Business & Finance Πέμπτη 17/02/2022, 15:37
BUSINESS & FINANCE

Δήμος Αθηναίων: Re-branding σε Πλάκα και Μοναστηράκι – Στόχος η αναβάθμιση της περιοχής

Δήμος Αθηναίων: Re-branding σε Πλάκα και Μοναστηράκι – Στόχος η αναβάθμιση της περιοχής

Το πράσινο φως έδωσε το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας για την προκήρυξη του ανοιχτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού με στόχο την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου στην Πλάκα και το Μοναστηράκι.

Στο πλαίσιο του σχεδίου «Agora Athens», που υλοποιείται από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών με την υποστήριξη της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ), στόχος είναι να μετατραπεί η ιστορική αγορά της πόλης σε ένα «ανοιχτό κέντρο εμπορίου», αυξάνοντας την αγοραστική κίνηση στην περιοχή, ενισχύοντας τον τουρισμό και ενδυναμώνοντας την τοπική απασχόληση.

Το «Agora Athens» εντάσσεται στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για τη στήριξη της αθηναϊκής επιχειρηματικότητας και των θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμα, το οποίο αξιοποιεί κυρίως ευρωπαϊκούς πόρους και έχει συν-διαμορφωθεί με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς της πόλης, εστιάζει σε δράσεις που αφορούν στην επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και κοινωνική συνοχή, τον πολιτισμό – τουρισμό, το ψηφιακό μέλλον – καινοτομία.  

Για το σχέδιο «Agora Athens», το Επαγγελματικό Επιμελητήριο έχει εκπονήσει στρατηγική μελέτη για το re-branding της περιοχής (με την επικοινωνιακή υποστήριξη της ΕΑΤΑ), η οποία περιλαμβάνει παρεμβάσεις τόσο στον ιδιωτικό χώρο -αναβάθμιση των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων εστίασης με νέες προσόψεις, εξωτερικές πινακίδες, σκιάσεις κλπ.- όσο και στο δημόσιο χώρο -αισθητική ενοποίηση και λειτουργική αναβάθμιση των υφιστάμενων πεζόδρομων σε Πλάκα και Μοναστηράκι- μέσα από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκηρύσσει ο Δήμος Αθηναίων. 

Οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις στους πεζόδρομους της περιοχής, εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό ανάδειξης των ιστορικών σημείων της πόλης, μέσω της σύνδεσης μεταξύ τους, αλλά και με άλλους πόλους έλξης ιστορικής και περιβαλλοντικής σημασίας, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων.

Οι προτάσεις που θα κατατεθούν στο πλαίσιο του διαγωνισμού, θα αξιολογηθούν με βάση τη διαμόρφωση ενός λειτουργικού δημόσιου χώρου που θα αναδεικνύει το αστικό και ιστορικό τοπίο, θα υποστηρίζει τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, θα εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης, ενώ ταυτόχρονα θα λαμβάνει υπόψη την ιστορικότητα της περιοχής, αλλά και το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτήν. 

Στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας για την πρόοδο του εγχειρήματος «Agora Athens», ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και τα μέλη της διοικητικής επιτροπής του Επιμελητηρίου, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών.

Δήμος Αθηναίων: Re-branding σε Πλάκα και Μοναστηράκι – Στόχος η αναβάθμιση της περιοχής-1

«Το “Agora Athens” είναι ένα έργο ξεχωριστής σημασίας, το οποίο εντάσσεται στη συγκροτημένη προσπάθεια του Δήμου Αθηναίων για τη στήριξη και αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου της πόλης. Στο πλαίσιο της άριστης συνεργασίας μας με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και τον Πρόεδρο του κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να αναδείξουμε τη δυναμική αυτών των δύο ιστορικών γειτονιών της Αθήνας, που αποτελούν πόλο έλξης για εκατομμύρια επισκέπτες όλο τον χρόνο. Η ενεργοποίηση του σχεδίου είναι η αρχή ενός φιλόδοξου εγχειρήματος που αποσκοπεί στην τόνωση της εμπορικής αγοράς, στην ενίσχυση της απασχόλησης, αλλά και στην αναζωογόνηση της περιοχής με πρωτοποριακές παρεμβάσεις, που για πολλά χρόνια αποτελούσαν πάγιο αίτημα των επαγγελματιών. Η Πλάκα και το Μοναστηράκι θα αποκτήσουν, μέσω του “Agora Athens”, μία ανανεωμένη μορφή, διατηρώντας ταυτόχρονα τον ιστορικό και αρχιτεκτονικό τους χαρακτήρα», ανέφερε σε δήλωσή του, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, τόνισε: «Ευχαριστώ πολύ τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη για την εξαιρετικά αποδοτική συνεργασία μεταξύ Δήμου και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, προκειμένου να προχωρήσει η δράση του Ε.Ε.Α. «Agora Athens». Με την υλοποίησή της είναι βέβαιο ότι θα στηριχθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, θα αναβαθμιστεί το ιστορικό εμπορικό κέντρο και θα συμβάλλει στην αύξηση του τουρισμού στην πόλη μας. Η συνεργασία αυτή αξίζει να βρει μιμητές, καθώς Δήμοι και φορείς όπως τα Επιμελητήρια ενώνοντας τις δυνάμεις τους μόνο οφέλη θα προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι τομείς, στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε με τον Δήμο Αθηναίων προκειμένου να δώσουμε μία σημαντική ώθηση στο επιχειρείν, αλλά και να μετατρέψουμε την Αθήνα σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή μητρόπολη, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για τον ίδιο τον κ. Μπακογιάννη».

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της στρατηγικής του Δήμου Αθηναίων για την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας, η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ) σχεδιάζει να υποστηρίξει τη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών (clusters) μεταξύ των οποίων και το «Agora Athens», προκειμένου η αναβάθμιση της περιοχής να συνδυαστεί με την ενίσχυση των υπηρεσιών των καταστημάτων και την αναγνωρισιμότητά τους. Υπό τον συντονισμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το σύνολο των επιχειρήσεων της περιοχής θα μπορεί να συμμετάσχει στο τοπικό cluster και να επωφεληθεί από τη λειτουργία του.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Έτσι θα είναι η Πανεπιστημίου μετά την ανάπλαση (εικόνες)

Δήμος Αθηναίων: Αναβαθμίζονται τα πεζοδρόμια – Τι θα είναι έτοιμο μέχρι το 2023

Δήμος Αθηνών: Μόνιμος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Ελαιώνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News