Business & Finance Τρίτη 15/02/2022, 21:27
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βιλερουά: Η ΕΚΤ πρέπει να αφήσει ανοικτές όλες τις επιλογές, λόγω του πληθωρισμού

Βιλερουά: Η ΕΚΤ πρέπει να αφήσει ανοικτές όλες τις επιλογές, λόγω του πληθωρισμού

Η αυξημένη αβεβαιότητα ως προς τις προοπτικές του πληθωρισμού σημαίνει ότι η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει ανοικτές όλες τις επιλογές της, ειδικά όσον αφορά στις μελλοντικές επιτοκιακές αυξήσεις, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του δ.σ της ΕΚΤ, Βιλερουά ντε Γκαλό. 

Εν όψει του αυξανόμενου πληθωριστικού κινδύνου, η ΕΚΤ έχει ανοίξει την πόρτα σε πιθανή επιτοκιακή αύξηση προς το τέλος του έτους και έχει σηματοδοτήσει ότι θα αποφασίσει στη συνεδρίαση της 10ης Μαρτίου πόσο γρήγορα θα αποσύρει το κανονικό της πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΑΡΡ). 

Μιλώντας στο London School of Economics, ο Βιλερουά τόνισε ότι θα ήταν χρήσιμο να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο ανάμεσα στο τέλος του πανδημικού προγράμματος αγοράς ομολόγων (ΡΕΡΡ) το Μάρτιο και στο τέλος του κανονικού προγράμματος αγορών (ΑΡΡ), το οποίο αναμένεται να λήξει στο τρίτο τρίμηνο. 

Ο κορυφαίος Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ακόμη ότι η σχέση ανάμεσα στο τέλος των αγορών ομολόγων και των επιτοκιακών αυξήσεων θα μπορούσε να αμβλυνθεί, εάν η ΕΚΤ «αφαιρέσει» από τις προβλέψεις της τη διατύπωση ότι μια αύξηση θα μπορούσε να ακολουθήσει “αμέσως” μετά.

«Θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε περισσότερο χρόνο και να εξετάσουμε τα τελευταία στοιχεία για τις προοπτικές του πληθωρισμού προτού αποφασίσουμε για το χρονοδιάγραμα των επιτοκιακών  αυξήσεων – μία απόφαση που παρεπιμπτόντως δεν θα χρειαστεί να λάβουμε πριν από τη συνεδρίαση του Ιουνίου», τόνισε ο Βιλερουά. 

Ο Βιλερουά αντέκρουσε επίσης τις φήμες της αγοράς ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να «παγώσει» ή να καθυστερήσεις τις αυξήσεις επιτοκίων μετά την επιστροφή τους σε θετικό έδαφος, λέγοντας ότι δεν υπάρχει «προκαθορισμένη πορεία», αν και σημείωσε ότι είναι πιθανό αυτό το ενδεχόμενο.

Όσον αφορά τον κίνδυνο μιας «αδικαιολόγησης» εκτίναξης των spreads μεταξύ των ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης, ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να ενεργοποιήσει εκ νέου, εφόσον χρειαστεί, το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που εφήρμοσε εν μέσω πανδημίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News