Business & Finance Πέμπτη 10/02/2022, 22:31
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

BlackRock: Η Fed πρέπει να σταματήσει τώρα τις αγορές ομολόγων της

BlackRock: Η Fed πρέπει να σταματήσει τώρα τις αγορές ομολόγων της

Η Φέντεραλ Ριζέρβ θα πρέπει να σταματήσει τώρα να αγοράζει ομόλογα από την αγορά εάν θέλει να συγκρατήσει την άνοδο του πληθωρισμού, διαμήνυσε ο Ρικ Ρίντερ, κορυφαίος διαχειριστής επενδύσεων της BlackRock, μετά τη δημοσιοποίηση των νέων στοιχείων για τον Ιανουάριο. 

Οι τιμές καταναλωτή γνώρισαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάρκεια 40 ετών, πυροδοτώντας ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες ότι η Fed θα υποχωρήσει σε περισσότερες απ΄ό,τι αναμένεται επιτοκιακές αυξήσεις φέτος. Στην προσπάθειά της να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει επίσης στο πρόγραμμα να μειώσει τον ισολογισμό της ύψους 9 τρισ.δολαρίων, ο οποίος αυξήθηκε σημαντικά στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς η Fed αγόρασε ομόλογα από την αγορά για να στηρίξει την οικονομία. 

Η Fed αγόραζε κρατικά ομόλογα και τίτλους εξασφαλισμένους με υποθήκη ύψους 120 δισ.δολαρίων το μήνα. Παρότι, έχει μειώσει το ποσό που αγοράζει, εξακολουθεί να αγοράζει ομόλογα. Στην τελευταία συνεδρίασή της, η Fed γνωστοποίησε ότι θα μειώσει τις αγορές κρατικών ομολόγων τουλάχιστον στα 20 δισ.δολάρια το μήνα και τους εξασφαλισμένους τίτλου τουλάχιστον στα 10 δισ.δολάρια το μήνα τον Φεβρουάριο, με την προοπτική να τερματίσει το πρόγραμμα στις αρχές Μαρτίου. 

«Η Fed θα εξακολουθήσει να διοχετεύει ρευστότητα στο σύστημα με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έως τα μέσα του Μαρτίου. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να αντιδράσει και να αντιμετωπίσει τα σημερινά υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και να τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τώρα», ανέφερε ο Ρίντερ. 

Παρότι η ανταπόκριση της Fed στην πανδημία του κορωνοϊού, ήταν «ηρωική», σύμφωνα με τον Ρίντερ, είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να κάνει τη στροφή σε μία ουδέτερη στάση πολιτικής, αποφεύγοντας ταυτόχρονα να ακολουθήσει υπερβολικά περιοριστικές πολιτικές σύσφιγξης. «Πιστεύουμε ότι η πολιτική της θα πρέπει να προσαρμοστεί γρήγορα, όχι όμως με απότομο τρόπο κάνοντας χρήση όλων των πολιτών της, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικό κίνδυνο στις αγορές και στην οικονομία», είπε ο διαχειριστής. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Διαβάστε επίσης:

Ρ.Μπόστις (Fed): Πιθανή μία αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News