομία, μπορούν να οδηγήσουν σύντομα σε πραγματικές αυξήσεις στο σύνολο των συνταξιούχων. 

Ωστόσο, παρά τις όλες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο ασφαλιστικό σύστημα, το δημογραφικό πρόβλημα συνεχίζει να πιέζει ασφυκτικά το ασφαλιστικό σύστημα και  απειλεί να ακυρώσει τις όποιες αναπροσαρμογές. 

Είναι γεγονός ότι η δημογραφική γήρανση αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το ασφαλιστικό σύστημα των περισσότερων δυτικών οικονομιών – τουλάχιστον αυτών που βασίζονται κυρίως σε διανεμητικά συστήματα.

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις: Οι επόμενες κινήσεις για τους λογιστές και τους δικηγόρους

Υπερδιπλάσιες αγροτικές συντάξεις δόθηκαν το 2021

Συντάξεις Μαρτίου: Oι ημερομηνίες πληρωμής των κύριων και επικουρικών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News