Business & Finance Τετάρτη 16/02/2022, 21:43
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρακτικά Fed: Έτοιμη για επιτοκιακές αυξήσεις, αλλά με βάση τα στατιστικά στοιχεία κάθε φορά

Πρακτικά Fed: Έτοιμη για επιτοκιακές αυξήσεις, αλλά με βάση τα στατιστικά στοιχεία κάθε φορά

Με τον πληθωρισμό να εξαπλώνεται σε ολόκληρη την οικονομία και την αγορά εργασίας να είναι ιδιαίτερα ισχυρή, οι αξιωματούχοι της Φέντεραλ Ριζέρβ συμφώνησαν στην τελευταία συνεδρίαση του Ιανουαρίου ότι ήρθε μεν η ώρα να συσφίγξουν τη νομισματική πολιτική, αλλά οι αποφάσεις θα εξαρτώνται από την ανάλυση των εκάστοτε στατιστικών στοιχείων σε κάθε συνεδρίαση, σύμφωνα με τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Fed στις 25/26 Ιανουαρίου. 

Οι αξιωματούχοι της Fed συμφώνησαν επίσης ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν με «ταχύτερο ρυθμό» συγκριτικά με την τελευταία φορά που η κεντρική τράπεζα είχε αυξήσει τα επιτόκιά της το 2015. 

Παρ΄όλα αυτά, οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ έδωσαν έμφαση στο γεγονός ότι ο σωστός δρόμος είναι οι αποφάσεις να είναι εξαρτημένες με τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις και τον αντίκτυπο που έχουν στις προοπτικές και τους κινδύνους ως προς τις προοπτικές αυτές, σύμφωνα πάντα με τα πρακτικά. 

Για το λόγο αυτό, τα μέλη του δ.σ. της Fed αποφάσισαν ότι θα επαναπροσδιορίσουν τις αξιολογήσεις τους και τις θέσεις τους ως προς τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής σε κάθε συνεδρίαση, έχοντας ως οδηγό ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν και θα μειωθεί ο ισολογικός της κεντρικής τράπεζας.   

Τα πρακτικά αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση της 25ης-26ης Ιανουαρίου, οι αξιωματούχοι της Fed συμφώνησαν ότι θα ήταν σύντομα κατάλληλο να αυξηθεί το βασικό επιτόκιο από το σημερινό επίπεδο κοντά στο μηδέν, ενώ παράλληλα συζήτησαν και το σχέδιο μείωσης του χαρτοφυλακίου χρεογράφων της κεντρικής τράπεζας ύψους 9 τρισ.δολαρίων. 
  
Οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα αρχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων το Μάρτιο, αρχίζοντας με 50 μονάδες βάσης και θα συνεχίσει τις αυξήσεις καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους. Τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής που ανακοινώθηκαν σήμερα για τον Ιανουάριο ήταν ιδιαίτερα θετικά, ενώ η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 467.000 νέες θέσεις εργασίας τον ίδιο μήνα, πολύ περισσότερες απ΄ό,τι αναμενόταν. 
  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News