ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Μειωμένη δόση δανείων έως και για δύο χρόνια

Για όσους έχουν πληγεί από την κρίση και μπήκαν σε μορατόριουμ πληρωμών

Μειωμένη δόση δανείων έως και για δύο χρόνια

Επί ποδός βρίσκονται οι τράπεζες ενόψει της λήξης από τις αρχές του χρόνου των μορατόριουμ για χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ετοιμάζοντας νέα προγράμματα σταδιακής μετάβασης στο ύψος της δόσης που πλήρωναν πριν το ξέσπασμα της κρίσης.

Τα προγράμματα που σχεδιάζουν προβλέπουν την καταβολή μειωμένης δόσης για χρονικό διάστημα που θα φθάνει έως και τα δύο χρόνια, ανάλογα με τον κλάδο που ανήκει μια επιχείρηση και τη διάρκεια που έμεινε κλειστή λόγω του lockdown στην οικονομία.

Αντίστοιχες διευκολύνσεις προβλέπονται για τους ιδιώτες – νοικοκυριά που έχουν χάσει την δουλειά τους ή έχουν υποστεί μείωση του εισοδήματός τους, δίνοντάς τους τον αναγκαίο χρόνο για να ανακτήσουν τις απώλειες και να μπορέσουν να αποπληρώνουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Στόχος είναι πρώτον να διευκολυνθούν οι δανειολήπτες έτσι ώστε να μην βρεθούν σε αδυναμία πληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων και δεύτερον να αποτραπεί τα δάνεια που έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής να κοκκινίσουν, υπονομεύοντας την προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η Εθνική Τράπεζα θα προσφέρει το πρόγραμμα Εθνογέφυρα, που θα δίνει μειωμένη δόση έως και 50% για όλο το 2021 για εκείνους τους πελάτες που τεκμηριωμένα αδυνατούν να πληρώσουν το αρχικό ποσό της δόσης. Η Alpha Bank προσανατολίζεται σε προγράμματα διετούς διευκόλυνσης με μειωμένη δόση του δανείου, ανάλογα με τις ανάγκες του οφειλέτη. Η διευκόλυνση δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα και θα πρέπει να δικαιολογείται από την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη. Σταδιακή επαναφορά της δόσης στα προ κρίσης επίπεδα ετοιμάζει για το 2021 και η Eurobank με κλιμάκωση της δόσης ανά τρίμηνο, ενώ η τράπεζα Πειραιώς θα εφαρμόσει εξατομικευμένα προγράμματα, ανάλογα με τη μείωση του εισοδήματος που έχουν υποστεί οι πελάτες της.

Τα μορατόριουμ που έχουν εφαρμοστεί με την έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών αφορούν συνεπείς επιχειρήσεις και νοικοκυριά που εξοφλούσαν τις δανειακές τους υποχρεώσεις κανονικά έως το ξέσπασμα της κρίσης. Έχουν διάρκεια έως 9 μήνες και με δεδομένο ότι ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο, θα αρχίσουν να λήγουν από τις αρχές του 2021.

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης έδωσαν αναστολή σε 400.000 δάνεια συνολικής αξίας 25 δισ. ευρώ περίπου. Όπως μάλιστα προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη πεντάδα των χωρών που έχει δώσει στους δανειολήπτες τα μεγαλύτερα μορατόριουμ, καθώς οι αναστολές που έχουν δοθεί από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες φθάνουν το 15% του χαρτοφυλακίου των δανείων τους. Στην κορυφή της κατάταξης και μάλιστα με διαφορά είναι οι κυπριακές τράπεζες, που έχουν θέσει σε αναστολή σχεδόν το 50% των δανείων τους, ενώ ακολουθεί η Ουγγαρία, η Πορτογαλία και η Κροατία.

Εάν μια επιχείρηση πήρε αναστολή τον περασμένο Απρίλιο, η περίοδος χάριτος που έχει για την πληρωμή των υποχρεώσεών της λήγει το Δεκέμβριο. Αντίστοιχα μια επιχείρηση που πήρε αναστολή στο τέλος Σεπτεμβρίου, η περίοδος χάριτος που έχει εξασφαλίσει λήγει τον Ιούνιο του 2021. Μεγαλύτερη περίοδο χάριτος έχουν πάρει οι επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού τα δάνεια των οποίων μπήκαν σε μορατόριουμ για διάρκεια έως και 13 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι για τα νοικοκυριά η αναστολή αφορά το σύνολο της δόσης του δανείου τους με κεφαλαιοποίηση της οφειλής, ενώ για τις επιχειρήσεις προβλέπεται η αναστολή όσον αφορά το κεφάλαιο και η πληρωμή μόνο τόκων για όλο το διάστημα που ισχύει το μορατόριουμ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News