BUSINESS & FINANCE

Real estate: Μετά τους Κινέζους επενδυτές, επέλαση Ισραηλινών στα ακίνητα

Ποια είναι τα μεγαλύτερα projects των Zoia και Brown Hotels

Real estate: Μετά τους Κινέζους επενδυτές, επέλαση Ισραηλινών στα ακίνητα

Με τους Κινέζους επενδυτές, που, πριν από μερικά χρόνια αγόραζαν διαμερίσματα στα Σεπόλια και τα Πατήσια από το…Google maps, χωρίς καν να επισκεφτούν το ακίνητο, να απέχουν, σε μεγάλο βαθμό, από την ελληνική κτηματαγορά, ιδιαίτερη δραστηριότητα εμφανίζουν οι ισραηλινών συμφερόντων εταιρείες ακινήτων. Η συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών τοποθετείται, κατά βάση, σε έργα ανακατασκευής και αλλαγής χρήσης κτηρίων που παρουσιάζουν μικρότερο ρίσκο, σε σχέση με τα greenfield projects.

Στην λίστα των ξένων επενδυτών από το Ισραήλ ξεχωρίζουν το ισραηλινών συμφερόντων επενδυτικό fund Zoia, το οποίο, με γενικό διευθυντή τον Σάγκι Ρούμπιν, έχει φτάσει σήμερα να διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο περίπου 35 ακινήτων. Σχεδόν η συντριπτική πλειονότητα αυτών έχει αγοραστεί τα προηγούμενα χρόνια, με την εταιρεία να προχωρεί, μεταγενέστερα, στην εξασφάλιση των απαιτούμενων εγκρίσεων. Ενδεικτικά, από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει εξασφαλίσει το πράσινο φως για την μετασκευή τριώροφου κτηρίου στην οδό Ιουλιανού 7Α στα Εξάρχεια από χώρους εκπαίδευσης σε συγκρότημα επιπλωμένων διαμερισμάτων. Το τριώροφο κτίριο κατασκευάστηκε το 1930, έχει συνολική επιφάνεια 1.191 τετραγωνικών μέτρων και διαθέτει δυνατότητα δόμησης ενός ακόμη ορόφου.

Στα Εξάρχεια και συγκεκριμένα στην οδό Σόλωνος 118, η Zoia μετατρέπει ένα ακόμη επταώροφο κτήριο  σε συγκρότημα διαμερισμάτων από γραφεία, ενώ στο ισόγειό του θα εξακολουθήσει να υπάρχει χρήση εμπορίου. Το κτίριο έχει εμβαδόν δόμησης περίπου 700 τ.μ., κατασκευάστηκε το 1971 και αποτελείται από 24 γραφεία.

Επίσης, από τις αρχές της χρονιάς, η ισραηλινή εταιρεία έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες εγκρίσεις για δύο ακόμη projects. Το ένα βρίσκεται στην οδό Γενναδίου 2 και περιλαμβάνει επταώροφο κτήριο γραφείων που θα μετατραπεί σε 12 διαμερίσματα, με το κτίριο, επιφάνειας 1.755 τετραγωνικών μέτρων, να έχει κατασκευαστεί το 1935.

Βάζει ακόμη μπροστά το έργο της ανακατασκευής υφιστάμενου επταώροφου κτηρίου γραφείων 1.500 τ.μ., στην οδό Αιόλου 48-50 σε κτήριο 30 ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων με ισόγειο κατάστημα.

Ένα από τα πρώτα κτήρια που ανακαίνισε, πριν από μερικά χρόνια, η Zoia βρίσκεται στην οδό Κοσμά Μελωδού 30 στον Λυκαβηττό.

Ο Σαγκί Ρουμπίν είχε αναφέρει το 2019, στο συνέδριο για την ακίνητη περιουσία Prodexpo, ότι η Αθήνα θα προσελκύσει τα επόμενα χρόνια επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ, στο πρότυπο άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων όπως η Μαδρίτη. Ο γενικός διευθυντής της Zoia φαίνεται να επιβεβαιώθηκε. Με εξαίρεση ένα χρονικό διάστημα περίπου 10 μηνών εντός του 2020, οπότε εκδηλώθηκε η πανδημία, οι επενδύσεις στο αθηναϊκό real estate έχουν πολλαπλασιαστεί.

Η Brown Hotels

Παραδοσιακός, πλέον, παίκτης στο ελληνικό real estate αποτελεί και η ισραηλινή Brown Hotels. Η εταιρεία, με ιδρυτή τον Λεόν Άβιγκαντ έχει στο χαρτοφυλάκιό της τα ξενοδοχεία Brown Acropolo, Dave Red Athens, Villa Brown Ermou, Lighthouse Athens και Kubic House στην Αθήνα, όπως και το Brown Beach στην Κορινθία, το Brown Beach Chania Resort στα Χανιά και το Grand Bleu Beach Resort στην Ερέτρια. Παρά το «άνοιγμά» της εκτός Αθηνών, η εταιρεία παραμένει πιστή στο down town. Προ ημερών εξασφάλισε την απαιτούμενη αδειοδότηση για την μετατροπή του κτηρίου γραφείων στην οδό Πειραιώς 44 στην Αθήνα σε condo hotel με 150 δωμάτια για το οποίο έχει αποκτήσει και επιχορήγηση 1,5 εκατ. ευρώ.

«Εκεί όπου οι άλλοι μπορεί να βλέπουν πολλές προκλήσεις, το ενδεχόμενο υπερπροσφοράς, γραφειοκρατία και δυσκολίες, εμείς βλέπουμε καλό καιρό, θετική διάθεση, πολλούς επισκέπτες και αυξανόμενη ζήτηση από την πελατεία μας» είχε αναφέρει το 2019 στην Prodexpo ο Άβιγκαντ, σχολιάζοντας τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς ακινήτων.

Διαβάστε επίσης: 

Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές – Πού πέφτουν οι τιμές

Real estate: Σε πόσα χρόνια θα κάνετε απόσβεση εάν αγοράσετε διαμέρισμα στην Αθήνα

Η άλλη όψη του ράλι των ακινήτων: Η γενιά των εγκλωβισμένων ενοικιαστών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News