Business & Finance Παρασκευή 11/02/2022, 09:33
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαγκάρντ: Προειδοποίησε ότι μία βιαστική σύσφιγξη θα έφερνε πλήγμα στην ανάκαμψη

Λαγκάρντ: Προειδοποίησε ότι μία βιαστική σύσφιγξη θα έφερνε πλήγμα στην ανάκαμψη

Προειδοποίηση ότι η ΕΚΤ θα πλήξει την ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία εάν σπεύσει σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, απηύθυνε η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης, Κριστίν Λαγκάρντ. 

Η αύξηση των επιτοκίων δεν θα επιλύσει κανένα από τα σημερινά προβλήματα, είπε η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην Redaktionsnetzwerk Deutschland. «Το αντίθετο: εάν προχωρήσει σε υπερβολικά γρήγορες επιτοκιακές αυξήσεις, η ανάκαμψη των οικονομιών μας θα επιβραδυνθεί σημαντικά και η απασχόληση θα επηρεαστεί δυσμενώς», τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ. 

Παρότι η Λαγκάρντ είπε ότι η ΕΚΤ θα δράσει εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, επανέλαβε την άποψη που εξέφρασε και στο Ευρωκοινοβούλιο τη Δευτέρα σημειώνοτας ότι «όλες οι κινήσεις μας θα πρέπει να είναι σταδιακές». 

«Η ΕΚΤ θα πρέπει να αποσύρει την πολιτική στήριξης των μηδενικών επιτοκίων σταδιακά και μόνο όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Τώρα, μπορούμε να προσαρμόσουμε – ήρεμα, βήμα βήμα – τα εργαλεία της νομισματικής πολιτικής μας. Και όταν τα οικονομικά στοιχεία μας το επιτρέψουν, θα το κάνουμε», εξήγησε. 

Οι νέες δηλώσεις της εντάσσονται στα πιο ήπια μηνύματα που προσπαθούν να στείλουν οι διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ μετά τη συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης, όταν η λεκτική της Λαγκάρντ άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, σε μία σαφή αλλαγή τόνου, που τρόμαξε τις αγορές. 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε επίσης ότι η Ευρωζώνη δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες μεγάλες οικονομίες. «Η αμερικανική οικονομια είναι υπερθερμασμένη, ενώ η οικονομία μας απέχει πολύ από το σημείο αυτό. Γι΄ατό μπορούμε και οφείλουμε να προχωρήσουμε πιο συγκρατημένα. Δεν θέλω να υπονομεύσω την ανάκαμψη», σημείωσε. 

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η Λαγκάρντ είπε ότι αποδεικνύεται υψηλότερος απ΄ό,τι είχαμε προβλέψει το Δεκέμβριο, όμως θα αναλύσουμε τα στοιχεία το Μάρτιο και εν συνεχεία θα προχωρήσουμε. 

Αρκετοί διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ αρχίζουν να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στις σημερινές προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό, γεγο«νός που ενδυναμώνει την αλλαγή στάσης τους προς πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, όπως αναφέρουν πηγές που έχουν γνώση του θέματος. Η Λαγκάρντ είπε ότι η μοναδική περίπτωση ο πληθωρισμός να ξεπεράσει το στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα είναι εάν οι μισθολογικές αυξήσεις ξεπεράσουν το επίπεδο αυτό «σημαντικά και επίμονα». «Δεν βλέπουμε πάντως κάτι τέτοιο προς το παρόν. Στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, τα αιτήματα για μισθολογικές αυξήσεις είναι πολύ συγκρατημένα», τόνισε. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τι σημαίνει η αύξηση των επιτοκίων για τις μετοχές: Ψυχραιμία από Morgan Stanley, UBS

Bundesbank: Πιθανή η αύξηση των επιτοκίων το 2022

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News