BUSINESS & FINANCE

Ευρώπη: Η γήρανση του πληθυσμού απομακρύνει το «όνειρο» της σύνταξης

Υπάρχει χώρα στην Ευρώπη όπου μπορεί κανείς να συνταξιοδοτηθεί νέος; Σε Σλοβενία και Λουξεμβούργο. Στη Σλοβενία, μπορεί κανείς να συνταξιοδοτηθεί στην ηλικία των 59,3 ετών

Ευρώπη: Η γήρανση του πληθυσμού απομακρύνει το «όνειρο» της σύνταξης

Δουλειά μέχρι τα 65 ίσως και περισσότερο; «Όχι για μας» είναι η απάντηση ολοένα και περισσότερων Αμερικανών. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε τον Ιούλιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης, το ποσοστό των Αμερικανών που αναμένουν ότι θα συνεχίσουν να δουλεύουν πέραν της ηλικίας των 62 ετών μειώθηκε στο 50,1%, από 51,9% ένα χρόνο πριν και έχοντας υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2014, την εποχή έναρξης καταγραφής στοιχείων. Σημαντική και η μείωση του ποσοστού εκείνων που αναμένουν ότι θα συνεχίσουν να δουλεύουν ακόμη και μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους, υποχωρώντας στο 32,1% από 34,1%.

Η πανδημία έχει αφήσει βαθιά τραύματα και στην απασχόληση. Τα ευρήματα της έρευνας αντανακλούν τις αλλαγές στην ιεράρχηση προτεραιοτήτων μεταξύ των Αμερικανών και τη «μεγάλη έξοδο» από την αγορά εργασίας, πυροδοτώντας ένα κύμα συνταξιοδοτήσεων.

Tι συμβαίνει όμως στην Ευρώπη, που εκτός από τις «πληγές» της πανδημίας καλείται να διαχειριστεί και την «ωρολογιακή βόμβα» της γήρανσης του πληθυσμού;

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop) προβλέπει μεγάλες αλλαγές στη σύνθεση του εργατικού δυναμικού την επόμενη δεκαετία, καθώς ο κορωνοϊός επηρεάζει και τις αποφάσεις περί συνταξιοδότησης. Η γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης συνεπάγεται μείωση των μελλοντικών ποσοστών συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, γεγονός που συμπίπτει με τη συνταξιοδότηση της επονομαζόμενης γενεάς των baby boomers (όσων γεννήθηκαν μεταξύ 1946 και 1964), οι οποίοι αναμένεται να αποχωρήσουν από την εργασία τους έως το 2030.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πρέπει να περιμένουν μέχρις ότου συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους, ώστε να βγουν στη σύνταξη. Ισπανία και Γερμανία σχεδιάζουν τη σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη -αρχής γενομένης από το 2027 για την Ισπανία και το 2029 για τη Γερμανία. Στη Γαλλία, η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, επιδιώκει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.

Η ηλικία συνταξιοδότησης συνδέεται με το προσδόκιμο ζωής και τη γήρανση του πληθυσμού, ενώ στις περισσότερες χώρες-μέλη της Ε.Ε., ισχύουν διαφορετικές ηλικίες μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Ο «παράδεισος» της Σλοβενίας και τα σχέδια της Ιρλανδίας για σύνταξη στα 68 έτη

Υπάρχει χώρα στην Ευρώπη όπου μπορεί κανείς να συνταξιοδοτηθεί νέος; Σε Σλοβενία και Λουξεμβούργο. Στη Σλοβενία, μπορεί κανείς να συνταξιοδοτηθεί στην ηλικία των 59,3 ετών. Στην Αυστρία, οι γυναίκες έχουν δικαίωμα σύνταξης στα 60, πέντε χρόνια πιο νωρίς από τους άνδρες. Στη Γαλλία, η περίοδος της συνταξιοδότησης έρχεται στα 62 έτη, αν και η κυβέρνηση του Παρισιού επιθυμεί την αύξηση του ορίου στα 64 έτη. Για τις γυναίκες στη Σλοβακία, το όριο ηλικίας για σύνταξη είναι μεταξύ 62 και 58 έτη, ανάλογα με τον αριθμό τέκνων.

Για αρκετές χώρες της Ε.Ε. όπως η Σουηδία, Βέλγιο και Δανία, ο «μανικός αριθμός» ανέρχεται στα 65 έτη. Στην Πολωνία, οι εργαζόμενοι άνδρες πρέπει να περιμένουν έως τα 66. Το ίδιο ισχύει και στην Ιρλανδία, αν και η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την αύξησή του στα 67 έτη από το 2031 και στα 68 από το 2039.

O συνταξιοδοτικός «χάρτης» της Ελλάδας

Στη χώρα μας, το ισχύον ασφαλιστικό σύστημα προβλέπει δύο όρια συνταξιοδότησης: Τα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης ή τα 67 έτη με 15 χρόνια ασφάλισης. Με βάση την τελευταία καταγραφή μέσω του Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών και Συντάξεων «Ήλιος» (Ιανουάριος 2022), στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 2,5 εκατ. συνταξιούχοι. Δεδομένης της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, της υπογεννητικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού – παράμετροι που εντείνουν τις πιέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα- ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην τελευταία έκθεσή του εκτιμά ότι η ηλικία συνταξιοδότησης στην Ελλάδα θα πρέπει να αυξηθεί κατά 2,8 έτη έως το 2050. Και αυτό διότι έως το 2050 θα έχει διπλασιασθεί ο αριθμός των συνταξιούχων που αναλογεί ανά 100 εργαζομένους. Το 1990 η συγκεκριμένη αναλογία ήταν 22,9 άτομα άνω των 65 ετών ανά 100 εργαζομένους, το 2020 αυξήθηκε στα 37,8 άτομα και το 2050 προβλέπεται να φθάσει στα 75 άτομα ανά 100 εργαζομένους. Την ίδια στιγμή, ο προβλεπόμενος πληθυσμός σε ηλικία εργασίας (20-64 ετών) αναμένεται να μειωθεί κατά 35%.

Διαβάστε επίσης: 

ΟΟΣΑ: Βλέπει αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης κατά 2,8 χρόνια

Μελέτη-σοκ: Τα σημερινά 5χρονα θα δουλεύουν για 60 χρόνια

Εσείς σε τι ηλικία θα θέλατε να πάρετε σύνταξη;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News