«Κληρώνει» την Τρίτη για πληθωρισμό: Καλπάζουν πάνω από το +5,5% οι τιμές
Στις αρχές την εβδομάδας που έρχεται, την Τρίτη, αναμένονται και τα επίσημα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αναμένεται να αναρριχηθεί σε επίπεδα άνω του 5,5% πέριξ του 5,5%-5,8%.
Τις προηγούμενες ημέρες, η Eurostat ανακοίνωσε τα στοιχεία της για τον Ιανουάριο, εκτιμώντας ότι σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή, ο πήχης στην Ελλάδα ανέβηκε στο 5,5% τον Ιανουάριο από 4,4% τον Δεκέμβριο. Και αυτόν τον μήνα πρωταγωνιστές στην άνοδο του πληθωρισμού αναμένεται να είναι η ενέργεια και η διατροφή. Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου είχαν δείξει αύξηση +135,7% στο φυσικό αέριο έναντι του Δεκεμβρίου του 2020, +34,1% στο πετρέλαιο θέρμανσης και +45% στο ηλεκτρικό ρεύμα.
O πληθωρισμός «ροκανίζει» την ανάπτυξη
Πάντως οι προβλέψεις της Κομισιόν δείχνουν ότι ο πληθωρισμός δεν είναι και τόσο παροδικός όσο πίστευαν αρχικά οι περισσότεροι αναλυτές. Η Κομισιόν εκτιμά ότι φέτος θα αυξηθεί σημαντικά, στο 3,1% (εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή), από 1% που προέβλεπε το Φθινόπωρο, ενώ το 2023 η αύξηση των τιμών αναμένεται να ανέλθει στο 1,1% από 0,4%.
Κύρια αιτία της προς τα πάνω αναθεώρησης των προβλέψεων για τον πληθωρισμό, οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και των καυσίμων, οι οποίες με βάση την Κομισιόν, αναμένεται να κορυφωθούν κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2022 για να αρχίσουν να υποχωρούν σταδιακά μέσα στο έτος.
Ο πληθωρισμός και οι διεθνείς ανατιμήσεις στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες έχουν αρχίσει και ροκανίζουν και τα επίπεδα της ανάπτυξης για το 2022 καθώς η Κομισιόν έριξε τον πήχυ για την Ελλάδα στο 4,9% από 5,2% που προέβλεπε στις προηγούμενες εκτιμήσεις της.
Και ενώ ένα νέο κύμα ακρίβειας βρίσκεται προ των πυλών για μια σειρά προϊόντων, λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να είναι αντιμέτωποι τόσο με αυξήσεις σε βασικά προϊόντα όσο και με φουσκωμένους λογαριασμούς, η κυβέρνηση ψάχνει τη χρυσή λύση ώστε να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία αλλά και να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά.
Από τις τελευταίες δηλώσεις πάντως κυβερνητικών στελεχών φαίνεται πως προς το παρόν, λύσεις όπως η μείωση του ΦΠΑ, μπαίνουν στο συρτάρι όπως και άλλα τέτοιου είδους μέτρα (π.χ. η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης). Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε one-off λύσεις όπως κάποιο επίδομα σε ευάλωτα νοικοκυριά χωρίς βέβαια να έχει κλειδώσει τίποτα ακόμη, αφού πρώτα αναμένονται και τα επίσημα στοιχεία για την ανάπτυξη στις 4 Μαρτίου.
Διαβάστε επίσης:
Έκτακτο επίδομα για την ακρίβεια: Ποιοι θα το πάρουν
Κομισιόν: Ανάπτυξη 4,9% για φέτος στην Ελλάδα – Στο 3,5% το 2023
Ακρίβεια: To «μενού» των νέων μέτρων στήριξης – Τι εξετάζεται
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News