Business & Finance Τετάρτη 16/12/2020, 13:17
ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Σε θέση μάχης οι ισπανικές εταιρείες για τα 140 δισ. ευρώ

Σε θέση μάχης οι ισπανικές εταιρείες για τα 140 δισ. ευρώ

Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αποτελεί μάννα εξ ουρανού μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Έτσι, εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελεί και η Ισπανία, με τις ιβηρικές εταιρείες να παίρνουν θέση μάχης για τη διεκδίκηση μέρους από την πίτα των 140 δισ. ευρώ.

Τόσο είναι το ποσό που αναλογεί στην κυβέρνηση της Μαδρίτης από το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε από τους ηγέτες της Συνόδου Κορυφής μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Εξάλλου, η Ισπανία θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ωφελημένους του προγράμματος, μαζί με την Ιταλία, την Κροατία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία.

Οι μεγάλες ισπανικές εταιρείες ήδη καταρτίζουν τις προτάσεις τους, προκειμένου να συμμετάσχουν σ’ αυτό το μεγαλόπνοο επενδυτικό project, λαμβάνοντας ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης και συμβάλλοντας στην προσπάθεια μετάβασης προς τις «καθαρές» μορφές ενέργειας και την ψηφιοποίηση -βασικοί άξονες δράσης του Ταμείου Ανάκαμψης.

Βέβαια, ήδη υπάρχουν ορισμένες φωνές, οι οποίες προειδοποιούν για τον κίνδυνο ενός υπέμετρου ενθουσιασμού ως προς την αποτελεσματικότητα των κοινοτικών κονδυλίων. Κι αυτό, διότι πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος κακής διαχείρισης των χρημάτων ή μειωμένης απορρόφησης. Εξάλλου, οι όροι και τα χρονοδιαγράμματα της Κομισιόν χαρακτηριστίζονται από υψηλή ακρίβεια και αυστηρότητα.

Τα εμβληματικά έργα

Ένα από τα εμβληματικά έργα της Ισπανίας είναι η πλήρης κάλυψη της χώρας με οπτική ίνα. Αυτή τη στιγμή, το ποσοστό κυμαίνεται στο 75%, με την Telefonica να ευελπιστεί ότι έως το 2025 -και με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης- θα επεκταθεί στο 100%. Το κόστος της επένδυσης εκτιμάται σε 4 δισ. ευρώ.

Μια περαιτέρω διεύρυνση του δικτύου οπτικής ίνας αναμένεται να συμβάλλει και στην επιτάχυνση των διαδικασιών επέκτασης του δικτύου 5G σε ποσοστό κάλυψης της τάξης του 85%. «Η Ισπανία θα μπορούσε να καταστεί η ψηφιακή καρδιά της Ευρώπης» δηλώνει στους Financial Times ο επικεφαλής της ισπανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

Μία ακόμη τομή αναμένεται να αποτελέσει και η επένδυση στις «καθαρές» μορφές ενέργειας, μέσω της διοχέτευσης χρημάτων σε project, όπως η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, η μετάβαση προς την ενέργεια υδρογόνου, η απεξάρτηση από το αέριο, η εγκατάσταση σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης κ.α. «Είναι μια τεράστια ευκαιρία μετάβασης σ’ ένα βιώσιμο και ανταγωνισικό παραγωγικό μοντέλο» τονίζει ο Ιγνάσιο Γκαλάν, επικεφαλής της Iberdrola.

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News